Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou
Suroviny:
200 g čerstvej alebo sterilizovanej rajčiakovej papriky, 250 g zelenej fazuľky, 400 g rajčiakov, 200 g maďarskej alebo loveckej salámy, 100 g šunkovej salámy, 90 g cibule. Nálev: šťava z 1 citróna, soľ, štipka mletej štipľavej papriky, štipka cukru, 30 g slnečnicového oleja, 2 vetvičky petržlenovej vňate, 1 vajce uvarené natvrdo.
Príprava:
Očistenú a umytú fazuľku pokrájame na kúsky dlhé asi 1,5 cm, rajčiakovú papriku a rajčiaky rozštvrtíme, cibuľu pokrájame na kolieska, salámu na veľké kocky alebo pásiky a zalejeme dobre rozmiešaným nálevom z vyššie uvedených surovín. Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou a plátkami vajca.
Budapeštiansky zeleninový šalát
Suroviny:
200 g húb (šampiňónov, hlivy ustricovej, dubákov), 30 g slnečnicového oleja, 150 g rajčiakov, 100 g zelenej papriky, 100 g šalátových uhoriek, 100 g nakladanej špargle, 1 lyžica octu, šťava z 1 citróna, mleté čierne korenie, estragón, soľ, 100 g hlávkového šalátu na ozdobenie.
Príprava:
Očistené a umyté huby pokrájame na plátky, vložíme do rozohriatej teflonovej panvice s lyžicou oleja a za stáleho miešania dobre popražíme. Umyté rajčiaky rozštvrtíme, z papriky odstránime semená a pokrájame na pásiky. Uhorky pokrájame na plátky. Špargľu opatrne vyberieme z konzervy, keď je mladá a mäkká použijeme ju celú rozkrojenú napoly alebo použijeme len hlavičky. Všetko zmiešame a zalejeme nálevom z octu, citrónovej šťavy a 2 lyžíc oleja, osolíme a okoreníme. Uložíme na sklenenú misu, na dno ktorej položíme listy hlávkového šalátu tak, aby vyčnievali nielen nad okraj misy, ale aj pomedzi rozložený šalát. Necháme uležať.
Slaný dezert
Suroviny:
500 g širokých rezancov, 400 g tvrdého tvarohu, 200 g údenej slaniny, 50 g masti, 2 dl kyslej smotany.
Príprava:
Na uvarené rezance postrúhame tvaroh, polejeme smotanou a posypeme na ružovo upraženými oškvarkami zo slaniny. Ozdobíme listami šalátu.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty
Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou, Budapeštiansky zeleninový šalát, Slaný dezert. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001