Receptár.Sk. , Maďarsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk. , Maďarsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá z hydiny

Jedlá z hydiny Husacie stehná na maďarský spôsob, Jarabica na maďarský spôsob, Kurací tokáň na maďarský spôsob, Kurča pečené na maďarský spôsob, Bažant na spôsob maďarskej pusty, Morčacie stehno na maďarský spôsob, Sliepka na maďarský spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Husacie stehná na maďarský spôsob
Suroviny:
1,5 kg husacích stehien, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 3 lyžice masti, 200 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, rascu, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 2 dl bieleho vývaru, 250 g zelenej fazuľky, 4 rajčiaky, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistené, umyté a osušené husacie stehná sa rozrežú v kĺboch, osolia, okorenia a opečú z obidvoch strán na rozohriatej masti. Opečené stehná sa vyberú. Do masti po opekaní sa pridá husacia masť, nadrobno nakrájaná cibuľa, nasekaný cesnak, opraží sa dozlata, zapráši mletou paprikou, spení a zastrekne vývarom, zamieša a zavarí. Do základu sa vložia opečené stehná, rasca a pod pokrývkou za občasného obracania, polievania a dolievania vývaru sa dusia domäkka. Keď je mäso mäkké, pridá sa na hrubšie rezance nakrájaná očistená paprika, krátko sa podusí, pridajú sa na mesiačiky nakrájané rajčiaky a spolu sa dodusia. Pri podávaní sa stehno uloží na šťavu so zeleninou a posype najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou. (Týmto spôsobom sa môžu upraviť aj husacie prsia.) Vhodná príloha: rôzne upravené zemiaky.

Jarabica na maďarský spôsob
Suroviny:
800 g očistenej jarabice, 50 g slaniny, mleté čierne korenie, 400 g husacej (hydinovej) pečene, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 3 lyžice masti, 1,5 dl smotany, 100 g čerstvých šampiňónov, 1 lyžicu masla, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistené, vypitvané, na ohni opálené, umyté a osušené jarabice sa prešpikujú prúžkami slaniny a osolia. Brušné dutiny sa naplnia očistenou husacou (hydinovou) pečeňou nakrájanou na malé kocky, osolenou, obalenou mletou paprikou a korením. Brušné dutiny sa uzatvoria kovovou ihlicou alebo sa zašijú. Upravené jarabice sa vložia do ohňovzdornej nádoby, polejú rozohriatou masťou a vložia do rúry napoly upiecť. Medzitým sa očistené šampiňóny nakrájajú na štvrtky a pridajú na rozohriate maslo, osolia, okorenia a dusia domäkka. Udusené šampiňóny sa posypú nasekanou petržlenovou vňaťou a uchovajú v teple. Napoly upečené jarabice sa zalejú smotanou a upečú sa domäkka. Pri podávaní sa odstránia ihlice, jarabice sa z jednej strany obložia dusenými šampiňónmi, z druhej strany vyprážanými zemiakovými guľôčkami a porciujú sa pred hosťom, smotanová šťava sa podáva osobitne. Vhodné prílohy: vyprážané vypichované zemiaky, jemné zeleninové šaláty.

Kurací tokáň na maďarský spôsob
Suroviny:
1,2 kg kurča, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 100 g slaniny, 100 g masti, 150 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžicu rajčiakového pretlaku, polovicu lyžičky tymianu, 1 dl bieleho vína.

Príprava:
Očistené, umyté a osušené kurča sa rozkrája na menšie kusy (2 ks na porciu) a osolí. Slanina sa nakrája na drobné kocky, opraží do sklovita, pridá sa masť a spolu sa ohreje. Do masti sa vloží nadrobno nakrájaná cibuľa a opraží dozlata, pridá sa pripravené mäso, najemno nakrájaný cesnak. Mäso sa osolí, okorení, mierne podleje vodou a pod pokrývkou sa dusí do polomäkka. Mäso sa vydusí na tuk, zapráši múkou, mierne opraží, pridá sa rajčiakový pretlak, krátko sa podusí, okorení tymianom, zaleje vínom a podľa potreby vodou, zamieša a pod pokrývkou za občasného miešania sa dusí domäkka. Vhodná príloha: dusená ryža.

Kurča pečené na maďarský spôsob
Suroviny:
1,2 kg kurča, 1 lyžičku soli, 1 lyžicu hladkej múky, 3 lyžice masti, 50 g slaniny, 1 cibuľu, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 2 papriky, 2 rajčiaky.

