Receptár.Sk., Taliansko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Taliansko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty

Kompletný taliansky šalát, Taliansky fazuľový šalát, Karfiolový šalát na taliansky spôsob, Hovädzia polievka na taliansky spôsob, Paradajková polievka na taliansky spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Kompletný taliansky šalát
Suroviny:
1 hlávka šalátu, 100 g šunky alebo šunkovej salámy, 100 g uvareného alebo upečeného kuracieho mäsa, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 100 g karotky, 2 reďkoviek, 100 g ementálu, mleté čierne korenie, 40 g olivového alebo slnečnicového oleja, šťava z 1 citróna, soľ, 30 g postrúhaného parmezánu.

Príprava:
Hlávkový šalát rozoberieme na listy, dôkladne umyjeme a uložíme na sklenenú alebo porcelánovú misu. Na ne dáme kúsky pokrájaného mäsa, šunky a syra, šampiňóny, karotku a reďkovky pokrájané na plátky, okoreníme a zalejeme nálevom z oleja a citrónovej šťavy. Všetko dôkladne zmiešame a necháme uležať. Nakoniec posypeme postrúhaným parmezánom. K šalátu podávame červené víno.

Taliansky fazuľový šalát
Suroviny:
300 g bielej fazule, 30 g cesnaku, soľ, 80 g cibule, 10 g oleja, 1 1/2 dl rajčiakového pretlaku, zelená petržlenová vňať.

Príprava:
Fazuľu namočíme deň vopred do vody. Čerstvo uvarenú a ešte teplú zmiešame s rozotretým cesnakom a soľou, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a olej. Necháme vychladnúť a primiešame rajčiakový pretlak. Pred podávaním posypeme posekaným zeleným petržlenom.

Karfiolový šalát na taliansky spôsob
Suroviny:
1 kg karfiolu, polovicu lyžičky soli, 0,5 dl oleja, 0,5 dl octu, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, 100 g konzervovaných sardiniek, 1 lyžičku konzervovaných kapár.

Príprava:
Očistený, umytý, na ružičky rozobratý karfiol sa uvarí v mierne osolenej vode domäkka. Uvarený karfiol sa scedí a nechá dobre vychladnúť. (Karfiol sa odstaví skôr a scedí, rozvarenie je nežiaduce.) Nálev sa pripraví z oleja, octu, soli, mletého čierneho korenia, pridá sa najemno nakrájaná cibuľa, roztlačené sardinky, nakrájané kapary a spolu sa zamieša. Do hotovej zálievky sa pridá vychladnutý karfiol a zľahka sa premieša. Podáva sa dobre vychladený.

Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Suroviny:
400 g hovädzieho mäsa, 1,25 I vody, soľ, 1 cibuľa, 1 pór, kúsok zeleru, 4 rajčiaky, 1 klinček, 2 vajcia, šťava z polovice citróna, mleté čierne korenie, 1 žemľa, 1 lyžička masti, zelená petržlenová vňať, 50 g tvrdého syra.

Príprava:
Mäso pokrájame na kocky, vložíme do studenej vody, osolíme a varíme 30 až 40 minút. Potom pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, očistený pokrájaný pór a zeler, olúpané pokrájané rajčiaky, klinček a všetko spolu uvaríme do mäkka. Vajcia vyšľaháme spolu s citrónovou šťavou, zalejeme trochou vychladnutého vývaru, rozmiešame a pridáme do polievky. Nakoniec okoreníme mletým čiernym korením a krátko povaríme. Žemľu pokrájame na tenké plátky a opražíme na masti. Do každej porcie polievky vložíme jeden opražený plátok žemle a posypeme ju posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a postrúhaným syrom.

Paradajková polievka na taliansky spôsob
Suroviny:
600 g paradajok, voda, 30 g masti, 1 malá cibuľa, 100 g teľacej pečene, 100 g miešanej zeleniny, soľ, 20 g tuku, 20 g múky na zápražku, 50 g makarónov alebo ryže.

Príprava:
Na masti upražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, na ktorú pridáme nadrobno posekanú teľaciu pečeň a zeleninu. Očistené a umyté paradajky pokrájame a rozvarené, prelisované pridáme k upraženej pečeni. Keď je všetko do mäkka uvarené, pridáme tmavšiu zápražku. Povarenú polievku precedíme, osolíme a zeleninu s pečeňou nadrobno posekáme. Polievku dolejeme vodou, aby jej bolo asi 1,5 litra. Do polievky dáme variť na drobné kúsky polámané makaróny alebo ryžu.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001