Receptár.Sk., Taliansko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Taliansko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá z rýb a morských príšer

Kamenáč pečený na taliansky spôsob, Filé zo zubáča na taliansky spôsob, Kraby na taliansky spôsob, Platesa na taliansky spôsob, Morská belica na taliansky spôsob, Treska na neapolský spôsob, Treska na taliansky spôsob, Úhor na taliansky spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Kamenáč pečený na taliansky spôsob
Suroviny:
1 kg mrazeného kamenáča, soľ, 1 dl oleja, citrón, 3 lyžice masla, 50 g čerstvých šampiňónov, 50 g šalotky, 2 lístky estragónu, petržlenovú vňať, pažítku, 25 g konzervovaných hľuzoviek, 2 lyžice strúhanky, 1 lyžičku sardelového masla, štipku kajenského korenia, štipku muškátového orieška, 2,5 dl španielskej omáčky, 1 dl bieleho vína.

Príprava:
Z rozmrazeného, očisteného, vykosteného, umytého a osušeného kamenáča sa nakrája filé, 200 g na porciu. Upravené porcie ryby sa osolia a nechajú odležať. Pripravené rybie filé sa navrchu nareže niekoľkými hlbšími zárezmi, potrie olejom zmiešaným s citrónovou šťavou a dvoma tretinami vína, vložia sa do vhodnej nádoby a nechajú marinovať. Medzitým sa nadrobno posekajú šampiňóny, šalotka spolu s estragónom, pažítkou, petržlenovou vňaťou a hľuzovkami. Zmes sa podusí na masle, pridá sa strúhanka, sardelové maslo, kajenské korenie a zaleje základnou španielskou omáčkou. Omáčka sa so zmesou dobre rozmieša, nechá mierne povariť (zhustnúť). Marinované kúsky filé sa vložia do vhodnej nádoby, navrchu sa mierne polejú omáčkou, podlejú zvyškom vína a zakryté sa pomaly pečú v rúre. Počas pečenia sa podľa potreby polievajú omáčkou. Nakoniec sa mäkké mäso zaleje zvyškom omáčky. Pri podávaní sa filé z kamenáča poleje omáčkou. Vhodné prílohy: varené cestoviny, varené zemiaky, rôzne druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.

Filé zo zubáča na taliansky spôsob
Suroviny:
1 kg zubáča, 1 lyžičku soli, 100 g oleja, cibuľu, 350 g rajčiakov, mleté čierne korenie, 80 g zelera, 1 lyžicu kapár, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistený, vypitvaný, z kože stiahnutý, čiastočne vykostený, umytý zubáč sa nakrája na 170 g porcie. Jednotlivé kusy sa mierne osolia a uložia do gratinovacej misy, ktorej dno je vymastené štvrtinou oleja. Na zvyšku oleja sa spení nadrobno nakrájaná cibuľa, pridajú sa na kúsky nakrájané, olúpané rajčiaky, ochutia sa soľou, korením a dusia sa domäkka (na kašu). Pridá sa na jemné rezance nakrájaný (strúhaný) zeler, nasekané kapary a spolu sa premieša. Touto zmesou sa pokryje pripravené filé zubáča, vloží sa do rozohriatej rúry a pomaly pečie (asi 20 minút). Porcia pečeného zubáča sa podáva v gratinke a navrchu sa posype sekanou petržlenovou vňaťou. Vhodné prílohy: varené zemiaky, na porciu rez citróna.

Kraby na taliansky spôsob
Suroviny:
1,5 kg mrazeného kraba, 0,5 dl olivového oleja, polovicu cibule, petržlenovú vňať, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku soli, mleté biele korenie, 1 lyžicu masla, strúhanku.

Príprava:
Mäso z rozmrazených varených krabov sa vyberie, nakrája na menšie kúsky, pridá sa na oleji opražená, najemno nakrájaná cibuľa s petržlenovou vňaťou, rozotretým cesnakom so soľou, okorení sa mletým bielym korením a podľa potreby ešte dochutí soľou. Pripravená zmes sa vloží do očisteného panciera alebo gratinky, posype strúhankou, pokvapká maslom a zapečie. Vhodné prílohy: rôzne upravená ryža, zemiaky varené, sendvič, na porciu rez citróna.

Platesa na taliansky spôsob
Suroviny:
1 kg mrazenej platesy, 1 lyžičku soli, citrón, 1 dl oleja, 2 lyžice masla, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, 1 lyžicu strúhanky, 1 lyžičku sardelovej pasty, mleté čierne korenie, 0,5 dl hovädzieho vývaru.

