DCT.sk/Recepty, . dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, :" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
    2.47 € (74.41 Sk)
  • Prenájom áut

Polievky a predjedlá

Srbská teľacia polievka; Kajmak - srbská smotana; Sikulský guláš na vojvodinský spôsob; Srbský guláš. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Srbská teľacia polievka
Budeme potrebovať:
250 g teľacieho mäsa, 100 g mrkvy, 150 g hrášku, 50 g ryže, 1 zeler, 1 vajce, 1 cibuľa, 2 zelené papriky, 1 lyžica múky, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Múku opražíme na oleji dozlata, zalejeme vodou a privedieme do varu. Mäso nakrájame na malé kocky, vložíme do vriacej zapraženej vody a varíme pol hodiny. Mrkvu, zeler, cibuľu a papriky nakrájame na rezance a spolu s nasekaným cesnakom a hráškom pridáme do polievky. Ochutíme mletou červenou paprikou, soľou a mletým čiernym korením. Keď je mäso so zeleninou mäkké, opatrne vmiešame do polievky vajce. Nakoniec pridáme ryžu uvarenú v osolenej vode. Pred podávaním polievku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Kajmak - srbská smotana
Budeme potrebovať:
Mlieko (podľa potreby), soľ.

Postup práce:
Kajmak pripravujeme v drevenej nádobe, ktorú vymastíme maslom alebo starým kajmakom. Mlieko prevaríme a nalejeme do viacerých polievkových taniekov (čím širší je tanier, tým viac smotany sa usadí na povrchu). Keď vychladne, začneme z neho zberať smotanu, ktorú dávame do drevenej nádoby. Každú vrstvu osolíme. Keď je nádoba plná, prikryjeme ju obrúskom a drevenou pokrievkou a odložíme na chladné miesto. Najchutnejší kajmak sa pripravuje z ovčieho mlieka. Podáva sa ako predjedlo ku kukuričnej kaši a k lievancom, alebo ako príloha k rôznym mäsitým a zeleninovým jedlám.

Sikulský guláš na vojvodinský spôsob
Budeme potrebovať:
800 g bravčového mäsa, 1000 g kyslej kapusty, 100 ml oleja, 100 ml kyslej smotany, 2 cibule, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso nakrájame na kocky a opražíme na 50 ml oleja. V osobitnom hrnci opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú kapustu s bobkovým listom a asi 1 hodinu dusíme. Potom pridáme mäso a všetko spolu dusíme ešte 1 hodinu. 5 minút pred ukončením dusenia posypeme šťavu mletou červenou paprikou a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pred podávaním vmiešame do šťavy kyslú smotanu. Najchutnejšia príloha sú opekané zemiaky posypané petržlenovou vňaťou.

Srbský guláš
Budeme potrebovať:
400 g predného hovädzieho mäsa, 4 paradajky, 2 zeleninové papriky, 2 cibule, 60 g oleja, 30 g hladkej múky, vývar z kostí, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na oleji, pridáme na rezance nakrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov a nakrájané mäso. Opražíme a zaprášime mletou červenou paprikou. Osolíme, okoreníme mletým korením, podlejeme vývarom a udusíme takmer domäkka. Pridáme olúpané nakrájané paradajky, zahustíme múkou a varíme ešte 20 minút.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001