Kurča kung - pao
Budeme potrebovať:
500 g kuracieho mäsa, 1 vajce, 1 lyžica škrobu, 50 ml oleja, 50 g olúpaných búrskych orieškov, 4 až 6 chilli papričiek alebo feferóniek. Nálev: 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice ryžového vína (alebo vína typu sherry), na hrot noža soli, 2 lyžice práškového cukru a obilného výťažku wej - ťing (glutasol).
Postup práce:
Kuracie mäso vykostíme, nakrájame na hrubé rezance, premiešame s vajcom a so škrobom a necháme odležať asi 30 minút. Na panvici rozpálime olej, vložíme mäso a zo všetkých stán ho prudko opečieme. Keď po 2 až 3 minútach dostane zlatistú farbu, pridáme búrske oriešky a nakrájané chilli papričky. Všetko osolíme, zalejeme nálevom, premiešame a prehrejeme. Podávame s ryžou.
Kuracie prsia na čínsky spôsob
Budeme potrebovať:
600 g kuracích pŕs, 1 čerstvá paprika, 3 póry, 1 až 2 lyžice maizeny, 4 lyžice oleja, 250 ml mäsového vývaru, mleté čierne korenie, soľ. Na marinádu: 3 lyžice dezertného vína, pol chemicky neošetreného pomaranča, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica medu, trochu mletého zázvoru, pol čajovej lyžičky karí korenia.
Postup práce:
Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame najprv na plátky, potom na 5 mm rezance. Osolíme a okoreníme. Nastrúhame pomarančovú kôru a vytlačíme pomarančovú šťavu. Do vhodnej misky pridáme mletý zázvor. Primiešame sójovú omáčku, víno, med a karí korenie. Do marinády vložíme mäso a necháme pôsobiť aspoň 20 minút. Papriku umyjeme a očistíme. Prerežeme napoly a nakrájame na rezance. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Kuracie mäso vyberieme z marinády a necháme odkvapkať na site. Mäso za stáleho miešania opečieme na horúcom oleji. Zeleninu chvíľu dusíme na oleji, potom podlejeme vývarom. Dusíme ešte 5 minút. Necháme prevrieť a zahustíme maizenou, ktorú sme rozmiešali v troche studenej vody. Primiešame mäso a zohrejeme. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s ryžou.
Kurča Chow Mein
Budeme potrebovať:
170 g kuracieho mäsa (nakrájaného nadrobno), 1 lyžica ryžového vína (alebo suchého sherry), 50 g húb (nakrájaných na plátky), 450 g vaječných rezancov alebo špagiet (nalámaných na malé kúsky), 2 lyžice svetlej sójovej omáčky, 3 nasekané jarné cibuľky, 1 cibuľa (olúpaná a nakrájaná na malé kúsky), 2 strúčiky cesnaku (olúpané a nakrájané na kúsky), 4 lyžice oleja, štipka Glutasolu, 1 čajová lyžička cukru, 6 lyžíc kuracieho vývaru, soľ podľa chuti.
Postup práce:
Rezance uvaríme v osolenej vode. Precedíme ich a opláchneme studenou vodou. Znovu ich precedíme a pridáme 2 lyžice oleja. Dobre ich premiešame, aby sa jednotlivé rezance navzájom nelepili. Vo woku zohrejeme 2 lyžice oleja a cibuľu a cesnak pražíme asi 2 minúty. Pridáme kurča a za stáleho miešania oprážame asi 3 minúty. Pridáme huby. Pokvapkáme vínom a sójovou omáčkou, posypeme cukrom, Glutasolom a podľa chuti osolíme. Zmes pražíme, až je takmer suchá. Pridáme rezance a dobre miešame, aby sa všetko premiesilo. Pokvapkáme vývarom a znovu zohrejeme, až sa tekutina vyvarí. Podávame s chilli omáčkou a tmavou sójovou omáčkou. Ku kúskom kurčaťa môžeme pridať 50 g zelených fazuliek nakrájaných na plátky, 50 g hrášku alebo 50 g nadrobno nakrájanej mrkvy.
S''čchuanské kurča
Budeme potrebovať:
1 kurča (asi 1000 g), 3 mrkvy, 1 feferónka, 3 malé cibule, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica masoxu, 4 lyžice oleja, 1 lyžica sójovej omáčky na ochutenie.
Postup práce:
Kurča umyjeme, osušíme a rozdelíme na porcie, z ktorých ostrým nožom vyrežeme kosti a vykostené mäso nakrájame na malé kúsky. Kúsky mäsa dáme do misy, pokvapkáme ich sójovou omáčkou a roztopeným masoxom, dobre premiešame, prikryjeme a necháme pol hodiny odpočívať. Očistenú mrkvu a cibuľu nakrájame na tenké rezance a feferónku na menšie kúsky. Pripravené mäso opečieme na veľkej panvici v rozpálenom oleji za občasného obrátenia asi 5 minút. Potom ho z panvice vyberieme a na zvyšnom, rozpálenom oleji opečieme očistenú zeleninu tiež asi 5 minút. Pridáme mäso a spolu so zeleninou ho zohrejeme. Nakoniec ochutíme sójovou omáčkou. Podávame s ryžou.
