Receptár.Sk., Srbsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Srbsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Aljašská treska na srbský spôsob, Kačica na srbský spôsob, Teľacie mäso po juhoslovansky. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Aljašská treska na srbský spôsob
Suroviny:
800 g mrazeného filé z tresky, soľ, 1 lyžicu hladkej múky, 2 lyžice oleja, 2 lyžice masla, 2 cibule, 200 g zelenej papriky, 200 g rajčín.

Príprava:
Rozmrazené filé z aljašskej tresky sa nakrája (s hmotnosťou 150 g na porciu), osolí a obalí v múke. Pripravené filé sa opečie z obidvoch strán na rozohriatom oleji, vyberie a uchová v teple. Do výpeku sa pridá maslo, nahrubo nakrájaná cibuľa a mierne sa opraží. K opraženej cibuli sa pridá na rezance nakrájaná, očistená paprika, krátko sa podusí, pridajú sa očistené, na rovnomerné kúsky nakrájané rajčiaky, osolí a udusí sa. Pri podávaní sa porcia upečenej tresky poleje uduseným lečom. (Pri príprave ako hlavné jedlo sa namiesto masla použije 150 g slaniny a 100 g rajčiakového pretlaku.) Vhodné prílohy: varené zemiaky, hrianky alebo čierny chlieb.

Kačica na srbský spôsob
Suroviny:
1 menšia kačica, soľ, 2 lyžice oleja, 2 cibule, 250 g ryže, 200 g zemiakov, 150 g šalátových uhoriek, 2 zeleninové papriky, 4 paradajky, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, vývar z kostí.

Príprava:
Očistenú a umytú kačicu osolíme a prudko opečieme v rozohriatom oleji zo všetkých strán. Olej zlejeme, kačku podlejeme vodou a upečieme takmer do mäkka. Na zliatom oleji opražíme jednu cibuľu pokrájanú nadrobno a prebratú umytú ryžu, pridáme druhú cibuľu pokrájanú na kolieska, očistené zemiaky pokrájané na štvrtiny, šalátové uhorky pokrájané na kolieska, zeleninové papriky bez jadrovníkov a pokrájané paradajky. Všetko osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, poprášime mletou červenou paprikou a zalejeme vývarom z kostí (na 1 diel ryže 1,5 dielu vývaru). Premiešame, pridáme rozporciovanú kačicu, prikryjeme a udusíme vo vyhriatej rúre do mäkka.

Teľacie mäso po juhoslovansky
Suroviny:
600 g teľacieho pliecka, 60 g cibule, 30 g cesnaku, 20 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 60 g oleja, voda, ocot.

Príprava:
Očistené a umyté mäso pokrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu vymažeme maslom, vložíme do nej pokrájané mäso, na ktoré poukladáme vrstvu cibule a cesnaku, osolíme, okoreníme a striedame vrstvy mäsa, cibule a cesnaku. Nakoniec zalejeme rozpáleným olejom a vodou do ktorej sme pridali ocot. Dusíme pod pokrievkou v rúre pri miernej teplote do mäkka.


Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001