Receptár.Sk., Holandsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Holandsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Holandská rajčiaková polievka (studená), Hydinová polievka na flámsky spôsob, Holandská sedliacka omeleta, Polievka z kapra na holandský spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Holandská rajčiaková polievka (studená)
Suroviny:
6 dl rajčiakovej šťavy, 2 dl smotany, 1 dl olivového oleja, soľ, biele mleté korenie, 250 g čerstvých rajčiakov, 2 cibule, pažítku.

Príprava:
Prírodná rajčiaková šťava, sladká smotana a olej sa dobre vymiešajú a ochutia soľou a mletým bielym korením. Olúpané a jadrovníkov zbavené rajčiaky sa nakrájajú na tenké rezance, vložia sa spolu s najemno nakrájanou cibuľou a pažítkou do ochutenej rajčiakovej šťavy a nechá sa dobre vychladnúť. Podáva sa so suchármi.

Hydinová polievka na flámsky spôsob
Suroviny:
Polovicu sliepky, 0,8 l hydinového vývaru (voda, 3 kocky), soľ, 1 cibuľu, kúsok stopkového zeleru, 1 menší pór, 1 mrkvu, 1,5 dl smotany, 2 žĺtky, mleté biele korenie, polovicu citróna.

Príprava:
Očistené, umyté kurča, rozseknuté na polovicu sa vloží do studeného hydinového vývaru a privedie do varu. Po zovretí sa odstráni pena, mierne sa osolí a varí domäkka. Počas varenia sa pridá očistená, nahrubo nakrájaná cibuľa, pór, mrkva a zeler. Uvarené mäso sa vyberie a nechá vychladnúť. Oberie sa z kostí, stiahne koža a nakrája sa na rovnomerné kocky (prsia aj stehná). Vývar sa precedí, povarí na potrebné množstvo, dochutí soľou a legíruje žĺtkami vyšľahanými so smotanou, zohreje sa, ale už nevarí. Pred podávaním sa dochutí mletým bielym korením a citrónovou šťavou.

Holandská sedliacka omeleta
Suroviny:
50 g údenej slaniny, 60 g cibule, 500 g zemiakov, 80 g tvrdého syra, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, muškátový orech, 2 vajcia.

Príprava:
Slaninu nadrobno pokrájame a rozškvaríme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme. Potom pridáme nahrubo postrúhané surové zemiaky a prikryté zapečieme. Posypeme postrúhaným syrom a posekanou petržlenovou vňaťou. Prilejeme okorenené vajcia a necháme stuhnúť.

Polievka z kapra na holandský spôsob
Suroviny:
350 g vypitvaného kapra, 1 l vody, 1 lyžicu octu, 1 cibuľu, 2 bobkové listy, 5 zrniečok čierneho korenia, štipku tymianu, soľ, 25 g masla, 1 lyžicu hladkej múky, 2 mrkvy, 1 menší pór, 50 g sterilizovaného hrášku, mleté čierne korenie, rezance (niťovky), polovicu citróna, petržlenovú vňať.

Príprava:
Do vhodnej nádoby sa naleje uvedené množstvo vody, pridá sa ocot (môže sa nahradiť citrónovou šťavou), cibuľa, korenie, bobkový list, soľ a varí sa asi 15 minút. Do vývaru sa vloží očistené mäso z kapra a varí sa domäkka. Uvarené mäso sa vyberie, vychladnuté sa vykostí a nakrája na kúsky. Z masla a múky sa pripraví svetlá zápražka, zaleje sa vlažným vývarom z kapra, dobre zamieša a povarí. Potom sa pridá na jemné rezance nakrájaná mrkva, pór a spolu sa varí domäkka. Nakoniec sa pridá konzervovaný hrášok, dochutí sa mletým čiernym korením a podľa potreby soľou. Pri podávaní sa do taniera vloží mäso, osobitne uvarené rezance a zaleje sa polievkou; môže sa pokvapkať citrónovou šťavou.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001