DCT.sk/Recepty, Rakúsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Rakúsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Viedenská roštenka; Viedenský guláš; Viedenská teľacia pochúťka; Viedenské teľacie rezne; Viedenské pľúcka; Tirolské slaninové knedle. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Viedenská roštenka
Budeme potrebovať:
400 g hovädzej roštenky, 2 cibule, masť, 20 g hladkej múky, mäsový vývar, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Roštenku nakrájame na rezne, ktoré jemne naklepeme a okraje narežeme. Opečieme v rozpálenej masti z oboch strán, osolíme, okoreníme a odložíme na teplé miesto. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú 1 cibuľu, primiešame mletú papriku a podlejeme vývarom. Vložíme naspäť mäso a dusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zaprášime múkou a povaríme. Druhú cibuľu nakrájame na tenké kolieska, opražíme na masti a obložíme ňou roštenky. Podávame so zemiakmi.

Viedenský guláš
Budeme potrebovať:
400 g hovädzieho mäsa, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 60 g masti, 40 g cibule, 1 lyžica citrónovej šťavy, mäsový vývar, majorán, rasca, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájané mäso. Pridáme rascu, mleté korenie, soľ a mletú červenú papriku. Bez podlievania pražíme, kým sa šťava nevydusí. Podlejeme vývarom a na miernom ohni udusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, omáčku pretrieme cez sito, pridáme paradajkový pretlak a citrónovú šťavu. Mäso potom dáme naspäť a ešte krátko povaríme. Nakoniec ochutíme majoránom a soľou.

Viedenská teľacia pochúťka
Budeme potrebovať:
600 g teľacieho stehna, 50 g slaniny, 2 lyžice smotany, 250 ml smotany, 50 g masla, 125 ml bieleho vína, 50 g zeleru, sardelová pasta, 30 g cibule, 15 g kapár, 10 g múky, 10 g strúhanky, 1 klinček, soľ.

Postup práce:
Teľacie mäso zo stehna odblaníme a osolíme. Na pekáč dáme slaninu nakrájanú na kocky, 10 g masla, lyžicu kapár, na kolieska nakrájaný zeler, cibuľu a klinček. Všetko asi 3 minúty pražíme. Pridáme mäso, podlejeme vodou a pečieme asi 45 minút. Medzi pečením potrieme mäso sardelovou pastou. Keď je mäso skoro mäkké, natrieme ho riedkou kašou zo sladkej smotany a múky a na chvíľu zapečieme. Mäkké upečené mäso nakrájame, šťavu zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, pridáme biele víno, povaríme, precedíme a nalejeme na mäso.

Viedenské teľacie rezne
Budeme potrebovať:
400 g teľacieho mäsa zo stehna (alebo z pleca), 2 vajcia, 1 lyžica mlieka, 2 lyžice polohrubej múky, tuk na vyprážanie, 1 citrón, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, 8 lyžíc strúhanky, soľ.

Postup práce:
Mäso umyjeme a nakrájame na 4 rezne. Naklepeme, osolíme a kraje narežeme. Pripravené rezne obalíme múkou, vajcami, ktoré sme rozšľahali s mliekom a preosiatou strúhankou. Vypražíme v rozpálenom tuku z jednej strany dozlata, obrátime, zakryjeme a pomaly vypražíme aj z druhej strany. Podávame ihneď po vypražení, pokvapkané citrónovou šťavou a ozdobené plátkami citróna a zelenou petržlenovou vňaťou. Servírujeme s opekanými alebo varenými zemiakmi.

Viedenské pľúcka
Budeme potrebovať:
400 g teľacích pľúc, 400 g teľacieho srdca, 150 g koreňovej zeleniny, 2 kyslé uhorky, 10 kapár, 1 lyžica horčice, 1 cibuľa, 2 lyžice hladkej múky, 50 g bravčovej masti, 200 ml mäsového vývaru, šťava z 1 citróna, kôra z polovice citróna, cukor, zelená petržlenová vňať, 8 zrniek čierneho korenia, 1 bobkový list, na hrot noža tymianu, ocot, soľ.

Postup práce:
Vnútornosti umyjeme a dáme variť do osolenej vody, do ktorej sme pridali očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú nadrobno, celé čierne korenie, bobkový list a tymian. Asi po hodine mäkké vnútornosti vyberieme, nakrájame na jemné prúžky a zbavíme ciev a žíl. Potom ich pokvapkáme citrónovou šťavou a oložíme na teplé miesto. Cibuľu, kyslé uhorky, kapary, zelenú petržlenovú vňať a kôru z citróna nakrájame nadrobno a opečieme na masti, na ktorej sme opražili múku a trocha cukru. Prilejeme toľko mäsového vývaru, aby sme dostali hustú omáčku, ktorú ešte povaríme asi pol hodiny. Nakoniec primiešame horčicu, omáčku, podľa potreby okyslíme trochou octu, vložíme do nej uvarené vnútornosti a trochu ich zohrejeme.

Tirolské slaninové knedle
Budeme potrebovať:
200 g vareného údeného mäsa, 100 g slaniny, 2 vajcia, 250 ml sladkého mlieka, 6 starších žemlí, polovica cibule, 100 g hladkej múky, zelená petržlenová vňať, na hrot noža mletého bieleho korenia, soľ.

Postup práce:
Žemle nakrájame na malé kocky, údené mäso a slaninu na malé kúsky, cibuľu očistíme a spolu so zelenou petržlenovou vňaťou nasekáme nadrobno. Na panvici rozškvaríme slaninu, pridáme nasekanú cibuľu spolu s petržlenovou vňaťou a za stáleho miešania opražíme. Potom pridáme nakrájanú žemľu a mäso a za občasného premiešania opražíme (asi 15 minút). Zmes preložíme do misy, necháme trochu vychladnúť a zamiešame do nej múku. Vajcia so soľou a s mletým bielym korením rozmiešame v mlieku, vlejeme do zmesi a všetko spolu spracujeme na tuhú masu, ktorú necháme štvrť hodiny odpočívať. Potom z nej sformujeme menšie knedle, ktoré varíme v osolenej vode 15 až 20 minút. Podávame s kyslou kapustou.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001