Karpáčo (španielske predjedlo)
Suroviny:
100 g rezeň z pravej sviečkovej, citrón, olivový olej, mleté biele korenie, soľ, strúhaný parmezán.
Príprava:
Rezeň vložíme do mikroténového vrecka a dreveným kladivom (hladkou stranou) ho čo najtenšie rozklepeme. Opatrne vyberieme z vrecka a položíme na tanier na ktorom budeme predjedlo servírovať. Mäso pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme olejom, okoreníme, osolíme a posypeme parmezánom. Necháme odstáť asi 30 minút v chladničke. Ozdobíme kolieskom citróna, kúskom šalátu prípadne inou zeleninou. V inej obmene môžeme mäso potrieť rozotreným cesnakom.
Kaspačo I
Suroviny:
1,25 kg rajčín, 1 uhorku, 1 zelenú papriku, 1 strúčik cesnaku, 1 cibuľu, 1 dl olivového oleja, 1 lyžičku vínneho octu, 1/4 sendviča (nie čerstvého), 2 krajce sendviča, soľ.
Príprava:
Rozmixuje rajčiny a postupne pridávame do mixéra pokrájanú papriku, rozotrený cesnak, pokrájanú uhorku, olej, striedku zo sendviča, 1 až 1,5 dl vody, nadrobno pokrájanú cibuľu a soľ. Rozmixovanú hmotu prepasírujeme a odložíme do chladničky vychladiť. Konzumuje sa studené s vložkou opraženého na kocky pokrájaného sendviča.
Kaspačo II
Suroviny:
1 kg zrelých rajčín, 1 stredne veľkú uhorku, tretinu staršieho (asi 3 dni) sendviča, 1 strúčik cesnaku, 2,5 dl rajčinovej šťavy, trochu zeleného koriandru (vňate), 1 zelenú papriku, 0,5 l kuracieho vývaru, 1 červenú cibuľu, soľ, tabasco, mleté čierne korenie, 1 lyžicu vínneho octu.
Príprava:
Rajčiny zbavíme šupky a zrniečok. Uhorku olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Z chleba odstránime kôrku, pokrájame ho na kocky a namočíme do časti kuracieho vývaru. Cibuľu nakrájame na kocky. Všetko vložíme do mixéra, pridáme koriander. Pridáme soľ, trochu mletého čierneho korenia, niekoľko kvapiek Tabasca a vínneho octu, na kocky nakrájanú papriku a zvyšok kuracieho vývaru. Všetko dobre rozmixujeme. Uhorku pokrájanú na kocky môžeme odložiť a tak vložiť do rozmixovanej polievky. Polievku dobre vychladíme v chladničke. Nalievame ju do tanierov schladených v mrazničke.
Fritata - španielská omeleta
Suroviny:
3 stredne veľké zemiaky, 1 cibuľu, 6 vajec, zväzok pažítky, soľ, mleté čierne korenie.
Príprava:
Ošúpanú cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska a rozobrané opražíme na dobre zohriatom olivovom oleji. Zemiaky uvarené v šupke do polomäkka ošúpeme a pokrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Vajcia premiešame (nešľaháme aby v nich nebolo veľa vzduchu. Do vajec dáme zemiaky, cibuľu nasekanú na menšie kúsky, osolíme, okoreníme, pridáme pažítku pokrájanú na väčšie kúsky (asi 2 cm), premiešame tak, aby zemiaky neboli vzájomne pozlepované. Na panvici dobre rozohrejeme olivový olej, zmes vajec a zemiakov do nej vylejeme, pričom ňou neustále pohybujeme, aby sa zmes neprilepila o panvicu. Keď začne zmes tuhnúť, panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov celzia a pečieme asi 15 minút. Upečenú omeletu vyklopíme na tanier (spodok bude na vrchu) a ozdobíme prúžkami červenej kapie, avokádom a čerstvým tymianom.
Rybacia polievka na madridský spôsob
Suroviny:
350 g sladkovodných rýb, 0,8 l vývaru z rýb, 0,5 dl oleja, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 600 g rajčiakov, 1 lyžičku soli, polovicu lyžičky mletého čierneho korenia, bobkový list, citrón, petržlenovú vňať.
Príprava:
Očistené, vypitvané, vykostené a kože zbavené ryby sa nakrájajú na rovnomerné kúsky (aby bol rovnaký počet kusov na porciu). Najemno nakrájaná cibuľa sa opraží na oleji, s cesnakom rozotretým so soľou, pridajú sa očistené a na kúsky nakrájané rajčiaky a krátko sa podusia. Zmes sa zaleje vývarom, pridá sa bobkový list, citrónová šťava, mleté čierne korenie a nechá sa zovrieť. Po kratšej dobe varenia sa pridajú pripravené, nakrájané ryby a spolu sa varia asi 20 minút, podľa potreby sa dochutí soľou. Pri podávaní sa porcia polievky posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty
Karpáčo (španielske predjedlo), Kaspačo I, Kaspačo II, Fritata - španielská omeleta, Rybacia polievka na madridský spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Dovolenka/Letoviská
Baleárske ostrovy, Costa Brava/ Costa del Maresme, Costa del Sol (Andaluzia), Kanárske ostrovy, Pobrežie Stredozemného mora
Okolie
Andorra, Áthos, Cyprus, Egypt, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Izrael, Kanárske Ostrovy, Malta, Portugalsko, San Marino, Taliansko, Tunisko, Turecko, Vatikán