Receptár.Sk., Maďarsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Maďarsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá z rýb

Filé zo zubáča na maďarský spôsob, Makrela na maďarský spôsob, Ostriež morský na maďarský spôsob, Originál Halászlé. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Filé zo zubáča na maďarský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvaného zubáča, 1 lyžičku soli, 1 dl oleja, 100 g čerstvých šampiňónov, rascu, 2 papriky, 3 rajčiny, petržlenovú vňať, 2 strúčiky cesnaku.

Príprava:
Z očisteného, vypitvaného, vykosteného, umytého zubáča sa nakrája filé, 180 g na porciu. Jednotlivé kusy sa mierne osolia a opečú z obidvoch strán. Opečené kusy sa vyberú a uchovajú v teple. V oleji po opekaní ryby sa podusia na plátky nakrájané šampiňóny s rascou, pridá sa na rezance nakrájaná, očistená paprika, krátko sa podusí. Nakoniec sa pridajú na kúsky nakrájané, olúpané rajčiaky. Do tohto základu sa vložia opečené kusy zubáča, nasekaná petržlenová vňať, so soľou rozotretý cesnak a krátko sa podusí. (V Maďarsku sa takto upravuje fogoš; je to druh zubáča.) Pri podávaní sa porcie zubáča polejú zeleninovou zmesou. Vhodné prílohy: varené zemiaky, dusená ryža.

Makrela na maďarský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvanej makrely, 1 lyžičku soli, 0,5 dl oleja, 2 lyžice masla, 2 cibule, 1 lyžičku soli, 0,5 dl oleja, 2 lyžice masla, 1 väčšiu cibuľu, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 250 g papriky, 250 g rajčiakov, 1 dl hovädzieho vývaru, 2 dl kyslej smotany.

Príprava:
Očistená, vypitvaná, umytá a osušená makrela sa nakrája na 200 g kusy na porciu. Jednotlivé kusy sa osolia a rýchle opečú na oleji z obidvoch strán. Opečené ryby sa vložia do kastróla a udržiavajú v teple. Do zvyšku oleja po opekaní sa vloží maslo, nadrobno nakrájaná cibuľa, zapení sa a zapráši paprikou, krátko opraží a zastrekne vývarom. Do cibuľového základu sa pridá na rezance nakrájaná zelená paprika, na plátky nakrájané rajčiaky, krátko sa opražia, zalejú vývarom a podusia. Do dusenej zeleniny sa vložia opečené porcie makrely a dusia sa domäkka. Udusená ryba so zeleninou sa zaleje rozmiešanou smotanou a krátko podusí. (Smotana sa môže podávať aj osobitne v omáčniku.) Vhodná príloha: rôzne upravené zemiaky.

Ostriež morský na maďarský spôsob
Suroviny:
1 kg vypitvaného ostrieža, 1 lyžičku soli, 100 g masla, 2 cibule, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 300 g zelenej papriky, 300 g rajčiakov, 1 dl hovädzieho vývaru, 2,5 dl kyslej smotany.

Príprava:
Z očisteného, vypitvaného, umytého a osušeného ostrieža sa nakrájajú kusy, 200 g na porciu, a osolia sa. Na masle sa spení na kolieska nakrájaná cibuľa, zapráši mletou paprikou, opraží, zastrekne vývarom, pridá sa na rezance nakrájaná paprika, na kúsky nakrájané, olúpané rajčiaky, zaleje vývarom a krátko podusí. Do podusenej zeleniny sa vložia pripravené porcie ryby, ktoré sa pod pokrývkou dusia asi 15 minút. Dusená ryba sa zaleje rozmiešanou smotanou, podľa potreby dochutí soľou a spolu krátko povarí. Pri podávaní sa porcie ostrieža polejú zeleninovou zmesou so smotanou. Vhodná príloha: rôzne upravené zemiaky.

Originál Halászlé
Suroviny:
1 kapra, 2 cibule, 1 zelenú papriku, 1 rajčinu, 3 lyžice mletej červenej papriky, 2 litre vody, soľ.

Príprava:
V hrnci, v asi 0,3 l vody, varíme nadrobno pokrájanú cibuľu 15 minút. Pridáme mletú červenú papriku, premiešame a pridáme zbytok vody. Do hrnca vložíme hlavu z kapra, vnútornosti a chvost. Kapra pokrájame na podkovičky, vysekneme chrbtovú kosť, čím nám vzniknú pásiky mäsa. Chrbtové kosti z podkovičiek vložíme do hrnca, pridáme ošúpanú, pokrájanú rajčinu, pokrájanú papriku a varíme asi 1 hodinu. Pásiky mäsa, kožou dolu, poukladáme na vymastený pekáč, osolíme, okoreníme a pečieme vo vyhriatej rúre do ružova. Hotovú polievku precedíme, vložíme do nej opečené mäso, osolíme, okoreníme, prehrejeme a podávame.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001