DCT.sk/Recepty, Čína:" /> DCT.sk/Recepty, Čína. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," />
  • Letenky
    Odkiaľ 
    Kam 
    Odlet 
    Návrat 
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Autobusy
    Odkiaľ
    Kam
    Odchod

Jedlá z hydiny

Kurča kung - pao; Kuracie prsia na čínsky spôsob; Kurča Chow Mein; S'čchuanské kurča; Pečená pekinská kačica; Pekinská kačica s palacinkami. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Kurča kung - pao
Budeme potrebovať:
500 g kuracieho mäsa, 1 vajce, 1 lyžica škrobu, 50 ml oleja, 50 g olúpaných búrskych orieškov, 4 až 6 chilli papričiek alebo feferóniek. Nálev: 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice ryžového vína (alebo vína typu sherry), na hrot noža soli, 2 lyžice práškového cukru a obilného výťažku wej - ťing (glutasol).

Postup práce:
Kuracie mäso vykostíme, nakrájame na hrubé rezance, premiešame s vajcom a so škrobom a necháme odležať asi 30 minút. Na panvici rozpálime olej, vložíme mäso a zo všetkých stán ho prudko opečieme. Keď po 2 až 3 minútach dostane zlatistú farbu, pridáme búrske oriešky a nakrájané chilli papričky. Všetko osolíme, zalejeme nálevom, premiešame a prehrejeme. Podávame s ryžou.

Kuracie prsia na čínsky spôsob
Budeme potrebovať:
600 g kuracích pŕs, 1 čerstvá paprika, 3 póry, 1 až 2 lyžice maizeny, 4 lyžice oleja, 250 ml mäsového vývaru, mleté čierne korenie, soľ. Na marinádu: 3 lyžice dezertného vína, pol chemicky neošetreného pomaranča, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica medu, trochu mletého zázvoru, pol čajovej lyžičky karí korenia.

Postup práce:
Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame najprv na plátky, potom na 5 mm rezance. Osolíme a okoreníme. Nastrúhame pomarančovú kôru a vytlačíme pomarančovú šťavu. Do vhodnej misky pridáme mletý zázvor. Primiešame sójovú omáčku, víno, med a karí korenie. Do marinády vložíme mäso a necháme pôsobiť aspoň 20 minút. Papriku umyjeme a očistíme. Prerežeme napoly a nakrájame na rezance. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Kuracie mäso vyberieme z marinády a necháme odkvapkať na site. Mäso za stáleho miešania opečieme na horúcom oleji. Zeleninu chvíľu dusíme na oleji, potom podlejeme vývarom. Dusíme ešte 5 minút. Necháme prevrieť a zahustíme maizenou, ktorú sme rozmiešali v troche studenej vody. Primiešame mäso a zohrejeme. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s ryžou.

Kurča Chow Mein
Budeme potrebovať:
170 g kuracieho mäsa (nakrájaného nadrobno), 1 lyžica ryžového vína (alebo suchého sherry), 50 g húb (nakrájaných na plátky), 450 g vaječných rezancov alebo špagiet (nalámaných na malé kúsky), 2 lyžice svetlej sójovej omáčky, 3 nasekané jarné cibuľky, 1 cibuľa (olúpaná a nakrájaná na malé kúsky), 2 strúčiky cesnaku (olúpané a nakrájané na kúsky), 4 lyžice oleja, štipka Glutasolu, 1 čajová lyžička cukru, 6 lyžíc kuracieho vývaru, soľ podľa chuti.

Postup práce:
Rezance uvaríme v osolenej vode. Precedíme ich a opláchneme studenou vodou. Znovu ich precedíme a pridáme 2 lyžice oleja. Dobre ich premiešame, aby sa jednotlivé rezance navzájom nelepili. Vo woku zohrejeme 2 lyžice oleja a cibuľu a cesnak pražíme asi 2 minúty. Pridáme kurča a za stáleho miešania oprážame asi 3 minúty. Pridáme huby. Pokvapkáme vínom a sójovou omáčkou, posypeme cukrom, Glutasolom a podľa chuti osolíme. Zmes pražíme, až je takmer suchá. Pridáme rezance a dobre miešame, aby sa všetko premiesilo. Pokvapkáme vývarom a znovu zohrejeme, až sa tekutina vyvarí. Podávame s chilli omáčkou a tmavou sójovou omáčkou. Ku kúskom kurčaťa môžeme pridať 50 g zelených fazuliek nakrájaných na plátky, 50 g hrášku alebo 50 g nadrobno nakrájanej mrkvy.

S''čchuanské kurča
Budeme potrebovať:
1 kurča (asi 1000 g), 3 mrkvy, 1 feferónka, 3 malé cibule, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica masoxu, 4 lyžice oleja, 1 lyžica sójovej omáčky na ochutenie.

