Receptár.Sk., Rusko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Rusko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá z rýb

Ucha, Makrela na ruský spôsob, Solianka z kapra na moskovský spôsob, Filé zo zubáča na ruský spôsob, Jeseter na staroruský spôsob, Vyza pečená na ruský spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Ucha
Suroviny:
500 g rybieho mäsa z ostrieža, šťuky, zubáča, 50 g masla, 100 g koreňovej zeleniny, 0,7 l vody, 200 g očistených zemiakov, 1 lyžičku soli, štipku mletého čierneho korenia, polovicu citróna, kôpor.

Príprava:
Očistené vypitvané, vykostené, umyté ryby sa nakrájajú na hrubšie rezance. Na masle sa opraží na kocky nakrájaná koreňová zelenina, zaleje vodou a nechá zovrieť. Potom sa pridajú na hrubšie rezance nakrájané zemiaky, ochutia sa soľou, korením a varia sa domäkka. Pred dovarením sa pridajú pripravené ryby a spolu sa varia ešte asi 8 až 10 minút. Pri podávaní sa každá porcia dochutí citrónovou šťavou a vloží sa najemno nakrájaný kôpor.

Makrela na ruský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvanej makrely, 1 lyžičku soli, 2 zrniečka čierneho korenia, citrón, 2 lyžice octu, petržlenovú vňať, 1 dl bieleho vína. Na ruskú omáčku: 4 lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky, 0,5 l mlieka, 1 lyžičku soli, 800 g zemiakov, 1 lyžičku soli, polovinu lyžičky rasce, 1 kg čerstvých šampiňónov, 1 lyžičku soli.

Príprava:
Z očistených, vypitvaných, z kože stiahnutých, vykostených, umytých a osušených makrel sa nakrája filé, 200 g na porciu. Kosti, koža, hlavy a chvosty sa zalejú vodou, osolia a uvaria na vývar. Do precedeného vývaru sa pridá petržlenová vňať, celé korenie, ocot, polovica citrónovej šťavy a vína, podľa potreby soľ, spolu sa prevarí. Pripravené filé sa vloží do vývaru a pomaly varí (tiahnutím) asi 12 minút. Príprava omáčky: Z masla a múky sa pripraví svetlá zápražka, zaleje vlažným mliekom, za stáleho miešania nechá zovrieť a doleje vývarom z rýb. Spolu sa dobre prevarí. Počas varenia sa dochutí soľou, zvyškom vína, citrónovej šťavy a precedí. Rovnako veľké zemiaky sa zalejú vlažnou vodou, osolia, pridá sa rasca a uvaria sa. Rovnako veľké očistené šampiňóny sa varia osobitne v osolenej vode. Porcia uvareného filé z makrely sa kladie do stredu taniera a poleje sa omáčkou. Z jednej strany sa obloží varenými zemiakmi a z druhej šampiňónmi.

Solianka z kapra na moskovský spôsob
Suroviny:
1 l vývaru z kapra, 400 vypitvaného kapra, 10 konzervovaných olív bez kôstok, 1 lyžičku kapár, 1 citrón, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistený, vypitvaný, vykostený, umytý kapor sa nakrája na rovnomerné kocky (2 ks) hmotnosti 50 g na porciu, mierne osolí a nechá v chlade odležať. Z vývaru z kapra sa odoberie asi 1/3, zaleje sa kapor nakrájaný na porcie a varí sa asi 15 minút. Pri podávaní sa porcia nakrájaného kapra vloží do taniera, pridajú sa olivy, kapary, plátok olúpaného citróna, zaleje sa horúcim vývarom z kapra a posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Filé zo zubáča na ruský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvaného zubáča, 1 lyžicu soli, 1 lyžicu masla, 150 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 2 dl vývaru z rýb, 1 dl bieleho vína, 1 dl kyslej smotany, 2 lyžice múčneho masla, citrón.

Príprava:
Očistený, vypitvaný, umytý, čiastočne vykostený zubáč sa nakrája na kusy s hmotnosťou 170 g na porciu. Jednotlivé kusy sa mierne osolia a uložia do vhodnej nádoby vymastenej maslom. Očistená koreňová zelenina sa nakrája na jemné rezance, pridá sa nadrobno nakrájaná cibuľa, zaleje vývarom a dá variť. Uvarená zelenina sa precedí, vývarom sa zalejú pripravené porcie ryby, pridá sa víno a pod pokrývkou sa dusia do polomäkka. Rybie mäso sa preloží do vhodnej nádoby a uchová v teple. Šťava z ryby sa dobre prevarí, pridá sa smotana, múčne maslo a za občasného miešania sa povarí. Do povarenej omáčky sa pridá varená zelenina, dochutí citrónovou šťavou, strúhanou citrónovou kôrou, soľou, naleje na zubáča a krátko sa povarí. Pri podávaní porcie zubáča sa polejú omáčkou so zeleninovou vložkou. Vhodné prílohy: varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou, na porciu rez citróna.

Jeseter na staroruský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvaného jesetera, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 300 g čerstvých šampiňónov, 1,5 dl bieleho vína, 50 g múčneho masla (maslo zmiešaní s hladkou múkou v pomere 1:1), 1 lyžičku masla, 3 dl rybieho bujónu (voda, 1 kocka).

Príprava:
Z očisteného, vypitvaného, umytého jesetera sa vytiahne struna z chrbtice a nakrája sa na asi 170 g porcie. Porcie ryby sa osolia a okorenia polovičným množstvom soli, korenia a krátko sa nechajú odležať. Očistené šampiňóny sa nakrájajú na hrubšie plátky. Do vhodnej nádoby sa uložia porcie rýb, medzi jednotlivé kusy sa vložia plátky šampiňónov, zalejú vínom a časťou vývaru a pod pokrievkou sa dusia domäkka. Udusená ryba so šampiňónmi sa vyberie a vloží do čistej nádoby a uchová v teple. Šťava sa vydusí na polovicu, pridá sa múčne maslo a nechá sa povariť. Povarená šťava sa precedí, pridá sa maslo, podľa potreby sa osolí, okorení a krátko prevarí. Pri podávaní sa na porcie ryby uložia šampiňóny a polejú hotovou šťavou. Vhodné prílohy: varené zemiaky s petržlenovou vňaťou, čierny chlieb, na porciu rez citróna.

Vyza pečená na ruský spôsob
Suroviny:
1 kg mrazenej vyzy, 50 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, štipku mletého zázvoru, 100 g masla, 0,5 dl vývaru z rýb, 2,5 dl kyslej smotany, 1 lyžicu zemiakového škrobu, 1 lyžicu horčice, 1 lyžičku konzervovaných kapár, citrón.

Príprava:
Rozmrazená, očistená, umytá, osušená vyza vcelku, špikovaná na rezance nakrájanou slaninou, obalenou v mletom novom a čiernom korení a zázvore. Mäso sa osolí, okorení, položí na pekáč, poleje roztopeným maslom a vloží do rúry piecť domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou a podľa potreby podlieva vývarom z rýb. Keď je ryba z dvoch tretín upečená, preleje sa smotanou zmiešanou so škrobom a pomaly pečie. Upečené mäso sa vyberie, omáčka sa povarí, keď zhustne, pridá sa horčica a dobre sa rozmieša. Do omáčky sa pridajú sekané kapary, plátky olúpaného citróna a krátko sa povarí. Z pečenej vyzy sa krájajú úhľadné plátky, kladú sa na tanier a polejú omáčkou. Vhodné prílohy: varené zemiaky, varená cestovina, dusená ryža.


Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001