Receptár.Sk., Rusko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Rusko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá z mäsa a hydiny

Ruské peľmene, Kyjevské kuracie prsia, Stehno z medveďa na ruský spôsob, Tetrov na ruský spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Ruské peľmene
Suroviny:
Hovädzí bujón (môže byť z kocky), smotanu, horčicu, ocot, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ. Do plnky 400 g pomletého hovädzieho, 400 g bravčového mäsa, mleté čierne korenie, 1 nadrobno pokrájanú cibuľu, soľ.

Príprava:
Z múky, vajca, soli a vody vypracujeme cesto (redšie ako na rezance). Pomleté mäso zmiešame s korením, soľou a cibuľou. Cesto vyvaľkáme na asi 3 mm plát. Pohárom alebo formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom asi 5 cm. Na koliesko položíme asi polovicu lyžičky mäsovej zmesi, preložíme na polovicu a okraje dobre zatlačíme. Peľmene vložíme do vriaceho bujónu. Uvarené sú vtedy, keď vyplávajú na povrch. Uvarené peľmene precedíme, rozdelíme na taniere a prelejeme bujónom. V prípade, že lyžicou zjeme najprv bujón, peľmene na tanieri môžeme poliať smotanou alebo horčicou a octom.

Kyjevské kuracie prsia
Suroviny:
4 kuracie prsia, 120 g hladkej múky, 3 vajcia, 200 g strúhanky, olej na vyprážanie, 150 g masla, 3 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ, drvené čierne korenie.

Príprava:
Do mäkkého masla vmiešame prelisovaný cesnak, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, soľ. Zmesou naplníme kuracie prsia. Obalíme ich v múke, vajci a strúhanke a vypražíme.

Stehno z medveďa na ruský spôsob
Suroviny:
1,2 kg medvedieho stehna. Na marinádu: 1 lyžičku soli, 1 lyžičku cukru, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie, borievky. 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 4 lyžice masti, 100 g koreňovej zeleniny, cibuľu, 1 dl bieleho vína, bobkový list, po 4 zrnká nového a čierneho korenia. 1 lyžicu masla, 1 lyžičku hladkej múky, 2 dl kyslej smotany, 100 g nakladaných húb.

Príprava:
Očistené, vykostené a umyté mäso z medveďa sa vloží do marinády, pripravenej z vody, soli, cukru, koreninovej zmesi, a nechá sa odležať najmenej 24 hodín. Odležané mäso sa vyberie, osuší a prešpikuje slaninou nakrájanou na prúžky, mierne osolí a okorení. Na masti sa opraží na plátky nakrájaná koreňová zelenina, cibuľa, pridá sa divé korenie, mäso, spolu sa krátko opečie, zastrekne vínom, vodou a pod pokrývkou dusí domäkka. Počas dusenia sa obracia, podlieva vínom a vodou. Mäkké mäso sa vyberie, šťava sa zahustí zápražkou, pripravenou z masla a múky, zaleje zvyškom vína a vody, zamieša, povarí a precedí. Do precedenej omáčky sa pridá smotana, povarí, podľa potreby dochutí soľou a pred podávaním sa pridajú na plátky nakrájané huby. Vhodné prílohy: zemiakové krokety, žemľové knedle.

Tetrov na ruský spôsob
Suroviny:
1,5 kg očisteného tetrova. Na marinádu: 1 dl vínneho octu, 1 cibuľu, bobkový list, po 4 zrnká nového a čierneho korenia, tymian, zázvor. 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, 100 g masla, 1,5 dl kyslej smotany, 1 lyžičku hladkej múky.

Príprava:
Očistený, vypitvaný, umytý a osušený tetrov sa vloží do vhodnej nádoby, zaleje marinádou a nechá 48 hodín odležať. Marináda: Voda, ocot spolu s očistenou cibuľou, nakrájanou na plátky, a s korením sa prevarí a nechá vychladnúť. Tetrov sa vyberie z marinády, osuší a prešpikuje slaninou nakrájanou na prúžky, osolí a vloží s 2/3 masla do rúry pomaly piecť domäkka. (Pripravený tetrov sa môže piecť na ražni, vtedy sa potrie olejom, do omáčky sa pridá odkvapkaná šťava.) Počas pečenia sa polieva vlastnou šťavou a dolieva marinádou. Upečený tetrov sa vyberie, šťava sa zahustí zápražkou, pripravenou zo zvyšku masla a múky, zaleje vodou a marinádou, zamieša a dobre prevarí. Nakoniec sa pridá kyslá smotana, dochutí soľou a povarí. Hotová omáčka sa precedí. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, zemiakové krokety, dusená ryža.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001