DCT.sk/Recepty, Veľká Británia. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Veľká Británia:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, dezerty

Polievky, predjedlá, dezerty. Škótska barania polievka; Anglická praženica; Anglický pivný syr; Anglické raňajky; Anglický vajcový puding s mandľami; Anglický puding z ryže a vajec. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Škótska barania polievka
Budeme potrebovať:
400 g predného baranieho mäsa s kosťou, 50 g krúpov, 1250 ml vody, 100 g koreňovej zeleniny, 1 pór, 30 g sterilizovaného hrášku, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso s kosťou nasekáme na menšie kúsky, vložíme do studenej vody, okoreníme mletým čiernym korením, osolíme a uvaríme na miernom plameni do polomäkka. Pridáme krúpy a uvaríme takmer domäkka. Očistenú koreňovú zmes a pór nakrájame, vložíme do hrnca a dovaríme. Mäkké mäso vyberieme, vykostíme, nakrájame na malé kocky a vložíme späť do polievky. Pridáme sterilizovaný hrášok, zohrejeme a dochutíme nadrobno nakrájanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Anglická praženica
Budeme potrebovať:
2 vajcia, maslo, citrónová kôra, na každé vajce čajová lyžička cukru.

Postup práce:
Vajcia vlejeme do šálky, na každé vajce pridáme lyžičku cukru s citrónovou kôrou a trochu osolíme. 10 minút pred podávaním vlejeme masu na panvicu so zohriatym maslom a upečieme. Pred podávaním polejeme rumom a zapálime.

Anglický pivný syr
Postup práce:
500 ml piva varíme tak dlho, až kým sa polovica z neho nevyvarí. Pridáme 1 čajovú lyžičku horčice a worcestrovej omáčky, 200 g nastrúhaného syra typu čedar a miešame na slabom ohni, až kým zmes nie je hladká. Potom ju okoreníme mletým čiernym korením, natrieme na hrianky pomastené maslom a uložíme na gril, aby syr zružovel. Podávame horúce.

Anglické raňajky
Budeme potrebovať:
1200 g zemiakov, 150 g prerastenej slaniny, 8 vajec, 40 g masla, 8 lyžíc mlieka, 2 cibule (asi 100 g), 5 lyžíc oleja, 4 zavárané uhorky, muškátový oriešok, 1 viazanička pažítky, petržlenová vňať, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a olúpeme. Nakrájame na plátky (alebo na kocky). Cibuľu olúpeme a nakrájame. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme vo veľkej panvici. Pridáme cibuľu a opražíme dozlata. Dierkovanou varechou vyberieme slaninu a cibuľu z panvice a odložíme na teplé miesto. Na panvicu prilejeme olej a rozpálime ho. Vložíme nakrájané zemiaky a necháme zo spodnej strany opiecť dohneda. Potom ich obrátime a okoreníme. Opekáme asi 10 minút, potom občas prevraciame, kým nie sú rovnomerne opečené a chrumkavé. Primiešame slaninu a cibuľu a ešte 1 minútu opekáme. Vajcia rozmiešame s mliekom, mletou červenou paprikou, soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Na panvici rozpustíme maslo a zo vzniknutého cesta upečieme 4 omelety. Do stredu upečenej omelety dáme časť opekaných zemiakov, preložíme druhou polovicou a dáme preč z panvice. Postupne tak pripravíme všetky omelety. Podávame ozdobené zaváranými uhorkami a petržlenovou vňaťou.

Anglický vajcový puding s mandľami
Budeme potrebovať:
8 vajec, 200 g olúpaných mandlí, 8 lyžíc cukru, 8 lyžíc zemiakovej kaše v prášku, 2 lyžice masla, smotanová omáčka.

Postup práce:
8 žĺtkov a 8 lyžíc kryštálového cukru miešame, kým nevznikne kyprá pena. V hrnčeku rozpustíme lyžicu masla, pridáme 8 lyžíc zemiakovej kaše v prášku a rozmiešame. Do zmesi pridáme 200 g nadrobno nakrájaných mandlí a vymiešame žĺtky. Bielky ušľaháme do peny a vmiešame do pripravenej masy. Puding vlejeme do formy vymastenej maslom a pod pokrievkou pol hodiny varíme v pare. Hotový puding preložíme na misu. Osobitne podávame smotanovú omáčku.

Anglický puding z ryže a vajec
Budeme potrebovať:
200 g ryže, 5 vajec, 20 g hrozienok a kandinzovaného ovocia, 2 lyžice kryštálového cukru, smotanová omáčka.

Postup práce:
Ryžu uvaríme a odstavíme. Pridáme 6 žĺtkov, hrozienka, kandinzované ovocie a rozmiešame. Formu vymastíme maslom a posypeme cukrom. Do masy pridáme ušľahané bielky, všetko rozmiešame a nalejeme do formy. Pod pokrievkou uvaríme v pare. Vrch hotového pudingu skrojíme tak, aby nepresahoval kraje formy. Puding preložíme na misu a polejeme smotanovou omáčkou. Jedlo podávame horúce.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001