Receptár.Sk., Taliansko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Taliansko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Mäsové jedlá

Jahňacie rebierka v župane na taliansky spôsob, Kura po taliansky, Pollo Al Cacciatore, Milánske ragú, Srnčie rebierka na taliansky spôsob, Zajac na taliansky spôsob, Králik dusený na taliansky spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Jahňacie rebierka v župane na taliansky spôsob
Suroviny:
800 g jahňacieho chrbta s kosťou, 1 lyžičku soli, , mleté čierne korenie, 3 lyžice oleja, 2,5 dl bešamelovej omáčky, 60 g šunky, muškátový oriešok, 2 čerstvé šampiňóny, 25 g syra čedar, 1 lyžičku oleja. Do cesta na obaľovanie: 0,5 kg maslového cesta, 1 žĺtok, 50 g masla.

Príprava:
Z očisteného, čiastočne odkosteného, umytého, osušeného jahňacieho chrbta sa nasekajú rebierka, 135 g na porciu. Mäso sa čiastočne uvoľní od rebra, osolí, okorení a opečie z obidvoch strán na oleji. Opečené rebierka sa nechajú vychladnúť. Do vychladnutej bešamelovej omáčky sa pridá na rezance nakrájaná šunka, na tenké plátky nakrájané, očistené šampiňóny, osolí sa, okorení strúhaným muškátovým orieškom, pridá sa nastrúhaný syr a spolu sa dobre premieša. Vychladnuté opečené rebierka sa potrú bešamelom tak, aby kosť vyčnievala, povrch sa urovná nožom namočeným v oleji. Maslové cesto sa vyvaľká, rozdelí na štvorce, na ktoré sa položia rebierka tak, aby kosť bola mimo cesta, cesto prehneme, aby sa vytvorila kapsa, ktorá sa zo všetkých strán stlačí a na povrchu sa potrie rozšľahaným vaječným žĺtkom. Ohňovzdorná miska (pekáč) sa potrie maslom, rebierka obalené v maslovom ceste sa uložia nastojato tak, aby rebierkové kosti vyčnievali, a vložia sa piecť do silne rozohriatej rúry dozlata. Upečené rebierka sa podávajú na horúcom tanieri a na čistú rebierkovú kosť sa navlečie papierová manžetka. Vhodné prílohy: rozlične upravené zemiaky, zeleninové šaláty a kompóty.

Kura po taliansky
Suroviny:
1 kura, 2 stredne veľké cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu sladkej papriky, 3 lyžice kečupu, mleté čierne korenie, rozmarín, tymián, 4 lyžice oleja, 1 lyžicu hladkej múky.

Príprava:
Kura naporciujeme, osolíme a opečieme na oleji. Mäso odložíme a do tuku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rozotretý cesnak a osmažíme. Pridáme opečené mäso, sladkú papriku, zalejeme vývarom alebo vodou a dusíme do mäkka. Šťavu vydusíme na tuk a zaprášime múkou, pridáme kečup, vývar, dochutíme korením, tymiánom, rozmarínom a krátko povaríme. Podávame so špagetami, strúhaným syrom a kečupom.

Pollo Al Cacciatore
Suroviny:
Celé kura, 10 lyžičiek olivového oleja, 1 cibuľu, 2 červené papriky, 2 zelené papriky, 50 g kalamata gréckych olív, 2 bobkové listy, 70 g šampiňónov, 1 dl bieleho vína, 10 čerstvých paradajok, soľ, mleté čierne korenie.

Príprava:
Kura nakrájame na 6 častí, posolené a okorenené zakryjeme a na tanieri vložíme do chladničky asi na 10 minút. Do rozohriatého pekáča nalejeme olej, kura opečieme z oboch dvoch strán, pridáme nakrájanú zeleninu, opekáme asi 5 minút, polejeme vínom, pridáme čerstvé paradajky, ešte raz osolíme, okoreníme a necháme piecť v trúbe 30 až 40minút pri teplote 175 stupňov Celzia. Dobrú chuť vám praje sef. ROBERT BACHRATY CCC z VANCOUER B.C. CANADA

Pridal(a): ROBERT BACHRATY

Milánske ragú
Suroviny:
1 cibuľu, 1 väčšiu mrkvu, petržlenovú vňať, 200 g bravčového mäsa, kocku bujónu, konzervu rajčinového pretlaku alebo kečup, olej.

