DCT.sk/Recepty, Chorvátsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Chorvátsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Recepty národnej kuchyne

Dubrovnícka minestra; Dalmátske šišky; Dubrovnícka rožata; Bravčový rezeň Dubrovník; Zajac na dalmátsky spôsob; Zajac na istrijský spôsob; Dalmátske čufty; Džuveč na chorvátsky spôsob. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Dubrovnícka minestra
Budeme potrebovať:
150 g údeného baranieho mäsa, 300 g údeného bravčového mäsa, 100 g slaniny, 200 g zemiakov, 1 pár údených bravčových klobás, 100 g zucchini, 400 g ružičkového kelu, 100 g zelenej fazuľky, 5 strúčikov cesnaku, 1 viazanička petržlenovej vňate, 2 lyžice olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Zeleninu umyjeme a očistíme, zemiaky a zucchini olúpeme a nakrájame na kocky. Údené baranie a bravčové mäso uvaríme domäkka. Uvarené mäso vyberieme a do vody, v ktorej sa varilo vložíme zucchini, ružičkový kel, zemiaky, zelenú fazuľku a dáme variť. Slaninu, cesnak a petržlenovú vňať najemno nasekáme a v hlbšej nádobe zmiešame s olivovým olejom. Prv než je zelenina úplne mäkká, pridáme do polievky slaninovú zmes a klobásu nakrájanú na kolieska. Všetko spolu varíme ešte asi 10 minút. Nakoniec pridáme údené mäso nakrájané na menšie kúsky a polievku odložíme z ohňa. Minestra nemá byť príliš hustá.

Dalmátske šišky
Budeme potrebovať:
2 vajcia, 2 lyžice mlieka, 50 ml rumu, 50 g hrozienok, 1000 ml oleja, 500 g múky, 2 lyžice nasekaných mandlí (alebo orechov), 30 g droždia, 1 citrón, 1 balíček vanilkového cukru,.

Postup práce:
2 vajcia, 2 lyžice mlieka, 50 ml rumu, 50 g hrozienok, 1000 ml oleja, 500 g múky, 2 lyžice nasekaných mandlí (alebo orechov), 30 g droždia, 1 citrón, 1 balíček vanilkového cukru,.

Dubrovnícka rožata
Budeme potrebovať:
6 vajec, 500 ml mlieka, 1 lyžica rumu, 6 lyžíc práškového cukru, 1 citrón, 1 balíček vanilkového cukru, 14 kociek cukru.

Postup práce:
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny a zmiešame s mliekom, nastrúhanou kôrou z citróna, rumom a vanilkovým cukrom. Kocky cukru opražíme dohneda a vzniknutým karamelom potrieme formu na pečenie rožaty. Na karamel nalejeme pripravenú masu. Formu vložíme do vodného kúpeľa a varíme 45 minút. Potom ju preložíme do rúry a pečieme 20 minút pri teplote 180 oC. Upečenú rožatu vyberieme, necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a ihneď podávame.

Bravčový rezeň Dubrovník
Budeme potrebovať:
600 g bravčového mäsa zo stehna, 2 cibule, 1 lyžica hladkej múky, 100 ml oleja, horčica, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Bravčové mäso umyjeme a nakrájame na 8 rovnakých kusov. Naklepeme, osolíme, okoreníme a prudko na oleji opečieme. Potom mäso vyberieme, pridáme múku, podusíme, zalejeme vodou a necháme prevariť. Šťavu dochutíme soľou a korením. Cibuľu nakrájame na kolieska. Podávame s hranolkami alebo s ryžou.

