Aljašská treska na srbský spôsob
Suroviny:
800 g mrazeného filé z tresky, soľ, 1 lyžicu hladkej múky, 2 lyžice oleja, 2 lyžice masla, 2 cibule, 200 g zelenej papriky, 200 g rajčín.
Príprava:
Rozmrazené filé z aljašskej tresky sa nakrája (s hmotnosťou 150 g na porciu), osolí a obalí v múke. Pripravené filé sa opečie z obidvoch strán na rozohriatom oleji, vyberie a uchová v teple. Do výpeku sa pridá maslo, nahrubo nakrájaná cibuľa a mierne sa opraží. K opraženej cibuli sa pridá na rezance nakrájaná, očistená paprika, krátko sa podusí, pridajú sa očistené, na rovnomerné kúsky nakrájané rajčiaky, osolí a udusí sa. Pri podávaní sa porcia upečenej tresky poleje uduseným lečom. (Pri príprave ako hlavné jedlo sa namiesto masla použije 150 g slaniny a 100 g rajčiakového pretlaku.) Vhodné prílohy: varené zemiaky, hrianky alebo čierny chlieb.
Kačica na srbský spôsob
Suroviny:
1 menšia kačica, soľ, 2 lyžice oleja, 2 cibule, 250 g ryže, 200 g zemiakov, 150 g šalátových uhoriek, 2 zeleninové papriky, 4 paradajky, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, vývar z kostí.
Príprava:
Očistenú a umytú kačicu osolíme a prudko opečieme v rozohriatom oleji zo všetkých strán. Olej zlejeme, kačku podlejeme vodou a upečieme takmer do mäkka. Na zliatom oleji opražíme jednu cibuľu pokrájanú nadrobno a prebratú umytú ryžu, pridáme druhú cibuľu pokrájanú na kolieska, očistené zemiaky pokrájané na štvrtiny, šalátové uhorky pokrájané na kolieska, zeleninové papriky bez jadrovníkov a pokrájané paradajky. Všetko osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, poprášime mletou červenou paprikou a zalejeme vývarom z kostí (na 1 diel ryže 1,5 dielu vývaru). Premiešame, pridáme rozporciovanú kačicu, prikryjeme a udusíme vo vyhriatej rúre do mäkka.
Teľacie mäso po juhoslovansky
Suroviny:
600 g teľacieho pliecka, 60 g cibule, 30 g cesnaku, 20 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 60 g oleja, voda, ocot.
Príprava:
Očistené a umyté mäso pokrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu vymažeme maslom, vložíme do nej pokrájané mäso, na ktoré poukladáme vrstvu cibule a cesnaku, osolíme, okoreníme a striedame vrstvy mäsa, cibule a cesnaku. Nakoniec zalejeme rozpáleným olejom a vodou do ktorej sme pridali ocot. Dusíme pod pokrievkou v rúre pri miernej teplote do mäkka.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Jedlá národnej kuchyne
Aljašská treska na srbský spôsob, Kačica na srbský spôsob, Teľacie mäso po juhoslovansky. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001
Metropoly
Info Srbsko
Okolie
Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bosna A Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Gruzínsko, Chorvátsko, Juhoslávia, Macedónsko, Moldavsko, Rumunsko, Turecko, Ukrajina