DCT.sk/Recepty, Poľsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Poľsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Poľský boršč I.; Bravčové rebierko na sliezsky spôsob; Poľská hovädzia klobása. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Poľský boršč I.
Budeme potrebovať:
500 g hovädzieho mäsa s kosťou, 500 g surovej cvikly, koreňová zelenina, maslo na dusenie, 50 g cibule, cesnak, 250 ml kvasu (viď nižšie), Podravka, bobkový list, nové korenie, mleté čierne korenie, soľ. Kvas: 1000 g cvikly, 2 litre vody, 50 g chlebovej kôrky. Pirôžky: lístkové cesto, múka, vajce, korenie. A

Postup práce:
Nastrúhanú cviklu zalejeme vriacou vodou a varíme. Z mäsa a kostí pripravíme vývar. Pred dovarením pridáme do vývaru nastrúhanú zeleninu udusenú na masle s cibuľou. Pridáme soľ, bobkový list, korenie a dovaríme. Cez sitko zlejeme dohromady vývar z mäsa a z cvikly. Pridáme kvas a povaríme. Podľa chuti pridáme soľ, cukor a rozotretý cesnak. Kvas: Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame a dáme do pohára so širokým hrdlom. Zalejeme chladnou prevarenou vodou. Pridáme chlebovú kôrku, prikryjeme poprepichovaným papierom, ktorý o hrdlo pripevníme gumkou. Necháme kvasiť pri teplote 18 až 23 oC asi 5 dní. Potom precedíme do fliaš, ktoré skladujeme uzavreté v chlade. Pirôžky: Mäso z polievky pomelieme, pridáme zeleninu, soľ, vajce a korenie. Naukladáme na rozvaľkané lístkové cesto a pomúčenou šálkou tvoríme pirôžky, ktoré na plechu potrieme rozšľahaným vajcom. Podávame horúce v bujónových šálkach a zahustíme malými pirôžkami, soletkami alebo krekrami.

Bravčové rebierko na sliezsky spôsob
Budeme potrebovať:
600 g bravčového karé s kosťou, 400 g kyslej kapusty, 1 zemiak, 2 cibule, 40 g masti, mäsový vývar, 1 lyžica mletej rasce, soľ.

Postup práce:
Mäso nakrájame a okraje narežeme. Potom kotlety naklepeme, osolíme, posypeme mletou rascou a opečieme v rozpálenej masti z oboch strán. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, opražíme, podlejeme vývarom, prikryjeme a dusíme. Keď je mäso polomäkké, pridáme nakrájanú kyslú kapustu a dodusíme. Krátko pred dokončením primiešame nastrúhaný zemiak. Podávame s opekanými zemiakmi.

Poľská hovädzia klobása
Postup práce:
Táto klobása je veľmi vhodná na varenie. Použijeme 20 kg hovädzieho mäsa, odblaníme a najemno pomelieme. Pridáme 10 kg prerasteného bravčového mäsa (odrezky, bôčik). Bravčové mäso nakrájame na drobné kocky, pomiešame s hovädzím a okoreníme. Dáme primerané množstvo soli, trochu sanitry, 60 g rasce, 6 strúčikov cesnaku, mäso znovu premiešame a pomelieme na 6 mm mreži. Plníme do bravčových čriev, napárkujeme na párky dlhé 25 cm. Údime pri miernej teplote.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001