Zajac na dalmátsky spôsob
Budeme potrebovať:
1 zajac, 100 g slaniny, 100 ml oleja, 200 ml bieleho vína, 2 mrkvy, 1 malá cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 1 list šalvie, 3 bobkové listy, 1 byľ rozmarínu, 2 citróny, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Očisteného zajaca necháme cez noc odležať v marináde. Na druhý deň ho vyberieme, umyjeme, prešpikujeme cesnakom a obalíme plátkami slaniny. Zajaca osolíme, dáme na pekáč a polejeme olejom. Pridáme bobkové listy, rozmarín, šalviu, celé čierne korenie, cibuľu a mrkvu nasekanú nadrobno. Pekáč vložíme do rúry a pri teplote 180 oC pečieme 1 hodinu. Medzitým si pripravíme omáčku. Na jej prípravu použijeme trochu oleja, najemno nasekanú petržlenovú vňať a šťavu z 2 citrónov. Napoly upečeného zajaca rozkrojíme na štvrťky a zalejeme omáčkou. Potom ho upečieme domäkka, pričom ho podľa potreby podlievame vínom. Pečeného zajaca podávame s prepasírovanou omáčkou.

Zajac na istrijský spôsob
Budeme potrebovať:
1000 g zajačieho mäsa, 150 g slaniny, 100 ml bieleho vína, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, 2 veľké pradajky, 100 ml oleja, 1 lyžica múky, pol viazaničky petržlenovej vňate, 2 bobkové listy, 1 byľ rozmarínu, 1 byľ majoránu.

Postup práce:
Zajaca naložíme cez noc do marinády. Na druhý deň ho vyberieme, umyjeme a nakrájame na kocky. Na rozpálenom oleji ho opečieme dozlata, osolíme, okoreníme a vyberieme. Na oleji po opekaní najprv opražíme slaninu, potom postupne pridávame cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať, všetko nakrájané nadrobno a spolu dusíme. Podľa potreby podlievame teplou vodou. Nakoniec šťavu zaprášime, vložíme do nej olúpané a nakrájané paradajky, rozmarín, majorán a bobkový list. Privedieme do varu, pridáme zajačie mäso a udusíme domäkka. Občas podlievame teplou vodou. Pred dokončením prilejeme víno a dusíme ešte 10 minút. Podávame so zemiakovými haluškami a šalátom z čakanky.

Dalmátske čufty
Budeme potrebovať:
400 g bravčového mäsa, 200 g hovädzieho mäsa, 1 vajce, 100 ml sladkej smotany, 50 g masla, 2 rožky, 1 lyžica kečupu, 2 zelené papriky, 100 g zeleného hrášku, 2 cibule, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Bravčové a hovädzie mäso pomelieme na mlynčeku na mäso spolu s rožkami. Do zmesi pridáme vajce a 1 cibuľu nasekanú nadrobno, osolíme, okoreníme a premiešame. Zo zmesi sformujeme malé šúľance, ktoré opečieme v rozpálenom oleji dozlata a odložíme na teplé miesto. Do zvyšku horúceho oleja pridáme druhú cibuľu nakrájanú na kolieska, kečup, zelené papriky nakrájané na rezance a zelený hrášok. Všetko spolu podusíme, podľa chuti osolíme a okoreníme mletým čiernym korením, pridáme opečené čufty, podusíme a dochutíme sladkou smotanou a maslom.

Džuveč na chorvátsky spôsob
Budeme potrebovať:
300 g hovädzieho mäsa, 300 g bravčového mäsa, 2000 g paradajok, 100 g zelenej fazuľky, 100 g kapusty, 250 g cibule, 4 zelené papriky, 1 baklažán, 2 zucchini, 20 okier, 150 g ryže, 150 ml oleja, 1 zelerový list, pol viazaničky petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Do hlinenej nádoby dáme 100 ml oleja alebo 100 g masla. Na dno rozložíme vrstvu paradajok nakrájaných na plátky. Cibuľu, petržlenovú vňať a zelerový list nasekáme nadrobno. Baklažán, zucchini, papriky, okru, fazuľku a kapustu nakrájame na kocky. Všetko spolu dobre premiešame a polejeme 50 ml oleja. Na paradajky rozložíme vrstvu miešanej zeleniny, a na ňu vrstvu mäsa nakrájaného na kocky. Každú vrstvu posypeme ryžou a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Vrstvy ukladáme na seba, kým nie je všetko rozdelené. Nakoniec ich zalejeme 200 ml vody. Nádobu dáme do rúry a pri teplote 180 stupňov džuveč dusíme 3 hodiny. Po 1 hodine uložíme navrch ešte jednu vrstvu nakrájaných paradajok a dodusíme.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001