DCT.sk/Recepty , Čína. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty , Čína:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Mäsové jedlá

Čínska rolka s pečeným mäsom; Rezance s bravčovým mäsom Fu Yung; Rizoto na čínsky spôsob; Baranie mäso kung-pao; Pražené šanghajské rezance; Pražená ryža Yang Chow. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Mäsové jedlá
Čínska rolka s pečeným mäsom
Budeme potrebovať:
400 g pečeného mäsa, 300 g polohrubej múky, 3 lyžice oleja, chilli omáčka (alebo pikantná nátierka z mletých paprík Sába), 2 viazaničky mladej cibuľky, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Múku so štipkou soli preosejeme do misy a pomaly do nej prilejeme 250 ml vriacej vody. Miesime asi 10 minút. Cesto sformujeme do bochníka a necháme na 10 minút odpočívať. Z cesta na pomúčenej pracovnej doske urobíme asi 12 rovnako veľkých guliek, ktoré pomúčeným valčekom rozvaľkáme na tenké palacinky. Na suchej teflónovej panvici ich postupne opečieme na miernom plameni 1 až 2 minúty z každej strany. Palacinky dáme na teplé miesto. Upečené mäso nakrájame na tenké plátky. Palacinky potrieme pikantnou paprikovou nátierkou, na ktorú rozložíme očistenú, na pásiky nakrájanú mladú cibuľu. Napokon rozdelíme plátky mäsa a zrolujeme. Rolky naukladáme na plech a vo vyhriatej rúre zohrejeme 3 až 4 minúty. Podávame teplé pri slávnostných príležitostiach. Tip: Rolky môžeme naplniť namiesto pečeným mäsom aj šunkou, miešanými vajcami na slanine alebo udusenou zeleninou.

Rezance s bravčovým mäsom Fu Yung
Budeme potrebovať:
220 g bravčového mäsa nakrájaného na tenké plátky, 6 dôkladne ušľahaných vajec, 220 g vlasových rezancov, 3 nasekané jarné cibuľky, 1 nadrobno nasekaný strúčik cesnaku, 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu, štvrť čajovej lyžičky jedlej sódy, 1 lyžica vody, niekoľko kvapiek sezamového oleja, pol čajovej lyžičky cukru, mleté čierne korenie podľa chuti, soľ.

Postup práce:
Jedlú sódu zmiešame s vodou. Pridáme bravčové mäso a marinujeme ho asi 12 minút, potom ho osušíme. Rezance varíme v osolenej vode asi 4 minúty. Precedíme ich, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Nalejeme na ne 1 lyžicu oleja. Vo woku rozpálime 2 lyžice oleja a pražíme v ňom cesnak dohneda. Pridáme 1 lyžičku soli a rezance za stáleho miešania oprážame asi 4 minúty dozlata. Vyberieme ich a odložíme nabok. Vo woku rozpálime dostatok fritovacieho oleja a bravčové mäso fritujeme asi 4 minúty, necháme ho odkvapkať a vyberieme. Olej vylejeme a vo woku rozpálime 1 lyžicu oleja. Vložíme doň zázvor a cibuľu, miešame a pražíme asi 2 minúty. Pridáme bravčové mäso, zalejeme ho ušľahanými vajcami a dôkladne všetko premiešame. Pridáme kukuričný škrob, sezamový olej, cukor a varíme, až zmes zhustne. Nalejeme ju na rezance a ihneď podávame.

Rizoto na čínsky spôsob
Budeme potrebovať:
200 g vareného údeného mäsa, 25 g uchovca bazového, 100 g búrskych orieškov, 4 hrnčeky uvarenej ryže, 3 malé cibule, 3 vajcia, olej na opekanie, soľ.

Postup práce:
Rozšľahané vajcia osolíme a zamiešame do nich cibuľu nakrájanú nadrobno. Na panvici rozpálime olej, podusíme deň vopred namočené a nakrájané huby spolu s búrskymi orieškami a zmes opečieme doružova. Potom primiešame rozšľahané vajcia s cibuľou, nakrájané varené údené mäso a za stáleho miešania pridáme osobitne uvarenú ryžu. Nakoniec rizoto trochu zapečieme.

Baranie mäso kung-pao
Budeme potrebovať:
250 g baranieho mäsa (najlepšie zo stehna), 50 g olúpaných búrskych orieškov, 1 chilli paprička, 1 až 2 lyžice sójovej omáčky, 1 cibuľa, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 1 až 2 lyžiče sójovej múčky, 1 bielok, olej na vyprážanie, 3 lyžice oleja, 1 lyžica cukru, 1 lyžica octu, soľ.

Postup práce:
Mäso nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a každý plátok naklepeme rúčkou noža tak, aby bol čo najtenší. Potom ho ostrým nožom nakrojíme do tvaru mriežky. Plátky mäsa obalíme bielkom vyšľahaným so sójovou múčkou a v horúcom oleji vyprážame asi 2 minúty. Kúsky mäsa pri vyprážaní oddeľujeme od seba vidličkou a dávame pozor, aby sa nespojili. Do druhej panvice dáme 3 lyžice oleja, polovičky búrskych orieškov, cibuľu nakrájanú nadrobno, rozotretý cesnak, nakrájanú chilli papričku, ocot, sójovú omáčku, cukor a nakoniec všetko podľa chuti osolíme. Zmes pomaly zohrievame, až kým cukor nezačne hnednúť. Potom pridáme vypražené plátky mäsa, dobre premiešame a zohrejeme.

Pražené šanghajské rezance
Budeme potrebovať:
450 g širokých šanghajských rezancov (uvarených do polomäkka), 100 g vareného kuracieho alebo bravčového mäsa( nakrájaného na kúsky), 100 g bielej kapusty (nakrájanej nadrobno), 2 lyžice sójovej omáčky, pol čajovej lyžičky sezamového oleja, 3 lyžice horúceho oleja, pol čajovej lyžičky Glutasolu (môžeme vynechať), mleté čierne korenie.

Postup práce:
Kapustu sparíme vložením na asi 1 minútu do vriacej vody. Necháme ju dobre odkvapkať. Vo woku rozpálime olej. Vložíme doň mäso a za stáleho miešania ho oprážame asi 3 minúty. Pridáme uvarené rezance, sójovú omáčku, Glutasol, podľa chuti osolíme a okoreníme. Pridáme kapustu, zohrejeme a ihneď podávame. Fritované rezance: Rezance varíme asi 5 minút. Necháme ich dobre odkvapkať na obrúsku. Fritujeme ich v horúcom oleji, až sú chrumkavé a zlaté.

Pražená ryža Yang Chow
Budeme potrebovať:
450 g suchej uvarenej ryže, 100 g nasekaného vareného mäsa (bravčového, jahňacieho, hovädzieho), 100 g uvarených, olúpaných a nasekaných kreviet, 1 ušľahané vajce, 50 g vylúpaného zeleného hrášku, 2 nasekané jarné cibuľky, 3 lyžice oleja na praženie, 1 čajová lyžička Glutasolu (nie je nevyhnutný), soľ.

Postup práce:
Vo woku rozpálime 1 lyžicu oleja. Vyšľahané vajce upražíme, až stuhne a nakrájame ho na malé kúsky. Vajce vyberieme, prilejeme zvyšujúci olej a pridáme mäso, krevety, hrášok, cibuľku a pražíme asi 2 minúty. Pridáme varenú ryžu, posypeme soľou a Glutasolom. Pražíme asi 3 minúty. Primiešame upražené vajce a podávame.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001