DCT.sk/Recepty, Bulharsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Bulharsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Bulharská barania polievka; Bulharská praženica; Pečené papriky po bulharsky; Bulharská sarma. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Bulharsko
Bulharská barania polievka
Budeme potrebovať:
250 g baranieho mäsa s kosťou, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, 150 g zeleniny (petržlen, mrkva, zeler, kaleráb, kel), 2 paradajky, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 lyžice nasekaných sterilizovaných kapií, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 100 g zemiakov, ocot, 1 bobkový list, 1250 ml vody, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso s kosťou nasekáme na menšie kúsky, vložíme do studenej osolenej vody a uvedieme do varu. Keď polievka začne vrieť, príkon tepla znížime a pomaly uvaríme domäkka. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a očistenú, na malé kocky nakrájanú zeleninu, pridáme paradajkový pretlak a mletú červenú papriku. Premiešame a krátko opražíme. Potom pridáme olúpané paradajky zbavené jadrovníkov a nakrájame na rezance. Zelejeme vodou, pridáme očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list a uvaríme domäkka. Zalejeme precedeným vývarom, pridáme uvarené mäso a krátko povaríme. Nakoniec primiešame sterilizovaný hrášok a nasekané kapie. Okoreníme mletým čiernym korením a dochutíme octom.

Bulharská praženica
Budeme potrebovať:
4 vajcia, 2 lyžice plnotučného mlieka, 30 g múky, lyžica masla, zaváranina alebo sirup.

Postup práce:
V mlieku rozmiešame múku, pridáme vajcia a všetko dobre rozhabarkujeme. Na panvicu s rozohriatym maslom vlejeme pripravenú masu a zakryjeme pokrievkou. Keď praženica na miernom ohni trochu stuhne, preložíme ju na niekoľko minút do rúry. Hotovú praženicu uložíme na misu a polejeme ľubovoľnou zaváraninou alebo sirupom.

Pečené papriky po bulharsky
Budeme potrebovať:
Papriky, cesnak, zelerová vňať, olej, ocot, soľ

Postup práce:
Na sporáku rozohrejeme liatinovú platničku. Na horúcej opekáme papriky zo všetkých strán tak, aby vrchná šupka sčernala. Upečené odkladáme do kastróla a zakryjeme pokrievkou. Pečené papriky prekladáme plátkami cesnaku a kusmi zelerovej vňate. Každú vrsvu jemne osolíme. Každú pariku potom pozdĺžne nakrojíme, aby z nej do kastróla vytiekla šťava. Môžeme ich tiež olúpať. Priprvíme si zálievku s oleja, octu, soli a vody a ešte teplé papriky ňou zalejeme. Necháme vychladnúť. Hodí sa ako šalát, alebo ako samostatné jedlo z bielym chlebom.

Autor: D.A.N.K.O

Bulharská sarma
Budeme potrebovať:
200 g hovädzieho mäsa predného bez kostí, 150 g surového bravčového bôčiku, 100 ml smotany, 40 g margarínu, 300 g hlávkovej kapusty, 100 g ryže, 450 g kyslej kapusty, 100 g paradajkového pretlaku, 60 g cibule, 90 g oleja, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Nahrubo pomleté mäso okoreníme, osolíme a zmiešame s dusenou ryžou, ktorú sme predtým udusili na tuku a cibuli. Takto pripravenú plnku balíme do sparených listov hlávkovej kapusty, kladieme do vymasteného pekáča, tesne vedľa seba. Navrstvíme nakrájanú kyslú kapustu, zalejeme smotanou, do ktorej sme primiešali paradajkový pretlak. Povrch pokropíme olejom a v rúre zapečieme. Podávame s varenými zemiakmi.

Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001