DCT.sk/Recepty, Holandsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Holandsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá.

Vajce na polomäkko na holandský spôsob; Stratené vajcia na špenáte s holandskou omáčkou; Holandská omeleta; Holandská zemiaková polievka; Tournedos s holandskou omáčkou; Pstruhy na holandský spôsob; Zapekaný karfiol na holandský spôsob; Holandské obložené chlebíky. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Vajce na polomäkko na holandský spôsob
Postup práce:
Vrch veľkej paradajky zrežeme a vydlabeme dužinu. Paradajku jemne osolíme, okoreníme, potrieme rastlinným olejom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Očistené vajce uvaríme na polomäkko a dáme do zapečenej paradajky. Zalejeme holandskou omáčkou.

Stratené vajcia na špenáte s holandskou omáčkou
Budeme potrebovať:
8 vajec, 750 g čerstvého (mrazeného) špenátu, maslo, olej, ocot, muškátový oriešok, 8 plátkov chleba, mleté čierne korenie, soľ

Postup práce:
Čerstvý špenát očistíme, lístky umyjeme, podľa potreby potrháme na menšie kúsky a 1 až 2 minúty povaríme vo vriacej, osolenej vode. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a vyžmýkame. Plátky chleba opečieme nasucho alebo na malom množstve oleja dozlatista. Potrieme trochou masla. Pripravíme stratené vajcia. Do hrnca nalejeme 10 centimetrov vody s octom (8 lyžíc octu na 1000 ml vody). Vodu privedieme takmer do varu. Do hrnčeka rozklepneme vajce, žĺtok musí ostať neporušený a vylejeme do vody v hrnci a 2 lyžicami ho stále pridŕžame, aby sa neroztieklo. Vo vriacej vode varíme 2 až 3 minúty. Zohrejeme lyžicu masla, necháme ho zhnednúť a pridáme špenát. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Na plátky chleba rozdelíme špenát, stratené vajcia a všetko prelejeme holandskou omáčkou.

Holandská omeleta
Budeme potrebovať:
Vajcovú masu vymiešame s 2 čajovými lyžičkami sardelovej pasty. Omeletu pripravíme zvyčajným spôsobom. Na hotovú omeletu uložíme plátok lososa a ozdobíme ju kockami citróna a nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Holandská zemiaková polievka
Budeme potrebovať:
750 g hovädzieho krku, 150 g syra na strúhanie, 1000 g zemiakov, 2 cibule, 1 až 2 strúčiky cesnaku, zelenina do polievky, 2 bobkové listy, muškátový orech, pol zväzku majoránu, 1 čajová lyžička celého korenia, soľ.

Postup práce:
Hovädzinu umyjeme, cibuľu olúpeme a rozkrojíme na štvrtiny. Umytú a nakrájanú zeleninu vložíme do 2 litrov chladnej vody. Pridáme k nej mäso, bobkový list a cibuľu. Ochutíme soľou a korením a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni asi 1 a pol hodiny, penu zbierame dierkovanou lyžicou. Medzitým očistíme, umyjeme a nakrájame zemiaky na malé kocky. Cesnak narežeme na kolieska a syr na kocky. Majorán umyjeme a pooberáme lístky zo stopky. Mäkké mäso vyberieme z vývaru, ktorý potom precedíme a uvaríme v ňom zemiaky. K zemiakom pridáme cesnak a varíme asi 10 minút. Mäso oberieme z kostí, nakrájame na kocky a spolu so zeleninou vložíme do vývaru. Polievku premiešame, dochutíme soľou a muškátovým orechom. Podávame posypané majoránom.

Tournedos s holandskou omáčkou
Budeme potrebovať:
800 g odležanej sviečkovice (zo strednej časti), 4 plátky slaniny po 30 g, 30 g masla, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Sviečkovicu vcelku umyjeme, osušíme a okoreníme. Obalíme plátkami slaniny. Osemkrát v odstupe 4 centimetrov pevne previažeme kuchynskou niťou. Medzi dvoma niťami mäso prerežeme - niť ostáva v strede. Získame tým 8 hrubších kusov. Necháme odležať pri izbovej teplote. Pripravíme si holandskú omáčku a necháme ju na teplom mieste. Tournedos prudko opečieme z každej strany na horúcom masle. Potom z každej strany na minime dopekáme 4 minúty, aby bolo mäso vo vnútri ružové. Osolíme a odstránime slaninu. Podávame s holandskou omáčkou, varenou brokolicou a zemiakovými kroketami.

Pstruhy na holandský spôsob
Budeme potrebovať:
4 pstruhy, 100 g šunky, 1 čajová lyžička Solamylu, 3 žĺtky, mäsový vývar, 1 lyžica masla, citrónová šťava, olej, soľ.

Postup práce:
Očistené pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme a opečieme v rozpálenom oleji. Pridáme na rezance nakrájanú šunku a opražíme. V mäsovom vývare rozmiešame Solamyl. Pridáme žĺtky, maslo, citrónovú šťavu a za stáleho miešania uvaríme vo vode. Pripravenou omáčkou polejeme opečené pstruhy so šunkou. Podávame s hranolkami a dusenou ryžou.

Zapekaný karfiol na holandský spôsob
Budeme potrebovať:
600 g karfiolu, 150 g šampiňónov, 150 g ementálu (eidamu), 2 cibule, 1 lyžica masti, 2 lyžice majonézy, 4 lyžice strúhanky, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelerovej vňate, 2 lyžice nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Karfiol očistíme a dáme do osolenej vriacej vody. Na miernom plameni varíme 5 až 7 minút. Vyberieme a necháme odkvapkať. Vychladnutý rozoberieme na ružičky a vložíme do vymastenej ohňovzdornej misy. Cibuľu nasekáme nadrobno a speníme na masti. Pridáme očistené nakrájané šampiňóny a udusíme domäkka. Potom ich rozvrstvíme na karfiol, osolíme, okoreníme, pokvapkáme majonézou, posypeme strúhankou, petržlenovou a zelerovou vňaťou a nastrúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme.

Holandské obložené chlebíky
Budeme potrebovať:
80 g eidamu, 4 orechy, 4 plátky čierneho chleba, 2 jablká, zelená petržlenová vňať.

Postup práce:
Jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. Plátky chleba opečieme nasucho. Na každý plátok chleba položíme plátok jablka, zakryjeme ho plátkom eidamu a zapečieme vo vyhriatej rúre. Hotové posypeme nasekanými orechmi a ozdobíme vetvičkami zelenej petržlenovej vňate.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001