Receptár.Sk., Maďarsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Maďarsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Mäsové jedlá

Baraní perkelt na maďarský spôsob, Perkelt na spôsob Csárda, Perkelt z kapra na maďarský spôsob, Pilav na maďarský spôsob, Srnčí perkelt na maďarský spôsob, Teľacie medailóniky . Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Baraní perkelt na maďarský spôsob
Suroviny:
800 g baranieho pliecka bez kosti, 2 lyžice masti, 150 g cibule, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku soli, rascu, 2,5 dl vývaru z kostí, 1 lyžicu hladkej múky, 250 g papriky, 2 rajčiaky.

Príprava:
Vykostené, očistené, prebytočného loja zbavené baranie pliecko sa umyje a nechá dobre odkvapkať. Mäso sa nakrája na rovnomerné kúsky, asi 5 ks na porciu. Nadrobno pokrájaná cibuľa sa upraží na masti dozlata, pridá sa rozotretý cesnak, rasca, zapráši mletou paprikou, spení a mierne zaleje vývarom. Nechá sa zovrieť a pridá sa nakrájané mäso, premieša, osolí a nechá dusiť do polomäkka. Pridá sa na rezance nakrájaná, očistená zelená paprika, na kúsky nakrájané ošúpané rajčiaky (v zimnom období lečo), dochutí podľa potreby soľou a dusí. (Ak je potrebné väčšie množstvo šťavy, mäso sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží a zaleje vodou alebo vývarom.) Vhodné prílohy: halušky, dusená ryža.

Perkelt na spôsob Csárda
Suroviny:
600 g bravčového stehna, 4 lyžice oleja, 100 g cibule, 10 g mletej červenej papriky, soľ, 100 g rajčín, 2 papriky (červenú a zelenú), 1 štipľavú papriku, 1 lyžicu Podravky.

Príprava:
Mäso pokrájame na rezance, cibuľu na tenké plátky, papriku na malé kúsky, ošúpané rajčiny na kocky. Na rozohriatom oleji opražíme cibuľu do zlato žlta, znížime teplotu, pridáme červenú papriku a premiešame. Pridáme mäso, opečieme ho, pridáme pokrájanú štipľavú papriku, posypeme Podravkou, podlejeme vodou a prikryté dusíme. K zmäknutému mäsu pridáme pokrájanú červenú a zelenú papriku, pokrájané rajčiny. V prípade potreby perkelt zahustíme múkou.

Pridal(a): Rádio Twist, Varíme s Podravkou

Perkelt z kapra na maďarský spôsob
Suroviny:
800 g vypitvaného kapra, 1 lyžičku soli, 1 lyžicu hladkej múky, 2 lyžice masti, 1 cibuľu, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 150 g rajčiakov, 2 lyžičky múčneho masla (maslo zmiešané s hladkou múkou v pomere 1:1).

Príprava:
Očistený, vypitvaný, umytý kapor sa osuší, nakrája sa na 150 g porcie, osolí a popráši múkou. Porcie rýb sa opečú z obidvoch strán na rozohriatom oleji. Do tuku po opekaní sa pridá nadrobno nakrájaná cibuľa, opraží sa dozlata, zapráši mletou paprikou a zastrekne vývarom z rýb. Do pripraveného základu sa pridá na hrubšie rezance nakrájaná očistená čerstvá paprika, na štvrtky nakrájané rajčiaky (v zimnom období sa použije lečo) a pod pokrievkou sa krátko podusí. Do základu sa vložia opečené porcie kapra, múčne maslo a pod pokrievkou sa dusia domäkka. Počas dusenia sa podľa potreby dolieva vývar. Vhodná príloha: varené zemiaky.

Pilav na maďarský spôsob
Suroviny:
500 g kuracieho mäsa, 2 lyžice masti, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, tymian, 3 papriky, 3 rajčiaky, 100 g debrecínskej klobásy, 400 g ryže, 2 lyžice konzervovaného hrášku, 100 g tvrdého syra, pažítku.

Príprava:
Očistené, vykostené, umyté a osušené mäso sa nakrája na drobné kocky. Nadrobno nakrájaná cibuľa a cesnak sa opražia na tuku dozlata, pridá sa nakrájané mäso, krátko sa opraží, osolí, okorení mletým čiernym korením, tymianom a za občasného miešania sa mierne podusí. K podusenému mäsu sa pridá na rezance nakrájaná, očistená paprika, na menšie kúsky nakrájané rajčiaky, na tenké plátky nakrájaná klobása a všetko sa spolu krátko podusí. Nakoniec sa pridá dobre umytá, prebraná, sparená ryža, zaleje sa horúcou vodou, zavarí a pod pokrývkou v rúre dusí domäkka. K udusenému pilavu sa pridá hrášok, zľahka sa premieša a nechá prehriať. Pilav sa tvaruje v šálke, vyklopí na teplý tanier, posype strúhaným syrom, pažítkou a hneď podáva. Vhodná príloha: rôzne druhy zeleninových šalátov, porcia - rez citróna.

Srnčí perkelt na maďarský spôsob
Suroviny:
1 kg predného srnčieho mäsa, 100 g masti, 2 cibule, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 1 lyžičku hladkej múky, 1 zelenú papriku, 1 rajčiak.

Príprava:
Z očisteného, odblaneného, čiastočne vykosteného srnčieho mäsa sa nakrájajú 3-4 kusy (180 g) na porciu. Umyté mäso sa nechá odkvapkať. Na tuku sa dozlata opraží nadrobno nakrájaná cibuľa, zapráši paprikou, opraží a zastrekne vodou. Do základu sa vloží mäso, osolí, okorení a pod pokrývkou sa dusí. Počas dusenia sa mäso občas premieša, vydusí na tuk, zapráši múkou, krátko opraží, mierne zaleje vodou, zamieša a nechá zavariť. Pridajú sa na kúsky nakrájané, olúpané rajčiaky, na rezance nakrájaná očistená paprika a spolu sa dusí domäkka. (V zimnom období sa môže čerstvá zelenina nahradiť primeraným množstvom leča.) Vhodné prílohy: varené zemiaky, halušky.

Teľacie medailóniky
Suroviny:
800 g teľacieho mäsa, 400 husacej pečene, 200 g oleja, 500 g zelenej papriky, 200 g rajčín, 150 g červenej cibule, 1 strúčik cesnaku, soľ, mletú červenú papriku, grilovacie korenie, mleté čierne korenie, 12 kusov zemiakov.

Príprava:
Červenú cibuľu nadrobno pokrájame a speníme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, pokrájanú červenú a zelenú papriku, ošúpané prezreté rajčiny a varíme do zhustnutia. Teľacie mäso prstami roztlačíme, okoreníme grilovacím korením, osolíme. Vložíme do rozpáleného tuku. Keď mäso otočíme, poukladáme naň tenké plátky cesnaku. Husaciu pečeň vcelku opražíme tak, aby v strede zostala ružová. Zemiaky osolíme, polejeme olejom a upečieme v celku. Na tanier dáme lečo, na lečo položíme mäso, na mäso plátok pečene a obložíme opečenými zemiakmi pokrájanými na osmičky.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001