Ucha
Suroviny:
500 g rybieho mäsa z ostrieža, šťuky, zubáča, 50 g masla, 100 g koreňovej zeleniny, 0,7 l vody, 200 g očistených zemiakov, 1 lyžičku soli, štipku mletého čierneho korenia, polovicu citróna, kôpor.
Príprava:
Očistené vypitvané, vykostené, umyté ryby sa nakrájajú na hrubšie rezance. Na masle sa opraží na kocky nakrájaná koreňová zelenina, zaleje vodou a nechá zovrieť. Potom sa pridajú na hrubšie rezance nakrájané zemiaky, ochutia sa soľou, korením a varia sa domäkka. Pred dovarením sa pridajú pripravené ryby a spolu sa varia ešte asi 8 až 10 minút. Pri podávaní sa každá porcia dochutí citrónovou šťavou a vloží sa najemno nakrájaný kôpor.
Makrela na ruský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvanej makrely, 1 lyžičku soli, 2 zrniečka čierneho korenia, citrón, 2 lyžice octu, petržlenovú vňať, 1 dl bieleho vína. Na ruskú omáčku: 4 lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky, 0,5 l mlieka, 1 lyžičku soli, 800 g zemiakov, 1 lyžičku soli, polovinu lyžičky rasce, 1 kg čerstvých šampiňónov, 1 lyžičku soli.
Príprava:
Z očistených, vypitvaných, z kože stiahnutých, vykostených, umytých a osušených makrel sa nakrája filé, 200 g na porciu. Kosti, koža, hlavy a chvosty sa zalejú vodou, osolia a uvaria na vývar. Do precedeného vývaru sa pridá petržlenová vňať, celé korenie, ocot, polovica citrónovej šťavy a vína, podľa potreby soľ, spolu sa prevarí. Pripravené filé sa vloží do vývaru a pomaly varí (tiahnutím) asi 12 minút. Príprava omáčky: Z masla a múky sa pripraví svetlá zápražka, zaleje vlažným mliekom, za stáleho miešania nechá zovrieť a doleje vývarom z rýb. Spolu sa dobre prevarí. Počas varenia sa dochutí soľou, zvyškom vína, citrónovej šťavy a precedí. Rovnako veľké zemiaky sa zalejú vlažnou vodou, osolia, pridá sa rasca a uvaria sa. Rovnako veľké očistené šampiňóny sa varia osobitne v osolenej vode. Porcia uvareného filé z makrely sa kladie do stredu taniera a poleje sa omáčkou. Z jednej strany sa obloží varenými zemiakmi a z druhej šampiňónmi.
Solianka z kapra na moskovský spôsob
Suroviny:
1 l vývaru z kapra, 400 vypitvaného kapra, 10 konzervovaných olív bez kôstok, 1 lyžičku kapár, 1 citrón, petržlenovú vňať.
Príprava:
Očistený, vypitvaný, vykostený, umytý kapor sa nakrája na rovnomerné kocky (2 ks) hmotnosti 50 g na porciu, mierne osolí a nechá v chlade odležať. Z vývaru z kapra sa odoberie asi 1/3, zaleje sa kapor nakrájaný na porcie a varí sa asi 15 minút. Pri podávaní sa porcia nakrájaného kapra vloží do taniera, pridajú sa olivy, kapary, plátok olúpaného citróna, zaleje sa horúcim vývarom z kapra a posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Filé zo zubáča na ruský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvaného zubáča, 1 lyžicu soli, 1 lyžicu masla, 150 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 2 dl vývaru z rýb, 1 dl bieleho vína, 1 dl kyslej smotany, 2 lyžice múčneho masla, citrón.