Pečená pekinská kačica
Budeme potrebovať:
Kačica alebo malá hus s hmotnosťou 2000 g, 3 pomaranče bez jadier (olúpané a nakrájané na kolieska), 2 lyžice oleja, 2 lyžice sladového alebo zlatého sirupu, 250 ml vody, 1000 ml vriacej vody, mleté čierne korenie, soľ. Omáčka: 1 čajová lyžička ryžového vína (alebo suchého sherry), 2 čajové lyžičky svetlej sójovej omáčky, 2 lyžičky kukuričného škrobu, 4 lyžice vody, štipka Glutasolu (môžeme vynechať). Na ozdobenie: 4 nakrájané jarné cibuľky.
Postup práce:
Kačicu umyjeme a osušíme. Jej krkom a telovou dutinou pretiahneme ihlu na opekanie, aby sme s ňou mohli ľahšie manipulovať. Kačicu podržíme nad umývadlom, polejeme ju vriacou vodou a zavesíme aby obschla. Sladový cukor rozpustíme v teplej vode a lyžicou ním niekoľkokrát polejeme kačku, pričom odkvapkávajúcu tekutinu zakaždým zachycujeme do misky. Kačicu necháme na chladnom mieste asi 3 hodiny oschnúť. Stekajúcu tekutinu zachycujeme. Kačicu uložíme do pekáča prsiami dolu a pečieme ju vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Vyberieme ju, do pekáča vložíme kolieska pomaranča a navrch znovu položíme kačicu prsiami nahor. Polejeme ju olejom, osolíme a okoreníme čiernym korením. Pečieme ďalších asi 50 minút, až je kačka mäkká. Mäso odrežeme a prsia nakrájame na plátky. Spoločne s kolieskami pomaranča ich naukladáme na servírovaciu misu a udržiavame teplé. Omáčka: Zmiešame prísady do omáčky a pridáme všetku zachytenú sladovú šťavu. Uvedieme do mierneho varu a stále miešame, až omáčka zhustne. Nalejeme ju na pečenú kačicu a posypeme cibuľkou.
Pekinská kačica s palacinkami
Budeme potrebovať:
Pečená kačica s hmotnosťou 2000 g, 20 jarných cibuliek nakrájaných na pásy dlhé 7 cm. Palacinky: 450 g múky, 1 lyžica rastlinného oleja, 1 lyžička sezamového oleja, voda, múka na posypanie, štipka soli. Zálev: 4 lyžice sójovej pasty, 1 lyžica sezamového oleja, 1 lyžica podzemnicového oleja, 4 lyžice cukru, 120 ml vody. Ďalší zálev, hotový: 4 lyžice omáčky Hoi Sin, 4 lyžice čínskej omáčky na opekanie.
Postup práce:
Palacinky: Múku a soľ preosejeme do misy na zarábanie cesta. V prostriedku vyhĺbime jamku a postupne do nej nalejeme olej a vodu. Dobre vypracujeme, až získame vláčne cesto. Z misy ho preložíme na dosku a dôkladne miesime asi 3 minúty. Prikryjeme ho vlhkou čistou utierkou a necháme odpočinúť asi 10 minút. Znovu ho miesime asi 1 minútu a rozdelíme na 20 rovnako veľkých dielov. Každý obalíme v múke a vyvaľkáme na plátok s priemerom 15 cm. Panvicu na praženie postavíme na plameň, a keď je mierne zohriata, položíme na ňu plátok z cesta a opekáme ho asi pol až 1 minútu. Objavia sa malé bublinky: obrátime ho a necháme znovu opekať pol až 1 a pol minúty. Nadvihneme a skontrolujeme, či sa na spodnej strane objavili drobné hnedavé škvrnky - pokiaľ nie, pečieme ešte niekoľko sekúnd. Zvyšujúce palacinky pripravíme rovnakým spôsobom a uchováme ich naukladaná na sebe a zabalené vo fólii, aby ostali teplé. Cukor, sójovú pastu a vodu zmiešame. Rozohrejeme wok, nalejeme doň olej a cukrovú zmes. Uvedieme do varu, a keď sa cukor rozpustí, prelejeme ju do misky. Kačicu položíme na doštičku a z pŕs a stehnien nakrájame tenké plátky. Na každý tanier položíme palacinku, prikryjeme ju plátkom kačice a niekoľkými pásikmi cibuľky a polejeme zálevom podľa vlastného výberu. Palacinky zvinieme a podávame. Aby bola kačica dosť chrumkavá, rozdelíme ju na väčšie kúsky a tie fritujeme až získajú kôru.
Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.
Jedlá z hydiny
Kurča kung - pao; Kuracie prsia na čínsky spôsob; Kurča Chow Mein; S'čchuanské kurča; Pečená pekinská kačica; Pekinská kačica s palacinkami. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty
Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001
Metropoly
Info Čína
Okolie
Afganistan, Azerbajdžan, Bangladéš, Bhután, Hong Kong, India, Irak, Irán, Japonsko, Južná Kórea, Kazachstan, Kirgizsko, KĽDR, Mongolsko, Nepál, Pakistan, Rusko, Srí Lanka, Tadžikistan, Taiwan, Tibet, Turkménsko, Uzbekistan