Jemenská kapusta
Budeme potrebovať:
1 hlávka bielej kapusty, 150 g ryže, 2 strúčiky cesnaku, margarín na vymastenie misy, soľ. Plnka: 500 g pomletého hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, 1 lyžica oleja, trocha oregana (alebo majoránu), mleté čierne korenie. Omáčka: 50 g masla, 500 g paradajok, 1 strúčik cesnaku, šťava z 1 citróna, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Postup práce:
Prebratú a prepláchnutú ryžu vsypeme do vriacej osolenej vody a varíme na miernom ohni asi 15 minút. Kapustu povaríme v osolenej vode asi 10 minút, vyberieme, necháme odkvapkať, jednotlivé listy opatrne oddelíme a rozložíme na dosku. Každý list potrieme popučeným cesnakom, naplníme plnkou, stočíme, konce zahneme a závitky urovnáme do vymastenej ohňovzdornej misy na kapustné listy, ktorými sme vyložili dno misy. Nakoniec závitky zalejeme pripravenou omáčkou, misu zakryjeme a zapekáme v mierne vyhriatej rúre asi 90 minút. Plnka: Na oleji opražíme cibuľu nasekanú nadrobno, pridáme pomleté mäso, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, oreganom alebo majoránom a premiešame. Nakoniec do plnky zamiešame uvarenú ryžu a zvyšné kapustné listy nakrájané na kúsky. Omáčka: Paradajky sparíme vriacou vodou, olúpeme, zbavíme jadier, rozštvrtíme a opražíme na roztopenom masle. Potom pridáme citrónovú šťavu, cesnak rozotretý so soľou a dusíme asi 10 minút. Hotové ochutíme mletým čiernym korením a cukrom.
Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.
Jemenská kapusta
Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty
Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001