DCT.sk/Recepty, Macedónsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Macedónsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Zapekaná fazuľa na macedónsky spôsob; Baklažány na macedónsky spôsob. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Zapekaná fazuľa na macedónsky spôsob
Budeme potrebovať:
500 g bielej fazule, 100 ml oleja, 200 g paradajok, 4 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 sušené štipľavé feferónky, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mäta, pol viazaničky petržlenovej vňate, 1 lyžica múky, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Fazuľu cez noc namočíme do vody. Na druhý deň ju precedíme a uvaríme, nie však príliš domäkka. Vodu, v ktorej sa fazuľa varila, zlejeme a malé mmožstvo odložíme. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu a primiešame mletú červenú papriku. K cibuľovému základu pridáme nakrájané paradajky, cesnak a zaprášime múkou. Všetko spolu dobre zamiešame, pridáme fazuľu a podlejeme vodou, v ktorej sme fazuľu varili. Ochutíme nadrobno nakrájanými feferónkami, soľou, mletým čiernym korením a necháme prejsť varom. Potom fazuľu rozdelíme do viacerých hlinených misiek. Do každej misky nalejeme 1 lyžicu oleja a navrch nasypeme mätu a nasekaný cesnak. Misky dáme do rúry a pri teplote 180 stupňov zapekáme asi 20 minút. Podávame s tenkými opečenými pikantnými klobásami.

Baklažány na macedónsky spôsob
Budeme potrebovať:
4 veľké baklažány, 400 g paradajok, 1 cibuľa, tuk na vymastenie a pečenie, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Baklažány olúpeme, prekrojíme po dĺžke, osolíme a necháme pol hodiny odležať. Šťavu, ktorá vytečie, zalejeme a baklažány dáme do vymastenej ohňovzdornej nádoby. Nadrobno nasekanú cibuľu opražíme na rozpálenom tuku a posypeme ňou baklažány. Zrelé paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme ich, nakrájame na plátky, rozložíme na baklažány, osolíme a posypeme ešte mletým čiernym korením. Takto upravené baklažány pečieme asi 30 minút v dobre rozohriatej rúre. Môžeme ich podávať ako studené alebo teplé predjedlo. Dobre sa však hodia i ako príloha k niektorému mäsitému jedlu, napríklad k pečenému kurčaťu.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001