Talong sa itlog, čiže baklažán vyprážaný vo vajci jedia Filipínci podľa mojich informácií v robotné dni aj nedeľu. Toto vegetariánske jedlo pripravujú väčšinou ženy, vo výnimočných prípadoch aj muž. A čo k príprave 2 porcií potrebujú:
2 menšie až stredné baklažány
2 vajíčka
olej na vyprážanie
soľ, čierne korenie, vegeta
(pri cestíčkovej mutácii hladkú múku)
ako prílohu varená ryža (v poslovenčenej verzii môžu byť aj zemiaky)
POSTUP:
Začneme prípravou vajíčok na obaľovanie. Vajíčka šľaháme vidličkou spolu so soľou, čiernym korením a vegetou až kým nevznikne hmota rovnakej farby, (pri cestíčkovej mutácii do zmesi pridáme aj trocha hladkej múky) potom môžeme prejsť k baklažánom.
Zeleninu umyjeme a špičkou noža jemne prepichneme šupku na 4 protiľahlých miestach. Hoci na Filipínach by sme ich pravdepodobne piekli na pahrebe z dreveného uhlia, na Slovensku môžeme k ich úprave použiť aj rozpálenú rúru alebo gril. Pečieme krátko - iba dovtedy kým sa šupka nedá ľahko zvliecť (v rozpálenej rúre to trvá približne 5 minút.).
Od šupky očistený baklažán položíme na dosku a jemne ho vidličkou roztlačíme do tvaru rezňa, pričom dávame pozor, aby sa neoddelila jeho stopka. Vzniknutú placku obalíme vo vajci (cestíčku) a vysmažíme na rozpálenom oleji.
V krajine svojho pôvodu sa jedlo konzumuje s varenou ryžou a nakrájanými paradajkami, na Slovensku môžete zvoliť prílohu a oblohu podľa vašej chuti.
PS
AKO VARIA RYŽU FILIPÍNCI:
Ryža sa najskôr 1x rýchlo premyje. Nasype sa do hrnca a zaleje sa takým množstvom vody, ktoré prekrýva zrnká o 1 článok prstu prostredníka. Varí sa na prudkom ohni bez pokrievky. Keď ryža nasaje vodu, hrniec sa zakryje pokrievkou a oheň sa stíši na minimum. Po tom, ako povrch ryže naberie olejový lesk, mala by byť ryža hotová. Pre istotu môžete rozpučiť jedno zrnko v prstoch, ak je jeho jadro mäkké, môžete ju servírovať.
Talong sa itlog (filipínska špecialita)
Talong sa itlog jedia Filipínci podľa mojich informácií v robotné dni aj nedeľu. Toto vegetariánske jedlo pripravujú väčšinou ženy, vo výnimočných prípadoch aj muž. Spravte si ho aj vy.
Autor/zdroj: Ludo Jambrich
Text bol naposledy zmenený dňa: 19.01.2004