Príprava:
Mäso pomelieme, cibuľu a mrkvu postrúhame na jemnom strúhadle. Zeleninu podusíme na oleji, pridáme mäso s rozdrvenou kockou bujónu a dusíme za stáleho miešania dovtedy, kým hmota zhnedne. Potom pridáme pretlak alebo kečup a varíme hodinu na miernom ohni. Ak treba, podlievame vodou. Môžeme si uvariť aj viacnásobnú dávku ragú do zásoby a uchovať v mrazničke. Podávame s cestovinou, posypané nastrúhaným syrom alebo parmezánom.

Srnčie rebierka na taliansky spôsob
Suroviny:
1 kg srnčieho chrbta s kosťou, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 1 lyžicu oleja, 2 lyžice masla, 1 cibuľu, 4 rajčiaky, 50 g šunky, 2 dl smotany, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistený, odblanený srnčí chrbát sa presekne pozdĺž chrbtovej kosti, odseknú sa výčnelky z chrbtovej kosti, umyje sa a osuší. Z upraveného chrbta sa nasekajú rebierka s hmotnosťou 180 g na porciu. Mäso z rebrovej kosti sa čiastočne uvoľní, okrajové blany krátko narežú, zľahka naklepú, osolia a okorenia. Na masle sa spení nadrobno nakrájaná cibuľa, pridajú sa nadrobno nakrájané, olúpané a jadrovníkov zbavené rajčiaky a na tenké rezance nakrájaná šunka. Do tohto základu sa vložia na oleji z obidvoch strán rýchlo opečené rebierka a spolu sa podusia. Nakoniec sa zalejú smotanou a pridá sa najemno nakrájaná petržlenová vňať. Pri podávaní sa rebierko poleje šťavou. Vhodné prílohy: varené špagety, dusená ryža.

Zajac na taliansky spôsob
Suroviny:
1,2 kg zajaca, 1 lyžičku tymianu, rozmarín, šalviu, 0,5 dl červeného vína, olej, 2 cibule, 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžicu masla.

Príprava:
Očistený, umytý, osušený a odblanený chrbát a stehná zajaca sa nakrájajú na kusy (kus z chrbta a stehna) s hmotnosťou 237 g na porciu, posypú rozdrveným tymianom, nakrájanou šalviou, rozmarínom a nechajú v chlade odležať (asi 3 hodiny). V nádobe na rozohriatom oleji sa nakrájané mäso opečie dočervena, pridá sa nadrobno nakrájaná, očistená cibuľa, osolí a pomaly dusí za podlievania polovičným množstvom vína a vody. Udusené mäso sa vyberie a uchová v teple. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží a zaleje vodou, zamieša a povarí. Pred dovarením sa podľa potreby osolí, pridá zvyšok vína, zjemní maslom (šťava sa necedí). Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, cestoviny, zeleninové šaláty.

Králik dusený na taliansky spôsob
Suroviny:
800 g králika, 1 lyžičku hladkej múky, 3 lyžice masla, 1 dl bieleho vína, 1 lyžičku soli, 50 g cibule, 2 čerstvé šampiňóny, štipku bazalky, petržlenovú vňať, 2,5 dl bieleho vývaru.

Príprava:
Z očisteného, umytého králika sa odsekne predná časť a pozdĺž rozsekne, zadná časť sa odblaní a naseká na kusy, asi 2 ks na porciu. Pripravené kusy sa obalia v múke a opečú na dvoch tretinách masla zo všetkých strán. Opečené mäso sa zastrekne vínom a krátko sa podusí. Pridá sa na zvyšku masla opražená, nadrobno nakrájaná cibuľa, na plátky nakrájané, očistené a podusené šampiňóny (20 g sušených húb, ktoré sa namočia a nakrájajú), bazalka, osolí sa, mierne zaleje vývarom a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Počas dusenia sa mäso zamieša, pridá najemno nasekaná petržlenová vňať a podľa potreby doleje vývarom. Mäkké udusené mäso sa vyberie a vloží do kastróla. Šťava sa podľa potreby buď doleje vývarom, alebo vydusí na potrebné množstvo, precedí (prepasíruje) a pri podávaní sa mäso polieva. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne cestoviny, jemné druhy zeleninových šalátov.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001