Ruské peľmene
Suroviny:
Hovädzí bujón (môže byť z kocky), smotanu, horčicu, ocot, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ. Do plnky 400 g pomletého hovädzieho, 400 g bravčového mäsa, mleté čierne korenie, 1 nadrobno pokrájanú cibuľu, soľ.
Príprava:
Z múky, vajca, soli a vody vypracujeme cesto (redšie ako na rezance). Pomleté mäso zmiešame s korením, soľou a cibuľou. Cesto vyvaľkáme na asi 3 mm plát. Pohárom alebo formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom asi 5 cm. Na koliesko položíme asi polovicu lyžičky mäsovej zmesi, preložíme na polovicu a okraje dobre zatlačíme. Peľmene vložíme do vriaceho bujónu. Uvarené sú vtedy, keď vyplávajú na povrch. Uvarené peľmene precedíme, rozdelíme na taniere a prelejeme bujónom. V prípade, že lyžicou zjeme najprv bujón, peľmene na tanieri môžeme poliať smotanou alebo horčicou a octom.
Kyjevské kuracie prsia
Suroviny:
4 kuracie prsia, 120 g hladkej múky, 3 vajcia, 200 g strúhanky, olej na vyprážanie, 150 g masla, 3 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ, drvené čierne korenie.
Príprava:
Do mäkkého masla vmiešame prelisovaný cesnak, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, soľ. Zmesou naplníme kuracie prsia. Obalíme ich v múke, vajci a strúhanke a vypražíme.
Stehno z medveďa na ruský spôsob
Suroviny:
1,2 kg medvedieho stehna. Na marinádu: 1 lyžičku soli, 1 lyžičku cukru, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie, borievky. 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 4 lyžice masti, 100 g koreňovej zeleniny, cibuľu, 1 dl bieleho vína, bobkový list, po 4 zrnká nového a čierneho korenia. 1 lyžicu masla, 1 lyžičku hladkej múky, 2 dl kyslej smotany, 100 g nakladaných húb.
Príprava:
Očistené, vykostené a umyté mäso z medveďa sa vloží do marinády, pripravenej z vody, soli, cukru, koreninovej zmesi, a nechá sa odležať najmenej 24 hodín. Odležané mäso sa vyberie, osuší a prešpikuje slaninou nakrájanou na prúžky, mierne osolí a okorení. Na masti sa opraží na plátky nakrájaná koreňová zelenina, cibuľa, pridá sa divé korenie, mäso, spolu sa krátko opečie, zastrekne vínom, vodou a pod pokrývkou dusí domäkka. Počas dusenia sa obracia, podlieva vínom a vodou. Mäkké mäso sa vyberie, šťava sa zahustí zápražkou, pripravenou z masla a múky, zaleje zvyškom vína a vody, zamieša, povarí a precedí. Do precedenej omáčky sa pridá smotana, povarí, podľa potreby dochutí soľou a pred podávaním sa pridajú na plátky nakrájané huby. Vhodné prílohy: zemiakové krokety, žemľové knedle.
Tetrov na ruský spôsob
Suroviny:
1,5 kg očisteného tetrova. Na marinádu: 1 dl vínneho octu, 1 cibuľu, bobkový list, po 4 zrnká nového a čierneho korenia, tymian, zázvor. 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, 100 g masla, 1,5 dl kyslej smotany, 1 lyžičku hladkej múky.
Príprava:
Očistený, vypitvaný, umytý a osušený tetrov sa vloží do vhodnej nádoby, zaleje marinádou a nechá 48 hodín odležať. Marináda: Voda, ocot spolu s očistenou cibuľou, nakrájanou na plátky, a s korením sa prevarí a nechá vychladnúť. Tetrov sa vyberie z marinády, osuší a prešpikuje slaninou nakrájanou na prúžky, osolí a vloží s 2/3 masla do rúry pomaly piecť domäkka. (Pripravený tetrov sa môže piecť na ražni, vtedy sa potrie olejom, do omáčky sa pridá odkvapkaná šťava.) Počas pečenia sa polieva vlastnou šťavou a dolieva marinádou. Upečený tetrov sa vyberie, šťava sa zahustí zápražkou, pripravenou zo zvyšku masla a múky, zaleje vodou a marinádou, zamieša a dobre prevarí. Nakoniec sa pridá kyslá smotana, dochutí soľou a povarí. Hotová omáčka sa precedí. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, zemiakové krokety, dusená ryža.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Jedlá z mäsa a hydiny
Ruské peľmene, Kyjevské kuracie prsia, Stehno z medveďa na ruský spôsob, Tetrov na ruský spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001
Metropoly
Info Rusko
Okolie
Afganistan, Azerbajdžan, Bangladéš, Bhután, Bielorusko, Čína, Hong Kong, India, Irak, Irán, Japonsko, Južná Kórea, Kazachstan, Kirgizsko, KĽDR, Mongolsko, Nepál, Pakistan, Srí Lanka, Tadžikistan, Taiwan, Tibet, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan