Ruská kapustová polievka
Suroviny:
2,5 l vody, 150 g kapusty, 80 g cvikly, 100 g miešanej zeleniny, 200 g zemiakov, 30 g slaniny, 20 g múky, 1 cibuľa, 150 g paradajok, 1 dl kyslej smotany, soľ, čierne korenie, ocot.
Príprava:
Kapustu, cviklu a rôznu zeleninu pokrájame na tenké rezančeky a dáme variť do osolenej vody. Neskoršie pridáme zemiaky pokrájané na kocky, paradajky a polievku zahustíme slaninovou zápražkou s cibuľou. Do hotovej polievky pridáme kyslú smotanu, trochu octu, čierne korenie a soľ.
Zelená ruská polievka (šči)
Suroviny:
2 l vody, soľ, 150 g vykostenej bravčovej krkovičky, 50-100 g šťaveľa, 100 g vňate, 300 g zemiakov, 30 g masti, 30 g múky, 2 vajcia, 1 dl kyslej smotany, čierne korenie.
Príprava:
Do studenej vody dáme variť krkovičku. Po polhodinovom varení pridáme posekanú vňať (petržlenovú, zelerovú, cibuľovú, kôprovú) a šťaveľ. Neskôr pridáme na kocky pokrájané zemiaky a polievku zahustíme maslovou zápražkou. Do hotovej polievky pridáme na tvrdo uvarené a posekané vajcia, kyslú smotanu a mleté čierne korenie. Uvarené mäso vyberieme, pokrájame na malé kúsky a vložíme do polievky. Ak nemáme šťaveľ, môžeme polievku pripraviť aj bez neho, dôležité je však dať ostatnú vňať, najmä kôpor. Polievku bez šťaveľa okyslíme podľa chuti octom.
Šči z čerstvej kapusty
Suroviny:
500 g hovädzieho mäsa, 500 g kapusty, 150 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 2 lyžice oleja, 200 g rajčiakov, čierne korenie, bobkový list, soľ, prípadne 200 g zemiakov.
Príprava:
Mäso varíme vo vode 1,5 až 2 hodiny. Uvarené mäso vyberieme a do precedeného vývaru vložíme na rezance nakrájanú kapustu, nakrájanú zeleninu a cibuľu krátko podusenú na oleji. Varíme 30 až 40 minút. 10 minút pred dovarením pridáme korenie, bobkový list a soľ a olúpané, pokrájané rajčiaky a uvarené, pokrájané mäso. Ak použijeme aj zemiaky, tie vložíme nakrájané na kocky 20 minút pred dovarením polievky. Do polievky bez zemiakov môžeme pred jej dokončením pridať zásmažku.
Šči z kyslej kapusty
Suroviny:
500 g hovädzieho mäsa, 500 g kvasenej kapusty, 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 cibuľu, kúsok zeleru, 1 lyžicu múky, 2 lyžice oleja, 2 lyžice rajčinového pretlaku.
Príprava:
Mäso varíme vo vode 1,5 až 2 hodiny. Kapustu udusíme na oleji. Počas dusenia podlievame vodou. Kapustu dusíme asi 1 hodinu. Udusenú kapustu zalejeme vývarom z mäsa a varíme. Na oleji udusíme zeleninu s cibuľou a rajčinovým pretlakom. Pridáme do variacej sa polievky. 10 minút pred dovarením pridáme korenie, bobkový list a soľ a uvarené, pokrájané mäso. Pred dokončením pridáme zásmažku.
Zapečené peľmene so špenátom
Suroviny:
Na cesto: 125 g hladkej múky, 1 vajce, vodu. Na plnku: 350 g čerstvého špenátu, soľ, 2 lyžice masla, 2 cibule, mleté čierne korenie, 150 g bešamelovej omáčky, 1 žĺtok, 1 vajce na potieranie, 2 lyžice sladkej smotany, 50 g tvrdého syra.
Príprava:
Z múky, vajca a vody sa pripraví redšie cesto ako na rezance, vyvaľká sa na štvorcový plát hrúbky asi 2 mm. Na kraj cesta sa dá plnka zo špenátu, okraj sa potrie vajcom, preloží a formičkou sa vykrajujú malé taštičky. Plnené taštičky sa varia v mierne osolenej vode asi 5 minút, vyberú sa, nechajú odkvapkať, vložia do časťou masla vymastenej gratinky, polejú 2/3 bešamelovej omáčky, zmiešanej so žĺtkom a smotanou. Posypú sa strúhaným syrom, pokvapkajú maslom a pečú v rúre. Na porciu sa podáva asi 4 až 5 peľmeňov. Špenátová plnka: očistený, dobre umytý špenát sa uvarí v mierne osolenej vode, vyberie a nechá dobre odkvapkať. Odkvapkaný špenát sa poseká nahrubo. Na časti masla sa opraží nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa špenát a krátko podusí. Podusený špenát sa osolí, okorení a zmieša s 1/3 bešamelovej omáčky so žĺtkom a nechá vychladnúť.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty
Ruská kapustová polievka, Zelená ruská polievka (šči), Šči z čerstvej kapusty, Šči z kyslej kapusty, Zapečené peľmene so špenátom. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001
Metropoly
Info Rusko
Okolie
Afganistan, Azerbajdžan, Bangladéš, Bhután, Bielorusko, Čína, Hong Kong, India, Irak, Irán, Japonsko, Južná Kórea, Kazachstan, Kirgizsko, KĽDR, Mongolsko, Nepál, Pakistan, Srí Lanka, Tadžikistan, Taiwan, Tibet, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan