Receptár.Sk., Španielsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Španielsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty

Karpáčo (španielske predjedlo), Kaspačo I, Kaspačo II, Fritata - španielská omeleta, Rybacia polievka na madridský spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.


Karpáčo (španielske predjedlo)

Suroviny:
100 g rezeň z pravej sviečkovej, citrón, olivový olej, mleté biele korenie, soľ, strúhaný parmezán.

Príprava:
Rezeň vložíme do mikroténového vrecka a dreveným kladivom (hladkou stranou) ho čo najtenšie rozklepeme. Opatrne vyberieme z vrecka a položíme na tanier na ktorom budeme predjedlo servírovať. Mäso pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme olejom, okoreníme, osolíme a posypeme parmezánom. Necháme odstáť asi 30 minút v chladničke. Ozdobíme kolieskom citróna, kúskom šalátu prípadne inou zeleninou. V inej obmene môžeme mäso potrieť rozotreným cesnakom.

Kaspačo I
Suroviny:
1,25 kg rajčín, 1 uhorku, 1 zelenú papriku, 1 strúčik cesnaku, 1 cibuľu, 1 dl olivového oleja, 1 lyžičku vínneho octu, 1/4 sendviča (nie čerstvého), 2 krajce sendviča, soľ.

Príprava:
Rozmixuje rajčiny a postupne pridávame do mixéra pokrájanú papriku, rozotrený cesnak, pokrájanú uhorku, olej, striedku zo sendviča, 1 až 1,5 dl vody, nadrobno pokrájanú cibuľu a soľ. Rozmixovanú hmotu prepasírujeme a odložíme do chladničky vychladiť. Konzumuje sa studené s vložkou opraženého na kocky pokrájaného sendviča.

Kaspačo II
Suroviny:
1 kg zrelých rajčín, 1 stredne veľkú uhorku, tretinu staršieho (asi 3 dni) sendviča, 1 strúčik cesnaku, 2,5 dl rajčinovej šťavy, trochu zeleného koriandru (vňate), 1 zelenú papriku, 0,5 l kuracieho vývaru, 1 červenú cibuľu, soľ, tabasco, mleté čierne korenie, 1 lyžicu vínneho octu.

Príprava:
Rajčiny zbavíme šupky a zrniečok. Uhorku olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Z chleba odstránime kôrku, pokrájame ho na kocky a namočíme do časti kuracieho vývaru. Cibuľu nakrájame na kocky. Všetko vložíme do mixéra, pridáme koriander. Pridáme soľ, trochu mletého čierneho korenia, niekoľko kvapiek Tabasca a vínneho octu, na kocky nakrájanú papriku a zvyšok kuracieho vývaru. Všetko dobre rozmixujeme. Uhorku pokrájanú na kocky môžeme odložiť a tak vložiť do rozmixovanej polievky. Polievku dobre vychladíme v chladničke. Nalievame ju do tanierov schladených v mrazničke.

Fritata - španielská omeleta
Suroviny:
3 stredne veľké zemiaky, 1 cibuľu, 6 vajec, zväzok pažítky, soľ, mleté čierne korenie.

Príprava:
Ošúpanú cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska a rozobrané opražíme na dobre zohriatom olivovom oleji. Zemiaky uvarené v šupke do polomäkka ošúpeme a pokrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Vajcia premiešame (nešľaháme aby v nich nebolo veľa vzduchu. Do vajec dáme zemiaky, cibuľu nasekanú na menšie kúsky, osolíme, okoreníme, pridáme pažítku pokrájanú na väčšie kúsky (asi 2 cm), premiešame tak, aby zemiaky neboli vzájomne pozlepované. Na panvici dobre rozohrejeme olivový olej, zmes vajec a zemiakov do nej vylejeme, pričom ňou neustále pohybujeme, aby sa zmes neprilepila o panvicu. Keď začne zmes tuhnúť, panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov celzia a pečieme asi 15 minút. Upečenú omeletu vyklopíme na tanier (spodok bude na vrchu) a ozdobíme prúžkami červenej kapie, avokádom a čerstvým tymianom.

Rybacia polievka na madridský spôsob
Suroviny:
350 g sladkovodných rýb, 0,8 l vývaru z rýb, 0,5 dl oleja, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 600 g rajčiakov, 1 lyžičku soli, polovicu lyžičky mletého čierneho korenia, bobkový list, citrón, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistené, vypitvané, vykostené a kože zbavené ryby sa nakrájajú na rovnomerné kúsky (aby bol rovnaký počet kusov na porciu). Najemno nakrájaná cibuľa sa opraží na oleji, s cesnakom rozotretým so soľou, pridajú sa očistené a na kúsky nakrájané rajčiaky a krátko sa podusia. Zmes sa zaleje vývarom, pridá sa bobkový list, citrónová šťava, mleté čierne korenie a nechá sa zovrieť. Po kratšej dobe varenia sa pridajú pripravené, nakrájané ryby a spolu sa varia asi 20 minút, podľa potreby sa dochutí soľou. Pri podávaní sa porcia polievky posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.


Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001