Postup práce:
Kurča umyjeme, osušíme a rozdelíme na porcie, z ktorých ostrým nožom vyrežeme kosti a vykostené mäso nakrájame na malé kúsky. Kúsky mäsa dáme do misy, pokvapkáme ich sójovou omáčkou a roztopeným masoxom, dobre premiešame, prikryjeme a necháme pol hodiny odpočívať. Očistenú mrkvu a cibuľu nakrájame na tenké rezance a feferónku na menšie kúsky. Pripravené mäso opečieme na veľkej panvici v rozpálenom oleji za občasného obrátenia asi 5 minút. Potom ho z panvice vyberieme a na zvyšnom, rozpálenom oleji opečieme očistenú zeleninu tiež asi 5 minút. Pridáme mäso a spolu so zeleninou ho zohrejeme. Nakoniec ochutíme sójovou omáčkou. Podávame s ryžou.

Pečená pekinská kačica
Budeme potrebovať:
Kačica alebo malá hus s hmotnosťou 2000 g, 3 pomaranče bez jadier (olúpané a nakrájané na kolieska), 2 lyžice oleja, 2 lyžice sladového alebo zlatého sirupu, 250 ml vody, 1000 ml vriacej vody, mleté čierne korenie, soľ. Omáčka: 1 čajová lyžička ryžového vína (alebo suchého sherry), 2 čajové lyžičky svetlej sójovej omáčky, 2 lyžičky kukuričného škrobu, 4 lyžice vody, štipka Glutasolu (môžeme vynechať). Na ozdobenie: 4 nakrájané jarné cibuľky.

Postup práce:
Kačicu umyjeme a osušíme. Jej krkom a telovou dutinou pretiahneme ihlu na opekanie, aby sme s ňou mohli ľahšie manipulovať. Kačicu podržíme nad umývadlom, polejeme ju vriacou vodou a zavesíme aby obschla. Sladový cukor rozpustíme v teplej vode a lyžicou ním niekoľkokrát polejeme kačku, pričom odkvapkávajúcu tekutinu zakaždým zachycujeme do misky. Kačicu necháme na chladnom mieste asi 3 hodiny oschnúť. Stekajúcu tekutinu zachycujeme. Kačicu uložíme do pekáča prsiami dolu a pečieme ju vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Vyberieme ju, do pekáča vložíme kolieska pomaranča a navrch znovu položíme kačicu prsiami nahor. Polejeme ju olejom, osolíme a okoreníme čiernym korením. Pečieme ďalších asi 50 minút, až je kačka mäkká. Mäso odrežeme a prsia nakrájame na plátky. Spoločne s kolieskami pomaranča ich naukladáme na servírovaciu misu a udržiavame teplé. Omáčka: Zmiešame prísady do omáčky a pridáme všetku zachytenú sladovú šťavu. Uvedieme do mierneho varu a stále miešame, až omáčka zhustne. Nalejeme ju na pečenú kačicu a posypeme cibuľkou.

Pekinská kačica s palacinkami
Budeme potrebovať:
Pečená kačica s hmotnosťou 2000 g, 20 jarných cibuliek nakrájaných na pásy dlhé 7 cm. Palacinky: 450 g múky, 1 lyžica rastlinného oleja, 1 lyžička sezamového oleja, voda, múka na posypanie, štipka soli. Zálev: 4 lyžice sójovej pasty, 1 lyžica sezamového oleja, 1 lyžica podzemnicového oleja, 4 lyžice cukru, 120 ml vody. Ďalší zálev, hotový: 4 lyžice omáčky Hoi Sin, 4 lyžice čínskej omáčky na opekanie.

Postup práce:
Palacinky: Múku a soľ preosejeme do misy na zarábanie cesta. V prostriedku vyhĺbime jamku a postupne do nej nalejeme olej a vodu. Dobre vypracujeme, až získame vláčne cesto. Z misy ho preložíme na dosku a dôkladne miesime asi 3 minúty. Prikryjeme ho vlhkou čistou utierkou a necháme odpočinúť asi 10 minút. Znovu ho miesime asi 1 minútu a rozdelíme na 20 rovnako veľkých dielov. Každý obalíme v múke a vyvaľkáme na plátok s priemerom 15 cm. Panvicu na praženie postavíme na plameň, a keď je mierne zohriata, položíme na ňu plátok z cesta a opekáme ho asi pol až 1 minútu. Objavia sa malé bublinky: obrátime ho a necháme znovu opekať pol až 1 a pol minúty. Nadvihneme a skontrolujeme, či sa na spodnej strane objavili drobné hnedavé škvrnky - pokiaľ nie, pečieme ešte niekoľko sekúnd. Zvyšujúce palacinky pripravíme rovnakým spôsobom a uchováme ich naukladaná na sebe a zabalené vo fólii, aby ostali teplé. Cukor, sójovú pastu a vodu zmiešame. Rozohrejeme wok, nalejeme doň olej a cukrovú zmes. Uvedieme do varu, a keď sa cukor rozpustí, prelejeme ju do misky. Kačicu položíme na doštičku a z pŕs a stehnien nakrájame tenké plátky. Na každý tanier položíme palacinku, prikryjeme ju plátkom kačice a niekoľkými pásikmi cibuľky a polejeme zálevom podľa vlastného výberu. Palacinky zvinieme a podávame. Aby bola kačica dosť chrumkavá, rozdelíme ju na väčšie kúsky a tie fritujeme až získajú kôru.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001