Receptár.Sk., Rusko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Rusko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty

Ruská kapustová polievka, Zelená ruská polievka (šči), Šči z čerstvej kapusty, Šči z kyslej kapusty, Zapečené peľmene so špenátom. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Ruská kapustová polievka
Suroviny:
2,5 l vody, 150 g kapusty, 80 g cvikly, 100 g miešanej zeleniny, 200 g zemiakov, 30 g slaniny, 20 g múky, 1 cibuľa, 150 g paradajok, 1 dl kyslej smotany, soľ, čierne korenie, ocot.

Príprava:
Kapustu, cviklu a rôznu zeleninu pokrájame na tenké rezančeky a dáme variť do osolenej vody. Neskoršie pridáme zemiaky pokrájané na kocky, paradajky a polievku zahustíme slaninovou zápražkou s cibuľou. Do hotovej polievky pridáme kyslú smotanu, trochu octu, čierne korenie a soľ.

Zelená ruská polievka (šči)
Suroviny:
2 l vody, soľ, 150 g vykostenej bravčovej krkovičky, 50-100 g šťaveľa, 100 g vňate, 300 g zemiakov, 30 g masti, 30 g múky, 2 vajcia, 1 dl kyslej smotany, čierne korenie.

Príprava:
Do studenej vody dáme variť krkovičku. Po polhodinovom varení pridáme posekanú vňať (petržlenovú, zelerovú, cibuľovú, kôprovú) a šťaveľ. Neskôr pridáme na kocky pokrájané zemiaky a polievku zahustíme maslovou zápražkou. Do hotovej polievky pridáme na tvrdo uvarené a posekané vajcia, kyslú smotanu a mleté čierne korenie. Uvarené mäso vyberieme, pokrájame na malé kúsky a vložíme do polievky. Ak nemáme šťaveľ, môžeme polievku pripraviť aj bez neho, dôležité je však dať ostatnú vňať, najmä kôpor. Polievku bez šťaveľa okyslíme podľa chuti octom.

Šči z čerstvej kapusty
Suroviny:
500 g hovädzieho mäsa, 500 g kapusty, 150 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 2 lyžice oleja, 200 g rajčiakov, čierne korenie, bobkový list, soľ, prípadne 200 g zemiakov.

Príprava:
Mäso varíme vo vode 1,5 až 2 hodiny. Uvarené mäso vyberieme a do precedeného vývaru vložíme na rezance nakrájanú kapustu, nakrájanú zeleninu a cibuľu krátko podusenú na oleji. Varíme 30 až 40 minút. 10 minút pred dovarením pridáme korenie, bobkový list a soľ a olúpané, pokrájané rajčiaky a uvarené, pokrájané mäso. Ak použijeme aj zemiaky, tie vložíme nakrájané na kocky 20 minút pred dovarením polievky. Do polievky bez zemiakov môžeme pred jej dokončením pridať zásmažku.

Šči z kyslej kapusty
Suroviny:
500 g hovädzieho mäsa, 500 g kvasenej kapusty, 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 cibuľu, kúsok zeleru, 1 lyžicu múky, 2 lyžice oleja, 2 lyžice rajčinového pretlaku.

Príprava:
Mäso varíme vo vode 1,5 až 2 hodiny. Kapustu udusíme na oleji. Počas dusenia podlievame vodou. Kapustu dusíme asi 1 hodinu. Udusenú kapustu zalejeme vývarom z mäsa a varíme. Na oleji udusíme zeleninu s cibuľou a rajčinovým pretlakom. Pridáme do variacej sa polievky. 10 minút pred dovarením pridáme korenie, bobkový list a soľ a uvarené, pokrájané mäso. Pred dokončením pridáme zásmažku.

Zapečené peľmene so špenátom
Suroviny:
Na cesto: 125 g hladkej múky, 1 vajce, vodu. Na plnku: 350 g čerstvého špenátu, soľ, 2 lyžice masla, 2 cibule, mleté čierne korenie, 150 g bešamelovej omáčky, 1 žĺtok, 1 vajce na potieranie, 2 lyžice sladkej smotany, 50 g tvrdého syra.

Príprava:
Z múky, vajca a vody sa pripraví redšie cesto ako na rezance, vyvaľká sa na štvorcový plát hrúbky asi 2 mm. Na kraj cesta sa dá plnka zo špenátu, okraj sa potrie vajcom, preloží a formičkou sa vykrajujú malé taštičky. Plnené taštičky sa varia v mierne osolenej vode asi 5 minút, vyberú sa, nechajú odkvapkať, vložia do časťou masla vymastenej gratinky, polejú 2/3 bešamelovej omáčky, zmiešanej so žĺtkom a smotanou. Posypú sa strúhaným syrom, pokvapkajú maslom a pečú v rúre. Na porciu sa podáva asi 4 až 5 peľmeňov. Špenátová plnka: očistený, dobre umytý špenát sa uvarí v mierne osolenej vode, vyberie a nechá dobre odkvapkať. Odkvapkaný špenát sa poseká nahrubo. Na časti masla sa opraží nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa špenát a krátko podusí. Podusený špenát sa osolí, okorení a zmieša s 1/3 bešamelovej omáčky so žĺtkom a nechá vychladnúť.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001