Elektrina
Elektrické napätie je na celom území Turecka 220 V. Väčšina hotelov je vybavená štandardnými zásuvkami. V prípade potreby je možné zakúpiť adaptér na mieste v supermarkete.
Nákupy
Na každom kroku stretnete v Turecku príjemných, srdečných a priateľských ľudí, vždy úprimne veselých a družných. Často dajú najavo svoju pohostinnosť a pozvú vás na šálku čaju. Na trhoch sa o cenách vyjednáva, ceny sú tu oveľa lacnejšie, zatiaľ čo v nákupných strediskách sú ceny vyššie, ale tovar kvalitnejší. Obchodníci vám ponúknu čaj, posadia vás na stoličku a o chvíľu sa cítite ako doma. Neponáhľajú sa a sú pripravení vám splniť akékoľvek želanie. Kľudne prevrátia celý svoj stánok hore nohami, len aby vyhoveli a našli práve to, čo chcete. A keď vám niečo nesadne, hneď vám ponúknu, že to do druhého dňa prešijú.
Remeselné zručnosti a umelecké skúsenosti majú v Turecku dlhoročnú tradíciu. Najznámejšie sú ručne viazané koberce. Často vám majitelia obchodov ponúknu vlnené alebo hodvábne koberce najrôznejších veľkostí a farieb, s jednoduchými aj zložitými vzormi. Najdôležitejším znakom islámskeho umenia je tzv. nekonečný vzor. Farby a vzory majú svoju symboliku. Materiál sa farbí na každý koberec zvlášť. Každý je preto originálom a skvostným umeleckým dielom. Podľa tradície zdobia koberce takmer každú miestnosť domu. V Turecku budete mať možnosť sledovať zručné prsty žien pri viazaní kobercov podľa predlohy. Keď budete pozorovať, ako dopadajúce svetlo mení odtiene a lesk farebného vlasu koberca, ľahko prepadnete jeho kúzlu. Rovnako zaujímavé zážitky na vás čakajú v zlatníckej dielni, kde sa ručne vyrábajú šperky zo 14-karátového zlata. K typickým tureckým výrobkom patria tiež tepané predmety plné najrôznejších symbolov a samozrejme kožené odevy a doplnky. Vývoz kobercov je potrebný doložiť dokladom o zaplatení.
Jedlo a nápoje
Turecká kuchyňa patrí k najlepším a najzdravším na svete. Ovplyvňovali ju kulinárne zvyklosti mnohých kultúr a národov.Turecká kuchyňa vyniká výberom, vyváženými a vzájomne sa doplňujúcimi kombináciami a pestrou paletou chutí. Vďaka svojej zemepisnej polohe Turecko čerpá z vlastných zásob veľké množstvo rýb a ďalších darov mora a výhodné klimatické podmienky prinášajú po celý rok hojnosť čerstvej zeleniny a ovocia. Zeleninové šaláty vám doporučujeme ochutiť nálevom z olivového oleja a citrónu alebo jogurtovým s cesnakom a mätou, ktorá blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo. Ovocie, najmä melón, nechýba ani pri raňajkách. Z mäsa je v tureckej kuchyni najrozšírenejšia baranina. Pokiaľ nad ňou doma ohŕňate nos, v Turecku vám určite zachutí. Nie je tak tučná ako naša baranina, pretože ovce sa nechovajú v Turecku pre vlnu, ale pre mäso, a to vonia bylinkami, ktorými sa pasú. Plátky baraniny, odkrajované z úhľadného kužela na veľkom špíze, ktorý sa opeká nad ohňom, poznáte podľa vône už zďaleka. Čuchové bunky tiež príjemne podráždi vôňa morských rýb opekaných na ražni. V tureckej kuchyni sa hojne využíva mleté mäso, predovšetkým na köfte, podobné našim karbonátkom. K jedlu sa pije obyčajná voda a hoci s Tureckom spájame kávu, oveľa rozšírenejším nápojom je čaj, bez ktorého sa neobíde žiadne posedenie. Keď sa prechádzate uličkami miest, každú chvíľu sa okolo vás mihne čašník s podnosom čajových šálok, uprostred mierne zúžených akurát do dlane. Bežná denná dávka sa pohybuje okolo desiatich šálok. Keď budete veľmi unavení, požiadajte o ayran, ktorý Vás zaručene osvieži. Tento slabo osolený nápoj vznikne rozriedením bieleho jogurtu vodou. Z alkoholických nápojov je najtypickejší raki, ktorý sa pripravuje z hrozienok a ochucuje anýzom. Podáva sa vychladený, obvykle zriedený vodou, čím získava bielu farbu. Dvíha náladu a rýchlo stúpa do hlavy.