Príprava:
Očistené, vypitvané, umyté, osušené kurča sa rozsekne na polovicu, odsekne sa chrbtová kosť, rozkrojí na štvrtky, narežú sa stehenné a krídelné kĺby (aby pri tepelnej úprave udržalo tvar). Pripravené štvrtky sa osolia, obalia v múke a rýchlo opečú z obidvoch strán na rozohriatej masti a vložia do vhodnej nádoby. Do masti po opekaní sa pridá na drobné kocky nakrájaná slanina, opraží sa do sklovita, pridá sa najemno nakrájaná cibuľa, opraží a zapráši mletou paprikou, spení, zastrekne vodou a zamieša. Do základu sa pridajú na väčšie rezance nakrájané, očistené paprikové struky, na kúsky nakrájané rajčiaky, osolia sa a pod pokrývkou krátko podusia. Potom sa zmes naleje na opečené kurča a pod pokrývkou na silnom ohni sa rýchlo dusí. Vhodná príloha: rôzne upravené zemiaky.

Bažant na spôsob maďarskej pusty
Suroviny:
1,6 g očisteného bažanta, 150 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 100 g ryže, 100 g dyňového kompótu, 1 vajce, 0,25 dl brandy, 1,5 dl hovädzieho vývaru, 50 g ríbezľového džemu.

Príprava:
Očistený, na ohni opálený bažant sa umyje a osuší. Pripravený bažant sa naplní plnkou, osolí zvyškom soli, okorení, obalí do tenkých plátkov slaniny a upevní motúzom. Pripravený bažant sa vo vhodnej nádobe vloží do rúry, podleje časťou vývaru a pomaly pečie domäkka. Upečený bažant sa poleje brandy, zapáli a flambuje. Vyberie sa z výpeku, pridá sa ríbezľový džem zmiešaný so zvyškom vývaru a krátko sa povarí. Porcie bažanta s plnkou sa polejú pikantnou šťavou. Plnka: Do uvarenej, vychladnutej ryže sa pridá odkvapkaný, na menšie kocky nakrájaný dyňový kompót (nahradiť sa môže broskyňovým) a vajcia. Plnka sa osolí, okorení a zamieša. Vhodné prílohy: zemiakové krokety alebo pečené zemiaky.

Morčacie stehno na maďarský spôsob
Suroviny:
1,2 kg morčacích stehien, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 2 cibule, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 0,5 l bieleho vývaru, 250 g údeného bôčika, 1 lyžicu rajčiakového pretlaku, 2 papriky, 50 g čerstvých šampiňónov, 2 rajčiaky.

Príprava:
Očistené, umyté, osušené morčacie stehná sa prešpikujú polovičným množstvom slaniny nakrájaným na prúžky, osolia a okorenia. Bôčik sa nakrája na plátky, opečie z obidvoch strán a vyberie. Do masti po opekaní sa pridá na drobné kocky nakrájaná druhá polovica slaniny, rozškvarí sa do sklovita, pridá nadrobno nakrájaná cibuľa a opraží dozlata, zapráši mletou paprikou, krátko podusí, zastrekne vývarom a nechá krátko dusiť. Do základu sa vloží morčacie mäso, opečený bôčik a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Počas dusenia sa mäso obracia a podľa potreby sa dolieva vývarom. V polovici dusenia sa pridá rajčiakový pretlak, na rezance nakrájaná, očistená paprika, na tenké látky nakrájané, očistené šampiňóny a olúpané, na menšie kúsky nakrájané rajčiaky. Pred koncom dusenia sa šťava dochutí soľou. Pri podávaní sa k porcii morčacieho mäsa dáva aj plátok bôčika a polieva sa šťavou. Vhodné prílohy: varené zemiaky, dusená ryža.

Sliepka na maďarský spôsob
Suroviny:
1,2 kg sliepky, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 2 lyžice masti, 80 g slaniny, 1 cibuľu, 2 papriky, polovicu lyžičky štipľavej mletej červenej papriky, 2,5 dl hydinového vývaru, 3 dl kyslej smotany, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistená a umytá sliepka sa nakrája na porcie, nareže sa v kĺboch, okorení, osolí, rýchlo opečie na masti z obidvoch strán a vyberie. Na tuku po opekaní sa opraží na drobné kocky nakrájaná slanina, cibuľa, na rezance nakrájaná paprika, zastrekne vývarom a krátko podusí. Podusená zmes sa vydusí na tuk, zapráši mletou ostrou (alebo napoly so sladkou) paprikou, opraží, mierne zaleje vývarom, pridá sa opečené mäso a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Počas dusenia sa podľa potreby dolieva vývarom. Pred dodusením sa zaleje rozšľahanou kyslou smotanou, zamieša a dodusí. Hotový pokrm sa podľa potreby dochutí soľou. Pri podávaní sa porcia sliepky polieva smotanovou šťavou a posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Vhodné prílohy: opekané zemiaky, halušky.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001