DCT.sk/Recepty, Švédsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Švédsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Švédska rybacia polievka; Švédske vajcia natvrdo; Jahňacie stehno na švédsky spôsob; Roštenky z daniela na švédsky spôsob; Švédska rybia misa; Švédske kottbullar. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Švédska rybacia polievka
Budeme potrebovať:
600 g rýb, 200 ml smotany, 2 žĺtky, 2 mrkvy, 40 g masti, 40 g hladkej múky, 1 žemľa, 1 bobkový list, 1250 ml vody, 4 klinčeky, zelená petržlenová vňať, celé čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Vyčistené a umyté ryby rozporcujeme a vložíme do studenej osolenej vody. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, bobkový list, zelenú petržlenovú vňať, čierne korenie a klinčeky. Uvaríme domäkka. Mäso vyberieme a rozdelíme do tanierov. Na masti opražíme múku, zalejeme trochou vývaru a varíme asi 20 minút. Potom pridáme zvyšok precedeného vývaru, primiešame smotanu, v ktorej sme rozšľahali žĺtky, privedieme do varu a odstavíme. Podávame s kockami nasucho opraženej žemle.

Švédske vajcia natvrdo
Postup práce:
4 až 5 natvrdo uvarených vajec ochladíme, očistíme a rozkrojíme na polovice. Vajcia naukladáme na misu, polejeme vrstvou majonézy, vrch posypeme nadrobno nakrájanými hľuzovkami, osoleným jazykom, mäsom z kalmara a estragónom. Striedku čierneho chleba nakrájame na 7 až 8 oválnych kúskov hrubých 5 mm a širokých ako polovice vajec. Kúsky chleba z jednej strany opečieme na masle. Z neopečenej strany vyberieme striedku tak, aby ostal len malý okraj. Na okraj chleba rúrkou nastriekame prúžok z mletej diviny. Tento prúžok ozdobíme retiazkou z koliesok mrkvy a zeleru, ktoré sme uvarili v posolenej vode. Priehlbinku každej hrianky naplníme plnkou z diviny. Plnka: Mletú divinu zmiešame so solenými uhorkami, soleným jazykom a nakrájaným hlávkovým šalátom (všetko môžeme vopred premiešať s majonézou). Na takto upravené hrianky naukladáme ozdobené polovice vajec, ktoré zospodu oblemujeme prúžkom estragónu.

Jahňacie stehno na švédsky spôsob
Budeme potrebovať:
600 g jahňacieho stehna. Na marinádu: 1 šľahačková smotana, červené víno, 252 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, karfiol), cesnak, ocot, tuk, nové korenie, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Urobíme marinádu a jahňacie stehno v nej marinujeme asi 12 hodín. Nasolené stehno opekáme na tuku asi 45 minút domäkka. Zeleninu očistíme, nakrájame na veľké kusy a uvaríme v slanej vode. Potom si pripravíme bešamelovú omáčku. Servírujeme 2 plátky pečenej jahňaciny, celé kusy koreňovej zeleniny a mäso zalejeme pripravenou omáčkou. Podávame s uvarenými zemiakmi v šupke posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Roštenky z daniela na švédsky spôsob
Budeme potrebovať:
400 g roštenky z daniela, 4 slané sardelové očká, 200 ml smotany, 2 sterilizované sladkokyslé uhorky, 1 čajová lyžička horčice, 1 cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, 3 lyžice oleja, celé čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso nakrájame na rezne, naklepeme a okoreníme nahrubo potlčeným korením, ktoré dlaňou povtláčame do mäsa. Mäso potom osolíme, okoreníme, poprášime múkou a prudko opečieme v rozpálenom oleji z oboch strán. Opečené roštenky odložíme na teplé miesto. Šťavu vydusíme na tuk, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme. Pridáme nakrájané sladkokyslé uhorky a horčicu, prilejeme smotanu a premiešame. Do hotovej omáčky pridáme sardelové očká a necháme ju zohriať. Roštenky polejeme pripravenou omáčkou a podávame s varenými zemiakmi
Švédska rybia misa
Postup práce:
Sardinky z konzervy urovnáme na misu a ozdobíme kolieskami cibule. Marinované slede vyberieme z nálevu, chvosty odrežeme, ryby rozpolíme a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou. Z udenáčov stiahneme kožu, chrbticu opatrne vyberieme, mäso urovnáme a ozdobíme prúžkami kapie. Tresčiu pečeň z konzervy rozložíme a ozdobíme cibuľou nasekanou nadrobno alebo trocha nakrojenými reďkovkami. Zavináče urovnáme na misu stočené a ozdobíme plátkami kyslej uhorky. Rezy z lososa ozdobíme kolieskami vajec uvarených natvrdo, na ktoré dáme niekoľko kaviárových ikier. Medzi tieto dary mora umiestime polovičky vajec uvarených natvrdo, ktoré ozdobíme kaviárovými ikrami alebo konzervovanými olivami. Nakoniec urobíme malé kôpky z rozličných šalátov - vlašského, rybieho, francúzskeho ap., ktoré ozdobíme štvrťkami paradajok, malými cibuľkami, hubami naloženými v octe, plátkami citrónov a pomarančov, listami hlávkového šalátu ap.

Švédske kottbullar
Budeme potrebovať:
200 g bravčového mäsa, 200 g hovädzieho mäsa, 1 vajce, 120 ml šľahačkovej smotany, 250 ml mlieka (alebo 120 ml vody), 1 lyžica nastrúhanej cibule, 100 g strúhanky, 1000 ml rastlinného oleja, na hrot noža mletého čierneho korenia, soľ.

Postup práce:
Strúhanku zmiešame s mliekom alebo vodou a smotanou. Necháme na 30 minút nasiaknuť. Mleté mäso zmiešame so strúhankou. Pridáme cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, vajce a vypracujeme vláčnu masu, z ktorej robíme guľky o veľkosti orecha a ukladáme ich na plochú misu. Tuk alebo olej rozpálime v hrnci na fondue. Mäsové guľky napichujeme na vidličky a vyprážame v horúcom tuku. Podávame s plackovým chlebom, miešanou zeleninou, marhuľovou omáčkou s karí, činskou sladkoostrou omáčkou, omáčkou z kešu orieškov.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001