Turecko - Praktické info

  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut
Elektrina
Elektrické napätie je na celom území Turecka 220 V. Väčšina hotelov je vybavená štandardnými zásuvkami. V prípade potreby je možné zakúpiť adaptér na mieste v supermarkete.

Nákupy
Na každom kroku stretnete v Turecku príjemných, srdečných a priateľských ľudí, vždy úprimne veselých a družných. Často dajú najavo svoju pohostinnosť a pozvú vás na šálku čaju. Na trhoch sa o cenách vyjednáva, ceny sú tu oveľa lacnejšie, zatiaľ čo v nákupných strediskách sú ceny vyššie, ale tovar kvalitnejší. Obchodníci vám ponúknu čaj, posadia vás na stoličku a o chvíľu sa cítite ako doma. Neponáhľajú sa a sú pripravení vám splniť akékoľvek želanie. Kľudne prevrátia celý svoj stánok hore nohami, len aby vyhoveli a našli práve to, čo chcete. A keď vám niečo nesadne, hneď vám ponúknu, že to do druhého dňa prešijú.

Remeselné zručnosti a umelecké skúsenosti majú v Turecku dlhoročnú tradíciu. Najznámejšie sú ručne viazané koberce. Často vám majitelia obchodov ponúknu vlnené alebo hodvábne koberce najrôznejších veľkostí a farieb, s jednoduchými aj zložitými vzormi. Najdôležitejším znakom islámskeho umenia je tzv. nekonečný vzor. Farby a vzory majú svoju symboliku. Materiál sa farbí na každý koberec zvlášť. Každý je preto originálom a skvostným umeleckým dielom. Podľa tradície zdobia koberce takmer každú miestnosť domu. V Turecku budete mať možnosť sledovať zručné prsty žien pri viazaní kobercov podľa predlohy. Keď budete pozorovať, ako dopadajúce svetlo mení odtiene a lesk farebného vlasu koberca, ľahko prepadnete jeho kúzlu. Rovnako zaujímavé zážitky na vás čakajú v zlatníckej dielni, kde sa ručne vyrábajú šperky zo 14-karátového zlata. K typickým tureckým výrobkom patria tiež tepané predmety plné najrôznejších symbolov a samozrejme kožené odevy a doplnky. Vývoz kobercov je potrebný doložiť dokladom o zaplatení.

Jedlo a nápoje
Turecká kuchyňa patrí k najlepším a najzdravším na svete. Ovplyvňovali ju kulinárne zvyklosti mnohých kultúr a národov.Turecká kuchyňa vyniká výberom, vyváženými a vzájomne sa doplňujúcimi kombináciami a pestrou paletou chutí. Vďaka svojej zemepisnej polohe Turecko čerpá z vlastných zásob veľké množstvo rýb a ďalších darov mora a výhodné klimatické podmienky prinášajú po celý rok hojnosť čerstvej zeleniny a ovocia. Zeleninové šaláty vám doporučujeme ochutiť nálevom z olivového oleja a citrónu alebo jogurtovým s cesnakom a mätou, ktorá blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo. Ovocie, najmä melón, nechýba ani pri raňajkách. Z mäsa je v tureckej kuchyni najrozšírenejšia baranina. Pokiaľ nad ňou doma ohŕňate nos, v Turecku vám určite zachutí. Nie je tak tučná ako naša baranina, pretože ovce sa nechovajú v Turecku pre vlnu, ale pre mäso, a to vonia bylinkami, ktorými sa pasú. Plátky baraniny, odkrajované z úhľadného kužela na veľkom špíze, ktorý sa opeká nad ohňom, poznáte podľa vône už zďaleka. Čuchové bunky tiež príjemne podráždi vôňa morských rýb opekaných na ražni. V tureckej kuchyni sa hojne využíva mleté mäso, predovšetkým na köfte, podobné našim karbonátkom. K jedlu sa pije obyčajná voda a hoci s Tureckom spájame kávu, oveľa rozšírenejším nápojom je čaj, bez ktorého sa neobíde žiadne posedenie. Keď sa prechádzate uličkami miest, každú chvíľu sa okolo vás mihne čašník s podnosom čajových šálok, uprostred mierne zúžených akurát do dlane. Bežná denná dávka sa pohybuje okolo desiatich šálok. Keď budete veľmi unavení, požiadajte o ayran, ktorý Vás zaručene osvieži. Tento slabo osolený nápoj vznikne rozriedením bieleho jogurtu vodou. Z alkoholických nápojov je najtypickejší raki, ktorý sa pripravuje z hrozienok a ochucuje anýzom. Podáva sa vychladený, obvykle zriedený vodou, čím získava bielu farbu. Dvíha náladu a rýchlo stúpa do hlavy.

Hotely ponúkajú švédske stoly alebo servírované menu európskych jedál a tureckých špecialít. Forma stravovania je závislá na kategórii daného hotela a sezóne. Termín "švédske stoly" je možné v Turecku všeobecne rozdeliť na: švédske stoly - hotel vyššej kategórie - výber z 2 až 4 hlavných jedál a príloh, mnoho druhov šalátov, ovocia, zeleniny a múčnikov; bufet - hotely nižšej kategórie - jedno až dve hlavné jedlá, príloha a niekoľko druhov šalátov. Alkoholické a nealkoholické nápoje je možné kúpiť pri jedle v reštaurácii alebo v obchodoch. Vzhľadom k vysokýn teplotám je potrebné dbať na dostatočný prísun tekutín.

Hygienické podmienky v Turecku sú dobré. Vzhľadom k odlišným klimatickým podmienkam Turecka a inému zloženiu stravy doporučujeme klientom, aby nemiešali veľké množstvo ostrých a ťažko stráviteľných jedál a aby si so sebou vzali lieky proti črevným a zažívacím ťažkostiam. Voda tečúca z vodovodu nie je svojím zložením pre stredoeurópanov vhodná na pitie, doporučujeme preto používať zakúpenú pitnú vodu alebo minerálku a každé zakúpené ovocie starostlivo umyť. V súčasnosti nie je do Turecka nutné žiadne očkovanie.

Čo na seba?
Priemerná zimná teplota sa pohybuje okolo 11°C, letná okolo 28°C. Doporučujeme vziať si so sebou letné oblečenie z bavlny a ľahkú bundu na večer, pohodlnú obuv na prehliadku pamiatok a exkurzie, pokrývku hlavy a slnečné okuliare a opaľovací krém s vyšším ochranným faktorom. Ženy by mali mať so sebou šatku na hlavu, pretože pri návšteve mešity musia byť zahalené.

Hmyz
V Turecku môže byť v niektorom období väčšie množstvo komárov, preto doporučujeme klientom vziať si repelent alebo spray proti hmyzu. Na mieste je možné tieto prípravky zakúpiť v každej lekárni.

Text bol prevzatý z informačných materiálov CK Kartago tours

Súvisiace linky

Official Tourist Site - vhodné štartovacie miesto na získanie turi...

Yahoo + Lonely Planet - štandarizované údaje o krajine a tematizov...