Receptár.Sk., Maďarsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Maďarsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty

Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou, Budapeštiansky zeleninový šalát, Slaný dezert. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou
Suroviny:
200 g čerstvej alebo sterilizovanej rajčiakovej papriky, 250 g zelenej fazuľky, 400 g rajčiakov, 200 g maďarskej alebo loveckej salámy, 100 g šunkovej salámy, 90 g cibule. Nálev: šťava z 1 citróna, soľ, štipka mletej štipľavej papriky, štipka cukru, 30 g slnečnicového oleja, 2 vetvičky petržlenovej vňate, 1 vajce uvarené natvrdo.

Príprava:
Očistenú a umytú fazuľku pokrájame na kúsky dlhé asi 1,5 cm, rajčiakovú papriku a rajčiaky rozštvrtíme, cibuľu pokrájame na kolieska, salámu na veľké kocky alebo pásiky a zalejeme dobre rozmiešaným nálevom z vyššie uvedených surovín. Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou a plátkami vajca.

Budapeštiansky zeleninový šalát
Suroviny:
200 g húb (šampiňónov, hlivy ustricovej, dubákov), 30 g slnečnicového oleja, 150 g rajčiakov, 100 g zelenej papriky, 100 g šalátových uhoriek, 100 g nakladanej špargle, 1 lyžica octu, šťava z 1 citróna, mleté čierne korenie, estragón, soľ, 100 g hlávkového šalátu na ozdobenie.

Príprava:
Očistené a umyté huby pokrájame na plátky, vložíme do rozohriatej teflonovej panvice s lyžicou oleja a za stáleho miešania dobre popražíme. Umyté rajčiaky rozštvrtíme, z papriky odstránime semená a pokrájame na pásiky. Uhorky pokrájame na plátky. Špargľu opatrne vyberieme z konzervy, keď je mladá a mäkká použijeme ju celú rozkrojenú napoly alebo použijeme len hlavičky. Všetko zmiešame a zalejeme nálevom z octu, citrónovej šťavy a 2 lyžíc oleja, osolíme a okoreníme. Uložíme na sklenenú misu, na dno ktorej položíme listy hlávkového šalátu tak, aby vyčnievali nielen nad okraj misy, ale aj pomedzi rozložený šalát. Necháme uležať.

Slaný dezert
Suroviny:
500 g širokých rezancov, 400 g tvrdého tvarohu, 200 g údenej slaniny, 50 g masti, 2 dl kyslej smotany.

Príprava:
Na uvarené rezance postrúhame tvaroh, polejeme smotanou a posypeme na ružovo upraženými oškvarkami zo slaniny. Ozdobíme listami šalátu.


Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001