Receptár.Sk., Bulharsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Bulharsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty

Bulharský šalát, Bulharský paprikový šalát, Bulharská polievka tarator, Čorba (vývar), Agneška čorba. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Bulharský šalát
Suroviny:
200 g šalátových uhoriek, 1 biely jogurt, 3 lyžičky oleja, 3 strúčiky, cesnaku, kôpor, soľ, čierne korenie

Príprava:
Cesnak rozotrieme so soľou, pridáme olej a všetko vmiešame do nastrúhanej uhorky. Zmes okoreníme a zalejeme jogurtom. Nakoniec pridáme posekaný kôpor a premiešame. Šalát podávame dobre vychladený.

Bulharský paprikový šalát
Suroviny:
4 zeleninové papriky, 100 g šalátových uhoriek, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice posekaného kôpru, soľ, citrónová šťava, 1 dl bieleho jogurtu.

Príprava: Zeleninové papriky zbavíme jadrovníkov a pokrájame na tenšie rezance. Pridáme ošúpané šalátové uhorky postrúhané na hrubšom strúhadle, cibuľu posekanú nadrobno a rozotrený cesnak, posypeme kôprom pokrájaným nadrobno, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Nakoniec polejeme bielym jogurtom a premiešame.

Bulharská polievka tarator
Suroviny:
1 l kyslého mlieka alebo jogurtu, 1/8 l kyslej smotany alebo sladkého mlieka, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 20 g oleja, 300 g čerstvých uhoriek, 1 lyžica posekaného kôpru, 1 lyžica posekaných orechov, soľ.

Príprava:
Kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľaháme, pridáme soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej. Potom pridáme uhorky, postrúhané alebo pokrájané na malé kocky a posekaný kôpor. Podávame posypané posekanými orechmi. Za letných horúčav môžeme do polievky pridať aj trochu ľadu.

Čorba (vývar)
Suroviny:
250 g baranieho krku, 0,3 dl oleja, 250 g cibule, 1 l vody, 1 lyžičku soli, 5 zrniek čierneho korenia, 150 g rajčín, vegetu, 1 g čubrice

Príprava:
Očistené, prebytočného loja zbavené, umyté baranie mäso sa rozseká na menšie kusy, blanšíruje, opečie na oleji, pridá sa štvrtina nakrájanej cibule a spolu sa opraží. Potom sa zaleje studenou vodou, nechá zovrieť, osolí, pridá korenie a umyté rozkrojené rajčiaky (v zimnom období pretlak) a pomaly sa varí domäkka. Uvarená polievka sa precedí cez husté cedidlo, dochutí polievkovým korením. Ako vložka sa vkladá nadrobno nakrájané mäso a zvyšok na tenké plátky nakrájanej surovej cibule. Čubrica sa podáva osobitne.

Agneška čorba
Suroviny:
500 g jahňacieho predného bez kosti, 75 g masla, 1 cibuľu, 200 g čerstvého špenátu, 3 väčšie papriky, 1,2 l vody, 75 g ryže, 2 žĺtky, 2 dl smotany, 2,5 g čubrice, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistené, vykostené, umyté, osušené jahňacie predné mäso sa nakrája na rezance a opraží sa na masle. K mäsu sa pridá nadrobno nakrájaná cibuľa, očistený, dobre umytý a nasekaný špenát, osolí, krátko sa podusí, pridá sa očistená a na rezance nakrájaná paprika, zaleje vodou a pomaly sa varí. Pred dovarením sa pridá umytá, sparená ryža a spolu sa dovarí. Hotová polievka sa zjemní žĺtkami rozšľahanými s kyslou smotanou a už sa nevarí. Pri podávaní sa dochutí čubricou a posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.


Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001