Príprava:
Očistený, vypitvaný, umytý, čiastočne vykostený zubáč sa nakrája na kusy s hmotnosťou 170 g na porciu. Jednotlivé kusy sa mierne osolia a uložia do vhodnej nádoby vymastenej maslom. Očistená koreňová zelenina sa nakrája na jemné rezance, pridá sa nadrobno nakrájaná cibuľa, zaleje vývarom a dá variť. Uvarená zelenina sa precedí, vývarom sa zalejú pripravené porcie ryby, pridá sa víno a pod pokrývkou sa dusia do polomäkka. Rybie mäso sa preloží do vhodnej nádoby a uchová v teple. Šťava z ryby sa dobre prevarí, pridá sa smotana, múčne maslo a za občasného miešania sa povarí. Do povarenej omáčky sa pridá varená zelenina, dochutí citrónovou šťavou, strúhanou citrónovou kôrou, soľou, naleje na zubáča a krátko sa povarí. Pri podávaní porcie zubáča sa polejú omáčkou so zeleninovou vložkou. Vhodné prílohy: varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou, na porciu rez citróna.
Jeseter na staroruský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvaného jesetera, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 300 g čerstvých šampiňónov, 1,5 dl bieleho vína, 50 g múčneho masla (maslo zmiešaní s hladkou múkou v pomere 1:1), 1 lyžičku masla, 3 dl rybieho bujónu (voda, 1 kocka).
Príprava:
Z očisteného, vypitvaného, umytého jesetera sa vytiahne struna z chrbtice a nakrája sa na asi 170 g porcie. Porcie ryby sa osolia a okorenia polovičným množstvom soli, korenia a krátko sa nechajú odležať. Očistené šampiňóny sa nakrájajú na hrubšie plátky. Do vhodnej nádoby sa uložia porcie rýb, medzi jednotlivé kusy sa vložia plátky šampiňónov, zalejú vínom a časťou vývaru a pod pokrievkou sa dusia domäkka. Udusená ryba so šampiňónmi sa vyberie a vloží do čistej nádoby a uchová v teple. Šťava sa vydusí na polovicu, pridá sa múčne maslo a nechá sa povariť. Povarená šťava sa precedí, pridá sa maslo, podľa potreby sa osolí, okorení a krátko prevarí. Pri podávaní sa na porcie ryby uložia šampiňóny a polejú hotovou šťavou. Vhodné prílohy: varené zemiaky s petržlenovou vňaťou, čierny chlieb, na porciu rez citróna.
Vyza pečená na ruský spôsob
Suroviny:
1 kg mrazenej vyzy, 50 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, štipku mletého zázvoru, 100 g masla, 0,5 dl vývaru z rýb, 2,5 dl kyslej smotany, 1 lyžicu zemiakového škrobu, 1 lyžicu horčice, 1 lyžičku konzervovaných kapár, citrón.
Príprava:
Rozmrazená, očistená, umytá, osušená vyza vcelku, špikovaná na rezance nakrájanou slaninou, obalenou v mletom novom a čiernom korení a zázvore. Mäso sa osolí, okorení, položí na pekáč, poleje roztopeným maslom a vloží do rúry piecť domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou a podľa potreby podlieva vývarom z rýb. Keď je ryba z dvoch tretín upečená, preleje sa smotanou zmiešanou so škrobom a pomaly pečie. Upečené mäso sa vyberie, omáčka sa povarí, keď zhustne, pridá sa horčica a dobre sa rozmieša. Do omáčky sa pridajú sekané kapary, plátky olúpaného citróna a krátko sa povarí. Z pečenej vyzy sa krájajú úhľadné plátky, kladú sa na tanier a polejú omáčkou. Vhodné prílohy: varené zemiaky, varená cestovina, dusená ryža.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Jedlá z rýb
Ucha, Makrela na ruský spôsob, Solianka z kapra na moskovský spôsob, Filé zo zubáča na ruský spôsob, Jeseter na staroruský spôsob, Vyza pečená na ruský spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001
Metropoly
Info Rusko
Okolie
Afganistan, Azerbajdžan, Bangladéš, Bhután, Bielorusko, Čína, Hong Kong, India, Irak, Irán, Japonsko, Južná Kórea, Kazachstan, Kirgizsko, KĽDR, Mongolsko, Nepál, Pakistan, Srí Lanka, Tadžikistan, Taiwan, Tibet, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan