DCT.sk/Recepty, Taliansko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Taliansko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Pizza

Neapolská pizza; Pizza Štyri ročné obdobia; Zeleninová pizza; Rímska pizza; Talianska zmrzlina. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Neapolská pizza
Budeme potrebovať:
100 ml mlieka, 350 g polohrubej múky, 1 konzerva sardiniek, 150 g nastrúhaného ementálu, 2 natvrdo uvarené vajcia, 300 g paradajok, 10 olív (sardel), 1 zeleninová paprika, 20 g droždia, olej, tuk na vymastenie formy, oregano, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Z múky, droždia, soli a mlieka vymiesime hladké cesto, z ktorého sformujeme bochníky a necháme kysnúť na teplom mieste 2 až 3 hodiny. Potom cesto opäť vymiesime, rozvaľkáme na šírku formy, vložíme do vymastenej formy a potrieme olejom. Navrch uložíme očistené paradajky, ktoré sme nakrájali na osminky, sardinky, nakrájané vajcia, olivy a zeleninovú papriku nakrájanú na kolieska. Posypeme ementálom, okoreníme korením a oreganom, dosolíme a pečieme vo vyhriatej rúre.

Pizza Štyri ročné obdobia
Budeme potrebovať:
100 g varenej šunky, 100 g suchej salámy, 100 g mäsa z mušlí, 100 g kreviet, 200 g syra, 100 g nastrúhaného parmezánu, menšia konzerva šampiňónov, 8 paradajok, pol červenej papriky, pol zelenej papriky, 4 lyžice paradajkového pretlaku, krehké cesto, lyžica nasekaného oregana, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Cesto vyvaľkáme a rozdelíme do 4 foriem na pizzu. Rovnomerne ho potrieme paradajkovým pretlakom, posypeme oreganom a parmezánom. Paradajky olúpeme, nakrájame na plátky a uložíme na cesto. Na ne položíme krevety, mušle, salámu a šunku nakrájanú na rezance. Pridáme šampiňóny a očistené papriky, ktoré sme nakrájali na prúžky. Osolíme a okoreníme. Navrch rozložíme syr, ktorý sme nakrájali na plátky. Dáme do rúry predhriatej na 200 oC a pečieme 15 až 20 minút. Vyberieme a ihneď podávame.

Zeleninová pizza
Budeme potrebovať:
100 g prerastenej údenej slaniny, 200 g nastrúhaného syra, 1 malá konzerva nakrájaných šampiňónov, 2 lyžice masla (alebo tuku), 1 cuketa, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 2 cibule, zväzok jarnej cibuľky, polotuhé kysnuté cesto, tuk na vymastenie foriem, pár chilli papričiek, 2 lyžice nasekaného oregana, zväzok pažítky, mleté čierne korenie, čajová lyžička cesnakovej soli.

Postup práce:
Maslo rozpálime na panvici a roztopíme v ňom slaninu, ktorú sme nakrájali na malé kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Cuketu umyjeme a nakrájame na plátky. Papriku a jarnú cibuľu očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Šampiňóny necháme odkvapkať a chilli papričky umyjeme. Kysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, rozdelíme do 4 vymastených foriem na pizzu a potrieme paradajkovým pretlakom. Potom všetky prísady rovnomerne rozložíme na cesto, osolíme a okoreníme nasekaným oreganom, mletým čiernym korením a cesnakovou soľou. Posypeme syrom, vložíme do rúry predhriatej na 200 oC a pečieme asi 20 minút. Podávame posypané nakrájanou pažítkou.

Rímska pizza
Budeme potrebovať:
250 g tuniaka v oleji, 1 pohár sardelových rezov, 2 vajcia uvarené natvrdo, 200 g nastrúhaného syra, malá konzerva šampiňónov, 2 lyžice masla (alebo tuku), 20 čiernych olív, 8 zelených feferoniek, konzerva olúpaných paradajok, 8 paradajok, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, krehké cesto, zväzok petržlenovej vňate, trochu vegety, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Maslo rozpálime v hrnci a opražíme v ňom do sklovita cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme strúčiky cesnaku rozotreté so soľou a krátko opražíme. Potom pridáme olúpané paradajky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a vegetou a spolu varíme, až kým nevznikne hustá omáčka. Paradajky olúpeme a nakrájame na plátky. Tuniaka, sardelové rezy a šampiňóny necháme dobre odkvapkať. Pripravíme si olivy, vajcia olúpeme a nakrájame na kolieska a feferónky umyjeme. Cesto vyvaľkáme, rozdelíme do 4 vymastených foriem na pizzu a rovnomerne naň rozložíme prísady. Posypeme syrom, vložíme do rúry predhriatej na 200 oC a pečieme asi 15 až 20 minút.

Talianska zmrzlina
Budeme potrebovať:
3 žĺtky, 1 vajce, 250 ml mlieka, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 čajová lyžička maizeny, 250 ml ovocnej drene, 125 g cukru, balíček vanilkového cukru, 1 balíček stužovača šľahačky.

Postup práce:
Na panvici vyšľaháme žĺtky, vajce, cukor, mlieko, ovocnú dreň a maizenu. Na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu, hneď odstavíme a za stáleho miešania necháme vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha so stužovačom a vanilkovým cukrom a opatrne zamiešame do studeného ovocného krému. Naplníme do vhodných formičiek a dáme zmraziť do mrazničky. Počas prvej hodiny ešte dvakrát premiešame


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001