Receptár.Sk., Čína. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Čína:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá z rýb a morských príšer

Vysmážaný kapor na čínsky spôsob, Kapor na čínsky spôsob, Karí z kapra na čínsky spôsob, Filé z kambaly na orientálny spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Vysmážaný kapor na čínsky spôsob
Suroviny:
6 porcií kapra, 2 vajcia, hladkú múku, maizenu, soľ, 1 dl sójovej omáčky, olej na vysmážanie, 1 pór, cukor, citrónovú šťavu, 6 feferóniek, šálku vývaru z masoxu, pohárik dezertného vína, vegetu.

Príprava:
Z polovice sójovej omáčky, vajec, studenej vody, hladkej múky a maizeny si pripravíme hustejšie cestíčko, v ktorom porcie osoleného, kože zbaveného a vykosteného kapra namáčame a v horúcom oleji vysmažíme. Necháme odkvapkať. Na malom množstve oleja osmažíme pór nakrájaný na plátky, pridáme cukor, citrónovú šťavu, vegetu, víno, posekané feferónky a zbytok sójovej omáčky. Prehrejeme a dochutíme. Pripravenou zmesou prelievame vysmažené porcie kapra. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a plátkom citróna.

Kapor na čínsky spôsob
Suroviny:
1 kg kapra, 1 lyžičku soli, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 mrkvu, 40 g póru, 0,5 kg čínskej kapusty, štipku mletého zázvoru, 80 g čerstvých šampiňónov, 1,5 dl hovädzieho vývaru, 1 lyžicu octu, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu kukuričného škrobu.

Príprava:
Očistený, vypitvaný, vykostený kapor sa umyje v studenej vode, osuší a nakrája na filé s hmotnosťou asi 160 g na porciu. Filé sa osolí a nechá chvíľu odstáť. Dno vhodnej nádoby sa vyloží očistenou, na plátky nakrájanou cibuľou, mrkvou, pórom a na rezance nakrájanou očistenou čínskou kapustou (možno ju nahradiť bielou hlávkovou kapustou) a posype mletým zázvorom. Na zeleninu sa uloží pripravené filé z kapra (môžu sa upravovať aj celé polovice), mierne sa podleje vývarom a dusí sa pod pokrievkou domäkka. Počas dusenia sa pridajú očistené, na plátky nakrájané šampiňóny a podľa potreby sa podlieva vývarom. Mäkké mäso sa vyberie a vloží do čistej nádoby. Zelenina sa zaleje octom rozmiešaným so sójovou omáčkou, cukrom a kukuričným škrobom. Krátko sa povarí, podľa potreby sa dochutí soľou. Pri podávaní sa na tanier položí porcia ryby a poleje zeleninou. Vhodná príloha: dusená ryža s korením karí alebo kardamónom.

Karí z kapra na čínsky spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvaného kapra, 80 g kukuričného škrobu, 1 až 2 bielky, 3 lyžice masti, 2 cibule, 1 lyžičku karí korenia, 2 lyžice bieleho vína, 1 dl mäsového vývaru.

Príprava:
Z očisteného, vypitvaného, čiastočne vykosteného, umytého kapra sa nakrája filé s hmotnosťou 180 g na porciu. Porcie kapra sa osolia, poprášia škrobom, obalia v rozšľahaných vaječných bielkoch a opečú na rozohriatej masti domäkka. Opečené sa vyberú a nechajú dobre odkvapkať. Do vhodnej nádoby sa dá nadrobno nakrájaná (strúhaná) cibuľa, ktorá sa zmieša s korením karí, vínom a vývarom miešaným s časťou škrobu (15 g). Za stáleho miešania sa povarí. Do pripravenej omáčky sa vložia pečené ryby a krátko sa spolu prehrejú. Vhodné prílohy: ryža dusená, varená, jemnejšie druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.

Filé z kambaly na orientálny spôsob
Suroviny:
1 kg mrazenej kambaly, 1 lyžičku soli, štipku kajenského korenia, štipku šafranu (alebo korenia karí), 50 g rajčiakového pretlaku, 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, kúsok póru (25 g), 2 lyžice masla, štipku tymianu, bobkový list, petržlenovú vňať, 1 dl bieleho vína, polovicu lyžičky trebuľky. Do prílohy: 200 g ryže, 1 malú cibuľu, 1 lyžičku masla, 1 lyžičku korenia karí, 3 dl vody, polovicu lyžičky soli.

Príprava:
Z rozmrazenej, očistenej, čiastočne vykostenej (chrbtovej kosti zbavenej), umytej, osušenej kambaly sa nakrája filé, 180 g na porciu. Ryba sa osolí a nechá odležať. Do rajčiakového pretlaku zmiešaného s olejom sa pridá nadrobno nasekaná šalotka, pór, cesnak, kajenské korenie, šafran (korenie karí), soľ a spolu sa premieša na kašovinu. Do polovičným množstvom masla vymastenej nádoby sa rozotrie pripravená kašovina, na ktorú sa uloží filé, posype tymianom, sekanou petržlenovou vňaťou a pridá sa bobkový list. Spolu sa zaleje vínom, zakryje a pomaly varí tiahnutím. Porcia varenej kambaly sa položí na dusenú karí ryžu, do zmesi sa pridá zvyšok masla a premieša sa. Kambala sa navrchu posype sekanou trebuľkou. Vhodné prílohy: vyprážané vypichované zemiaky, na porciu rez citróna.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001