Králik na španielsky spôsob
Suroviny:
800 g králika, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 100 g masti, 100 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 125 g rajčiakového pretlaku (kečupu), 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžičku masla, 100 g šunky, 1 dl bieleho vína.
Príprava:
Z očisteného, umytého králika sa odsekne predná časť a rozsekne pozdĺž, odblanený chrbát a stehná sa osolia, okorenia a na masti opečú z obidvoch strán. Do masti po opekaní mäsa sa vloží nadrobno nakrájaná cibuľa, opraží dozlata, pridá sa nastrúhaný cesnak, rajčiakový pretlak (kečup), krátko sa opraží, zastrekne vodou a zavarí. Do základu sa vloží opečené mäso a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Počas dusenia sa mäso obracia a dolieva podľa potreby vodou. Mäkké mäso sa vyberie, vloží do kastróla. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží, zaleje vodou, zamieša a dobre prevarí. Do šťavy sa pridá víno, na masle opražená, na rezance nakrájaná šunka, prevarí a podľa potreby dochutí soľou. Na porciu sa podáva rez z prednej a rez zo zadnej časti a preleje sa šťavou s vložkou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená dusená ryža, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.
Kurča na španielsky spôsob
Suroviny:
1 kurča, 3 zemiaky, 3 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 červenú papriku, 4 rajčiaky, 5 lyžíc oleja, mletú červenú papriku, karí korenie, mleté čierne korenie, soľ.
Príprava:
Z kurčaťa nasekáme 8 častí, osušíme, osolíme ich, okoreníme mletým čiernym korením, karí korením a mletou červenou paprikou. Takto pripravené mäso osmažíme na oleji a odložíme. Na tom istom oleji (v prípade potreby olej pridáme) krátko osmažíme cibuľu a cesnak pokrájanú nadrobno, pokrájané zemiaky, papriku a rajčiny zbavené šupiek. Zeleninu okoreníme a odložíme. Do zapekacej misky do stredu poukladáme osmažené mäso, okolo zeleninu a prikryté dusíme na miernom ohni 30 až 40 minút.
Pridal(a): Romana
Paella
Suroviny:
Olivový olej, rybí vývar, guľatú ryžu, roztlačený cesnak premiešaný s červenou paprikou, 3 rajčiny, polovicu citróna, 1 zelenú a 1 červenú papriku, 1 cibuľu, hrášok, strúčiky hrášku, šafran, mušle, krevety, ustrice, kalmary, morské ryby.
Príprava:
Na panvici potretej olivovým olejom krátko opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, šupky zbavené a roztlačené rajčiny, ryžu, šťavu z polovice citróna, vývar (koľko ryže, toľko vývaru) a všetky ostatné suroviny. Varíme na prudkom ohni pri stálom potrepávaní panvice asi 10 minút. Nakoniec dolejeme ešte jednu naberačku vývaru premiešaného so šafranom a bez miešania na miernom ohni ešte 10 minút povaríme. Po dohotovení prikryjeme utierkou a necháme 5 minút postáť.
Pstruh na španielsky spôsob
Suroviny:
2 menších pstruhov, polovicu citróna, 2 lyžice oleja, 100 g strúhanky, 1 strúčik cesnaku posekaný nadrobno, 4 lyžice sherry, čerstvo nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie.
Príprava:
Pstruhy potrieme citrónom, posolíme a okoreníme. Na panvici poriadne zohrejeme olej, panvicu odstránime z ohňa a pridáme strúhanku, cesnak a petržlenovú vňať a dobre zamiešame. Polovicu zmesi dáme na dno pekáča, na ňu položíme pstruhy a posypeme zbytkom zmesi. Pokvapkáme šťavou z citróna a pečieme v rozpálenej rúre. Po piatich minútach prelejeme sherry. Pečieme ďalších 10 minút, občas podlievame šťavou.
Španielska pochúťka
Suroviny:
250 g hovädzieho mäsa, 250 g chudého bravčového mäsa, soľ, čierne korenie, 5 zemiakov, 1 cibuľu, 2 dl kyslej smotany. Na formu tuk a strúhanku.
Príprava:
Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, posolíme a pokoreníme. Zemiaky pokrájame na kolieska a vyložíme nimi vymastenú a strúhankou vysypanú formu. Posypeme ich pokrájanou cibuľou, na ktorú poukladáme plátky mäsa. Na mäso položíme ďalšiu vrstvu zemiakov, cibule a zvyšné mäso. Zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou, formu dokonale prikryjeme alobalom a varíme hodinu vo vodnom kúpeli. Podávame so zeleninovým šalátom.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Mäsové jedlá
Králik na španielsky spôsob, Kurča na španielsky spôsob, Paella, Pstruh na španielsky spôsob, Španielska pochúťka. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Dovolenka/Letoviská
Baleárske ostrovy, Costa Brava/ Costa del Maresme, Costa del Sol (Andaluzia), Kanárske ostrovy, Pobrežie Stredozemného mora
Okolie
Andorra, Áthos, Cyprus, Egypt, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Izrael, Kanárske Ostrovy, Malta, Portugalsko, San Marino, Taliansko, Tunisko, Turecko, Vatikán