Receptár.Sk., Francúzsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Francúzsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty

Polievka z úhora na spôsob Pompadour, Hustá rybia polievka, Francúzska slepačia polievka, Alsaská pivová polievka, Vývar z bažanta na francúzsky spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Polievka z úhora na spôsob Pompadour
Suroviny:
400 g vypitvaného úhora, polovicu lyžičky soli, 150 g čerstvých šampiňónov, 0,8 l zeleninového vývaru, 1 dl bieleho vína, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistený, vypitvaný, umytý úhor sa nakrája na malé kúsky. Očistené, umyté šampiňóny sa pokrájajú na tenké plátky, vložia do vhodnej nádoby a zalejú zeleninovým vývarom, pridá sa nakrájaný úhor, mierne sa osolí, nechá zovrieť a varí sa tiahnutím domäkka. Počas varu sa pena zbiera. Pred dovarením sa pridá biele víno, dochutí mletým korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a podľa potreby soľou. Pri podávaní sa vložia jemné maslové halušky a najemno nasekaná petržlenová vňať.

Hustá rybia polievka
Suroviny:
1 kg bielej morskej ryby (treska, úhor), 1 až 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 600 g rajčín, mletú štipľavú papriku, mletý šafran, viazaničku materinej dúšky, bobkový list, petržlenovú vňať, 0,5 dl koňaku, 6 lyžíc olivového oleja, 8 plátkov francúzskeho chleba, postrúhaný ovčí syr, 1 lyžicu Podravky. Na omáčku Roi: 4 strúčiky cesnaku, 2 žĺtky, 1 lyžičku mletej štipľavej papriky, mletý šafran, soľ, 2,5 dl olivového oleja.

Príprava:
Rybu pokrájame na kúsky, posolíme ich a opečieme na horúcom olivovom oleji. Rybu odložíme do predhriatého hrnca. Na tom istom oleji opečieme cibuľu pokrájanú na kolieska a roztlačený cesnak. Pridáme koňak a všetko nalejeme na ryby. Hrniec dáme na mierny plameň a pridáme asi 1,5 l vody. Pridáme ošúpané a pokrájané rajčiny, viazaničku bobkového listu, materinej dúšky a petržlenu, trochu soli a lyžičku Podravky. Necháme variť asi 1 hodinu. Plátky chleba opečieme. Omáčku Roi pripravíme zo žĺtka, cesnaku, soli, olivového oleja, šafranu a mletej štipľavej papriky. Necháme vychladiť. Keď je ryba uvarená vyberieme viazaničku byliniek, rybu vykostíme a spolu so zeleninou prepasírujeme, vrátime späť do hrnca. Pridáme soľ a štipľavú papriku. K polievke podávame po dva plátky opečeného chleba potretého studenou omáčkou Roi a posypaného tromi lyžičkami postrúhaného syra.

Pridal(a): Jarmila

Francúzska slepačia polievka
Suroviny:
Polovicu sliepky, 1 lyžicu masla, 0,7 l hydinového vývaru (voda, 3 kocky), 1,5 dl červeného vína, štipku zázvoru, štipku mletej škorice, 2 žemle (sendvič), soľ, 1 citrón, petržlenovú vňať.

Príprava:
Očistená, umytá sliepka sa rozseká na štvrtky, rýchlo sa opečie na masle z obidvoch strán, zaleje hydinovým vývarom, vínom a po zovretí sa varí tiahnutím. Počas varenia sa zbiera pena a asi po 30 minútach sa pridá mletý zázvor, škorica a na kocky nakrájaný nasucho opečený sendvič, osolí sa a ochutí citrónovou šťavou. Mäkké mäso sa vyberie, vykostí, nakrája na rovnomerné kusy. Polievka sa precedí cez husté cedidlo a prešľahá. Pri podávaní sa do taniera vloží mäso a zaleje sa horúcou polievkou.

Alsaská pivová polievka
Suroviny:
1 pór, 1 cibuľu, hladkú múku, maslo, 2 dl sladkej smotany, 1 žĺtok, 1 l kuracieho vývaru, 0,5 l svetlého piva, 100 g karotky, 2 lyžice kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie.

Príprava:
Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a na kolieska pokrájaný pór. Pridáme hladkú múku, pomiešame a krátko osmažíme. Pridáme pivo, vývar, soľ, korenie a varíme asi 20 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme, pridáme smotanu rozmiešanú so žĺtkom a ešte krátko mixujeme. Zvlášť rozmixujeme postrúhanú karotku so smotanou. Podávame tak, že na tanier dáme kôpku karotky so smotanou a opatrne dolejeme krémovú polievku.

Vývar z bažanta na francúzsky spôsob
Suroviny:
1 očisteného bažanta, 250 g hovädzieho predného mäsa, 500 g hovädzích špikových kostí, 1 l vody, soľ, mleté čierne korenie, 150 g mrkvy, 80 g petržlenu, 80 g kalerábu, 1 cibuľu, 100 g karfiolu, 80 g čerstvého hrášku, 120 g čerstvých šampiňónov, 2 rajčiaky, žemle alebo obdobné množstvo sendviča.

Príprava:
Očistený, vypitvaný, umytý bažant sa nakrája na porcie. Hovädzie mäso sa nakrája na porcie, spolu s umytými špikovými kosťami sa vloží do vhodnej nádoby, zaleje studenou vodou, osolí, pridá sa korenie a nechá zovrieť. Po zovretí sa pena odstráni a pridá sa na rezance nakrájaná mrkva, petržlen, kaleráb, očistená celá cibuľa, rajčiaky a mierne sa varí domäkka. Zároveň sa osobitne vo vode uvarí na ružičky rozobratý karfiol spolu s hráškom a očistenými šampiňónmi rovnakej veľkosti. Mäkké mäso z bažanta a hovädzie mäso sa vložia do (podľa počtu) ohňovzdorných misiek, pridá sa varená zelenina vo vývare so šampiňónmi a zaleje sa precedeným vývarom tak, aby vložka bola pokrytá. Misky sa uložia na plech a v rúre sa nechá variť ešte asi 10 minút. Súčasne s polievkou sa podáva krajec nasucho opečeného sendviča, potretého špikom.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001