DCT.sk/Recepty, Maďarsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Maďarsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky a predjedlá

Polievky a predjedlá. Varené vajcia na maďarský spôsob; Maďarská praženica; Hrachová polievka na maďarský spôsob; Slepačia polievka Ujházy; Maďarská gulášová polievka; Maďarská zemiaková polievka. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Polievky a predjedlá.
Varené vajcia na maďarský spôsob
Postup práce:
3 očistené vajcia uvarené natvrdo nakrájame na kúsky, pol cibule nakrájame na kocky a 2 paradajky opäť na kúsky. Cibuľu a paradajky opražíme na stuženom tuku, opatrne primiešame kúsky vajec a polejeme omáčkou s mletou paprikou.

Maďarská praženica

Postup práce:
Z 2 vajec pripravíme praženicu. Keď začne hustnúť, primiešame štipku červenej papriky a lyžicu leča.

Hrachová polievka na maďarský spôsob
Budeme potrebovať:
150g klobásy, 100 g údeného bôčika, 200 g lúpaného žltého hrachu, 200 g očistených surových zemiakov, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 lyžica oleja, bujón z kocky masoxu, 70 g cibule, 1 cesnak, rasca, 1 lyžica mletej červenej papriky, soľ.

Postup práce:
Večer namočíme hrach do studenej vody. Na druhý deň ho uvaríme takmer domäkka v osolenej vode. Bôčik nakrájame na kocky, v panvici opečieme a spolu s ním dozlata urestujeme nasekanú cibuľu. Vmiešame paradajkový pretlak, rozotretý cesnak, papriku a trochu rasce. Pridáme zemiaky nakrájané na menšie kocky a precedený hrach. Na kolieska nakrájame klobásu a opečieme ju na oleji. Spolu s olejom pridáme do hrachu. Zalejeme takým množstvom bujónu, aby bol hrach ponorený. Rajnicu prikryjeme pokrievkou a jedlo v rúre udusíme.

Slepačia polievka Ujházy
Budeme potrebovať:
1 sliepka, 500 g predného hovädzieho mäsa, šampiňóny z konzervy alebo iné sušené huby, 100 g koreňovej zeleniny (zeler, kapusta, petržlen, karfiol atď.), zelená paprika, paradajkový pretlak, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, zelená petržlenová vňať alebo pažítka, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, celé čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, prípadne aj hovädzie alebo teľacie kosti. Zalejeme vodou a na miernom ohni pomaly varíme. Po 30 minútach varenia pozberáme penu vytvorenú na povrchu polievky, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, vývar osolíme, pridáme šampiňóny (alebo sušené huby), nakrájanú zelenú papriku, paradajkový pretlak, nastrúhaný cesnak a cibuľu nakrájanú nadrobno, okoreníme mletou červenou paprikou, celým čiernym korením a prikryté varíme, až kým všetko mäso nezmäkne (asi 3 hodiny). Do polievky môžeme pridať aj nakrájané fazuľové struky, zelený hrášok a čerstvú paradajku. Keď je mäso uvarené, najprv pozberáme tuk z povrchu, potom mäso a kosti vyberieme, mäso vykostíme a spolu s koreňovou zeleninou nakrájame na rezance a malé kúsky. Vývar precedíme do misy, vložíme doň nakrájané mäso a zeleninu, prípadne pridáme aj rezance alebo pečeňové knedličky uvarené osobitne v osolenej vode. Krátko povaríme a posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Maďarská gulášová polievka
Budeme potrebovať:
150 g hovädzieho mäsa, 150 g bravčového mäsa, 100 g párkov, 50 g údenej slaniny, 40 g hladkej múky, 200 g zemiakov, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 4 paradajky, majorán, mletá rasca, mletá červená paprika, soľ.

Postup práce:
Slaninu nakrájame na malé kúsky, upražíme, pridáme cibuľu a dozlata opražíme. Vložíme umyté a nakrájané hovädzie mäso a asi za 10 minút aj bravčové mäso. Všetko spolu opražíme, zaprášime múkou a mletou červenou paprikou, zalejeme 1200 ml vody, premiešame, pridáme olúpané nakrájané paradajky a uvaríme takmer domäkka. Pridáme očistené a nakrájané zemiaky, párky nakrájané na kolieska a spolu dovaríme. Napokon dochutíme rozotretým cesnakom, majoránom, mletou rascou a podľa chuti soľou.

Maďarská zemiaková polievka
Budeme potrebovať:
400 g zemiakov, 50 g údenej slaniny, 100 g párkov, 1 cibuľa, 150 g koreňovej zeleniny, 40 g hladkej múky, 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky, zelená petržlenová vňať, Podravka, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Údenú slaninu nakrájame na menšie kúsky, rozškvaríme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu. Všetko opražíme, poprášime múkou, znova opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ, zalejeme 1200 ml vody a uvaríme takmer domäkka. Pridáme nakrájané párky a dovaríme. Podávame s nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Dochutíme Podravkou (Vegetou). Polievka má byť hustejšia.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001