• Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Talong sa itlog (filipínska špecialita)

Talong sa itlog jedia Filipínci podľa mojich informácií v robotné dni aj nedeľu. Toto vegetariánske jedlo pripravujú väčšinou ženy, vo výnimočných prípadoch aj muž. Spravte si ho aj vy.

Talong sa itlog, čiže baklažán vyprážaný vo vajci jedia Filipínci podľa mojich informácií v robotné dni aj nedeľu. Toto vegetariánske jedlo pripravujú väčšinou ženy, vo výnimočných prípadoch aj muž. A čo k príprave 2 porcií potrebujú:
2 menšie až stredné baklažány
2 vajíčka
olej na vyprážanie
soľ, čierne korenie, vegeta
(pri cestíčkovej mutácii hladkú múku)
ako prílohu varená ryža (v poslovenčenej verzii môžu byť aj zemiaky)

POSTUP:
Začneme prípravou vajíčok na obaľovanie. Vajíčka šľaháme vidličkou spolu so soľou, čiernym korením a vegetou až kým nevznikne hmota rovnakej farby, (pri cestíčkovej mutácii do zmesi pridáme aj trocha hladkej múky) potom môžeme prejsť k baklažánom.
Zeleninu umyjeme a špičkou noža jemne prepichneme šupku na 4 protiľahlých miestach. Hoci na Filipínach by sme ich pravdepodobne piekli na pahrebe z dreveného uhlia, na Slovensku môžeme k ich úprave použiť aj rozpálenú rúru alebo gril. Pečieme krátko - iba dovtedy kým sa šupka nedá ľahko zvliecť (v rozpálenej rúre to trvá približne 5 minút.).
Od šupky očistený baklažán položíme na dosku a jemne ho vidličkou roztlačíme do tvaru rezňa, pričom dávame pozor, aby sa neoddelila jeho stopka. Vzniknutú placku obalíme vo vajci (cestíčku) a vysmažíme na rozpálenom oleji.
V krajine svojho pôvodu sa jedlo konzumuje s varenou ryžou a nakrájanými paradajkami, na Slovensku môžete zvoliť prílohu a oblohu podľa vašej chuti.

PS
AKO VARIA RYŽU FILIPÍNCI:
Ryža sa najskôr 1x rýchlo premyje. Nasype sa do hrnca a zaleje sa takým množstvom vody, ktoré prekrýva zrnká o 1 článok prstu prostredníka. Varí sa na prudkom ohni bez pokrievky. Keď ryža nasaje vodu, hrniec sa zakryje pokrievkou a oheň sa stíši na minimum. Po tom, ako povrch ryže naberie olejový lesk, mala by byť ryža hotová. Pre istotu môžete rozpučiť jedno zrnko v prstoch, ak je jeho jadro mäkké, môžete ju servírovať.


Autor/zdroj: Ludo Jambrich
Text bol naposledy zmenený dňa: 19.01.2004