Hotely ponúkajú švédske stoly alebo servírované menu európskych jedál a tureckých špecialít. Forma stravovania je závislá na kategórii daného hotela a sezóne. Termín "švédske stoly" je možné v Turecku všeobecne rozdeliť na: švédske stoly - hotel vyššej kategórie - výber z 2 až 4 hlavných jedál a príloh, mnoho druhov šalátov, ovocia, zeleniny a múčnikov; bufet - hotely nižšej kategórie - jedno až dve hlavné jedlá, príloha a niekoľko druhov šalátov. Alkoholické a nealkoholické nápoje je možné kúpiť pri jedle v reštaurácii alebo v obchodoch. Vzhľadom k vysokýn teplotám je potrebné dbať na dostatočný prísun tekutín.
Hygienické podmienky v Turecku sú dobré. Vzhľadom k odlišným klimatickým podmienkam Turecka a inému zloženiu stravy doporučujeme klientom, aby nemiešali veľké množstvo ostrých a ťažko stráviteľných jedál a aby si so sebou vzali lieky proti črevným a zažívacím ťažkostiam. Voda tečúca z vodovodu nie je svojím zložením pre stredoeurópanov vhodná na pitie, doporučujeme preto používať zakúpenú pitnú vodu alebo minerálku a každé zakúpené ovocie starostlivo umyť. V súčasnosti nie je do Turecka nutné žiadne očkovanie.
Čo na seba?
Priemerná zimná teplota sa pohybuje okolo 11°C, letná okolo 28°C. Doporučujeme vziať si so sebou letné oblečenie z bavlny a ľahkú bundu na večer, pohodlnú obuv na prehliadku pamiatok a exkurzie, pokrývku hlavy a slnečné okuliare a opaľovací krém s vyšším ochranným faktorom. Ženy by mali mať so sebou šatku na hlavu, pretože pri návšteve mešity musia byť zahalené.
Hmyz
V Turecku môže byť v niektorom období väčšie množstvo komárov, preto doporučujeme klientom vziať si repelent alebo spray proti hmyzu. Na mieste je možné tieto prípravky zakúpiť v každej lekárni.
Text bol prevzatý z informačných materiálov CK Kartago tours
Turecko - Praktické info
Súvisiace linky
Official Tourist Site - vhodné štartovacie miesto na získanie turi...
Yahoo + Lonely Planet - štandarizované údaje o krajine a tematizov...
Metropoly
Dovolenka/Letoviská
Južné pobrežie, Severné pobrežie
Info Turecko
Okolie
Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bahrajn, Bosna A Hercegovina, Bulharsko, Cyprus, Čierna Hora, Dubai, Egypt, Francúzsko, Grécko, Gruzínsko, Chorvátsko, Irán, Izrael, Jemen, Jordánsko, Juhoslávia, Kanárske Ostrovy, Katar, Kuvajt, Libanon, Macedónsko, Malta, Moldavsko, Omán, Rumunsko, Saudská Arábia, Spojené Arab. Emiráty, Srbsko, Sýria, Španielsko, Taliansko, Tunisko, Ukrajina