Bulharský šalát
Suroviny:
200 g šalátových uhoriek, 1 biely jogurt, 3 lyžičky oleja, 3 strúčiky, cesnaku, kôpor, soľ, čierne korenie
Príprava:
Cesnak rozotrieme so soľou, pridáme olej a všetko vmiešame do nastrúhanej uhorky. Zmes okoreníme a zalejeme jogurtom. Nakoniec pridáme posekaný kôpor a premiešame. Šalát podávame dobre vychladený.
Bulharský paprikový šalát
Suroviny:
4 zeleninové papriky, 100 g šalátových uhoriek, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice posekaného kôpru, soľ, citrónová šťava, 1 dl bieleho jogurtu.
Príprava: Zeleninové papriky zbavíme jadrovníkov a pokrájame na tenšie rezance. Pridáme ošúpané šalátové uhorky postrúhané na hrubšom strúhadle, cibuľu posekanú nadrobno a rozotrený cesnak, posypeme kôprom pokrájaným nadrobno, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Nakoniec polejeme bielym jogurtom a premiešame.
Bulharská polievka tarator
Suroviny:
1 l kyslého mlieka alebo jogurtu, 1/8 l kyslej smotany alebo sladkého mlieka, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 20 g oleja, 300 g čerstvých uhoriek, 1 lyžica posekaného kôpru, 1 lyžica posekaných orechov, soľ.
Príprava:
Kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľaháme, pridáme soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej. Potom pridáme uhorky, postrúhané alebo pokrájané na malé kocky a posekaný kôpor. Podávame posypané posekanými orechmi. Za letných horúčav môžeme do polievky pridať aj trochu ľadu.
Čorba (vývar)
Suroviny:
250 g baranieho krku, 0,3 dl oleja, 250 g cibule, 1 l vody, 1 lyžičku soli, 5 zrniek čierneho korenia, 150 g rajčín, vegetu, 1 g čubrice
Príprava:
Očistené, prebytočného loja zbavené, umyté baranie mäso sa rozseká na menšie kusy, blanšíruje, opečie na oleji, pridá sa štvrtina nakrájanej cibule a spolu sa opraží. Potom sa zaleje studenou vodou, nechá zovrieť, osolí, pridá korenie a umyté rozkrojené rajčiaky (v zimnom období pretlak) a pomaly sa varí domäkka. Uvarená polievka sa precedí cez husté cedidlo, dochutí polievkovým korením. Ako vložka sa vkladá nadrobno nakrájané mäso a zvyšok na tenké plátky nakrájanej surovej cibule. Čubrica sa podáva osobitne.
Agneška čorba
Suroviny:
500 g jahňacieho predného bez kosti, 75 g masla, 1 cibuľu, 200 g čerstvého špenátu, 3 väčšie papriky, 1,2 l vody, 75 g ryže, 2 žĺtky, 2 dl smotany, 2,5 g čubrice, petržlenovú vňať.
Príprava:
Očistené, vykostené, umyté, osušené jahňacie predné mäso sa nakrája na rezance a opraží sa na masle. K mäsu sa pridá nadrobno nakrájaná cibuľa, očistený, dobre umytý a nasekaný špenát, osolí, krátko sa podusí, pridá sa očistená a na rezance nakrájaná paprika, zaleje vodou a pomaly sa varí. Pred dovarením sa pridá umytá, sparená ryža a spolu sa dovarí. Hotová polievka sa zjemní žĺtkami rozšľahanými s kyslou smotanou a už sa nevarí. Pri podávaní sa dochutí čubricou a posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty
Bulharský šalát, Bulharský paprikový šalát, Bulharská polievka tarator, Čorba (vývar), Agneška čorba. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001
Metropoly
Dovolenka/Letoviská
Južné pobrežie Bulharska, Severné pobrežie Bulharska
Info Bulharsko
Okolie
Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bosna A Hercegovina, Čierna Hora, Gruzínsko, Chorvátsko, Juhoslávia, Macedónsko, Moldavsko, Rumunsko, Srbsko, Turecko, Ukrajina