Príprava:
Z rozmrazenej, očistenej, umytej, osušenej platesy sa nakrája filé, 200 g na porciu. Filé sa osolí, okorení a nechá odležať asi 2 hodiny. Odležané kusy sa pokvapkajú citrónovou šťavou, vložia na pekáč a polejú olejom. Na masle sa podusí nadrobno nakrájaná cibuľa, nasekaná petržlenová vňať, odstaví sa a pridá strúhanka, sardelová pasta a zvyšok korenia. Touto zmesou sa potrie biela strana ryby a vloží späť na pekáč, podleje polovičným množstvom vývaru a uzavrie alobalom a vloží do rúry piecť domäkka. Pečená platesa sa poleje vlastnou šťavou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, jemné zeleninové šaláty, na porciu rez citróna.

Morská belica na taliansky spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvanej morskej belice, 1 lyžičku soli, 0,5 dl oleja, 1 cibuľu, 1 citrón, petržlenovú vňať, 0,5 dl bieleho vína, 1 až 2 vajcia, 3 lyžice hladkej múky, 1 lyžičku oleja do vesta, olej na vyprážanie.

Príprava:
Z očistených, vypitvaných, umytých a osušených belíc sa vyrežú chrbtové a väčšie kosti, nakrája sa filé, 180 g na porciu. Nakrájané filé sa osolí, vloží do nádoby s cibuľou nakrájanou na plátky, olúpaným a na plátky nakrájaným citrónom, hrubo sekanou petržlenovou vňaťou, poleje olejom a nechá marinovať asi hodinu. Víno sa vymieša s vajciami, pridá sa olej, dve tretiny múky, soľ a cesto sa dobre rozšľahá. Odkvapkané filé sa obalí v múke, namočí do vínového cestíčka a pomaly vypráža na oleji z obidvoch strán dozlata. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.

Treska na neapolský spôsob
Suroviny:
1 kg mrazenej tresky, 1 lyžičku soli, 1 väčšiu cibuľu, 2 lyžice hladkej múky, 2,5 dl červeného vína, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 60 g mandlí, citrón.

Príprava:
Z rozmrazenej, očistenej, umytej, osušenej tresky (filé) sa nakrájajú kúsky, 200 g na porciu. Jednotlivé kúsky sa osolia a nechajú odležať. Na oleji sa spení nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa v múke obalená ryba, z obidvoch strán sa mierne opečie a zaleje vínom. Pridá sa mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Udusená ryba sa vyberie, šťava sa precedí, podľa potreby doleje rybím vývarom, pridajú sa nakrájané, olúpané mandle, krátko sa povarí a podľa potreby dochutí soľou, citrónovou šťavou a naleje sa na rybu. Porcia ryby sa položí na tanier a poleje šťavou s vložkou mandlí. Vhodná príloha: rôzne druhy varených cestovín.

Treska na taliansky spôsob
Suroviny:
1 kg mrazenej tresky, 1 lyžičku soli, 1 dl oleja, 1 lyžicu konzervovaných kapár, 1 lyžicu konzervovaných olív bez kôstok, 1,5 dl bieleho vína, citrón.

Príprava:
Rozmrazená, očistená, umytá, osušená treska sa nakrája na 200 g porcie a osolí. Pripravené porcie sa opečú na dvoch tretinách oleja z obidvoch strán dozlata. Do gratinky (ohňovzdornej nádoby na viac porcií) sa vložia opečené porcie tresky, polejú sa zvyškom oleja (pridá sa aj olej z opekania), pridajú sa nadrobno nasekané kapary, olivy, pokvapkajú sa citrónovou šťavou, zalejú vínom a zakryté sa vložia do rúry dusiť (asi na 30 minút). Vhodné prílohy: rôzne upravená ryža, rôzne druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.

Úhor na taliansky spôsob
Suroviny:
1,2 kg stiahnutého úhora, 1 lyžičku soli, mleté, 1 dl oleja, 2 cibule, 200 g čerstvých šampiňónov, 1 dl bieleho vína, 1 dl rajčiakovej šťavy, petržlenovú vňať, 2 estragónové listy.

Príprava:
Očistený, z kože stiahnutý, vypitvaný, umytý úhor sa nakrája na asi 3 cm široké kusy, 200 g na porciu. Nakrájaná ryba sa osolí a okorení. Pripravené kúsky úhora sa prudko opečú na rozohriatom oleji z obidvoch strán a vyberú do kastróla. Na oleji sa opraží nadrobno nakrájaná cibuľa, pridajú sa na tenké plátky nakrájané šampiňóny. Do tohto základu sa vložia opečené kúsky úhora, zalejú sa vínom, rajčiakovou šťavou a pod pokrývkou sa pomaly dusia. Pri dusení treba dávať pozor, aby sa mäso nerozpadalo. Porcia duseného úhora na tanieri sa posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a estragónom. Vhodné prílohy: varené zemiaky s maslom, na porciu rez citróna.


Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001