Vysmážaný kapor na čínsky spôsob
Suroviny:
6 porcií kapra, 2 vajcia, hladkú múku, maizenu, soľ, 1 dl sójovej omáčky, olej na vysmážanie, 1 pór, cukor, citrónovú šťavu, 6 feferóniek, šálku vývaru z masoxu, pohárik dezertného vína, vegetu.
Príprava:
Z polovice sójovej omáčky, vajec, studenej vody, hladkej múky a maizeny si pripravíme hustejšie cestíčko, v ktorom porcie osoleného, kože zbaveného a vykosteného kapra namáčame a v horúcom oleji vysmažíme. Necháme odkvapkať. Na malom množstve oleja osmažíme pór nakrájaný na plátky, pridáme cukor, citrónovú šťavu, vegetu, víno, posekané feferónky a zbytok sójovej omáčky. Prehrejeme a dochutíme. Pripravenou zmesou prelievame vysmažené porcie kapra. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a plátkom citróna.
Kapor na čínsky spôsob
Suroviny:
1 kg kapra, 1 lyžičku soli, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 mrkvu, 40 g póru, 0,5 kg čínskej kapusty, štipku mletého zázvoru, 80 g čerstvých šampiňónov, 1,5 dl hovädzieho vývaru, 1 lyžicu octu, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu kukuričného škrobu.
Príprava:
Očistený, vypitvaný, vykostený kapor sa umyje v studenej vode, osuší a nakrája na filé s hmotnosťou asi 160 g na porciu. Filé sa osolí a nechá chvíľu odstáť. Dno vhodnej nádoby sa vyloží očistenou, na plátky nakrájanou cibuľou, mrkvou, pórom a na rezance nakrájanou očistenou čínskou kapustou (možno ju nahradiť bielou hlávkovou kapustou) a posype mletým zázvorom. Na zeleninu sa uloží pripravené filé z kapra (môžu sa upravovať aj celé polovice), mierne sa podleje vývarom a dusí sa pod pokrievkou domäkka. Počas dusenia sa pridajú očistené, na plátky nakrájané šampiňóny a podľa potreby sa podlieva vývarom. Mäkké mäso sa vyberie a vloží do čistej nádoby. Zelenina sa zaleje octom rozmiešaným so sójovou omáčkou, cukrom a kukuričným škrobom. Krátko sa povarí, podľa potreby sa dochutí soľou. Pri podávaní sa na tanier položí porcia ryby a poleje zeleninou. Vhodná príloha: dusená ryža s korením karí alebo kardamónom.
Karí z kapra na čínsky spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvaného kapra, 80 g kukuričného škrobu, 1 až 2 bielky, 3 lyžice masti, 2 cibule, 1 lyžičku karí korenia, 2 lyžice bieleho vína, 1 dl mäsového vývaru.
Príprava:
Z očisteného, vypitvaného, čiastočne vykosteného, umytého kapra sa nakrája filé s hmotnosťou 180 g na porciu. Porcie kapra sa osolia, poprášia škrobom, obalia v rozšľahaných vaječných bielkoch a opečú na rozohriatej masti domäkka. Opečené sa vyberú a nechajú dobre odkvapkať. Do vhodnej nádoby sa dá nadrobno nakrájaná (strúhaná) cibuľa, ktorá sa zmieša s korením karí, vínom a vývarom miešaným s časťou škrobu (15 g). Za stáleho miešania sa povarí. Do pripravenej omáčky sa vložia pečené ryby a krátko sa spolu prehrejú. Vhodné prílohy: ryža dusená, varená, jemnejšie druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.
Filé z kambaly na orientálny spôsob
Suroviny:
1 kg mrazenej kambaly, 1 lyžičku soli, štipku kajenského korenia, štipku šafranu (alebo korenia karí), 50 g rajčiakového pretlaku, 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, kúsok póru (25 g), 2 lyžice masla, štipku tymianu, bobkový list, petržlenovú vňať, 1 dl bieleho vína, polovicu lyžičky trebuľky. Do prílohy: 200 g ryže, 1 malú cibuľu, 1 lyžičku masla, 1 lyžičku korenia karí, 3 dl vody, polovicu lyžičky soli.
Príprava:
Z rozmrazenej, očistenej, čiastočne vykostenej (chrbtovej kosti zbavenej), umytej, osušenej kambaly sa nakrája filé, 180 g na porciu. Ryba sa osolí a nechá odležať. Do rajčiakového pretlaku zmiešaného s olejom sa pridá nadrobno nasekaná šalotka, pór, cesnak, kajenské korenie, šafran (korenie karí), soľ a spolu sa premieša na kašovinu. Do polovičným množstvom masla vymastenej nádoby sa rozotrie pripravená kašovina, na ktorú sa uloží filé, posype tymianom, sekanou petržlenovou vňaťou a pridá sa bobkový list. Spolu sa zaleje vínom, zakryje a pomaly varí tiahnutím. Porcia varenej kambaly sa položí na dusenú karí ryžu, do zmesi sa pridá zvyšok masla a premieša sa. Kambala sa navrchu posype sekanou trebuľkou. Vhodné prílohy: vyprážané vypichované zemiaky, na porciu rez citróna.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Jedlá z rýb a morských príšer
Vysmážaný kapor na čínsky spôsob, Kapor na čínsky spôsob, Karí z kapra na čínsky spôsob, Filé z kambaly na orientálny spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001
Metropoly
Info Čína
Okolie
Afganistan, Azerbajdžan, Bangladéš, Bhután, Hong Kong, India, Irak, Irán, Japonsko, Južná Kórea, Kazachstan, Kirgizsko, KĽDR, Mongolsko, Nepál, Pakistan, Rusko, Srí Lanka, Tadžikistan, Taiwan, Tibet, Turkménsko, Uzbekistan