DCT.sk/Recepty, Francúzsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Francúzsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty.

Toskánska cibuľová polievka; Francúzska srnčia polievka; Francúzska teľacia polievka; Francúzska slepačia polievka; Burgundské plnené jablká; Bretónsky koláč. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty.
Toskánska cibuľová polievka
Budeme potrebovať:
250 ml bieleho vína, 1 čili paprička, 500 g jarnej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice bravčovej masti, 750 ml mäsového vývaru, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, zväzok majoránky, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ. Ďalej: 4 lyžice nastrúhaného ovčieho syra, 3 krajce bieleho chleba, 3 lyžice olivového oleja.

Postup práce:
Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Masť rozpálime v hrnci, pridáme cibuľu, čili papričku nakrájanú nadrobno, cesnak rozotretý so soľou a opražíme do sklovita. Zalejeme bielym vínom a mäsovým vývarom. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a ochutíme cukrom. Majorán nasekáme nadrobno, dáme do polievky a prikryté varíme na miernom ohni asi 15 minút. Biely chlieb nakrájame na malé kocky a opražíme v olivovom oleji dozlata. Polievku rozdelíme do tanierov, posypeme chlebovými kockami, nastrúhaným ovčím syrom a ihneď podávame.

Francúzska srnčia polievka
Budeme potrebovať:
250 g srnčieho pleca alebo krku, 40 g masti, 2 paradajky, 3 cibule, 50 g ryže, 1 klinček, 1500 ml vody, celé čierne a nové korenie, soľ.

Postup práce:
Srnčie mäso uvaríme v osolenej vode domäkka. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, zalejeme precedeným srnčím vývarom, pridáme klinček, celé čierne a nové korenie. Varíme asi 40 minút. Pridáme vykostené mäso nakrájané na kúsky, olúpané a nakrájané paradajky a dovaríme. Do hotovej polievky zamiešame osobitne udusenú ryžu.

Francúzska teľacia polievka
Budeme potrebovať:
250 g teľacieho mäsa, 300 g teľacích kostí, 100 g údeného syra, 40 g masti, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 1 malý karfiol, 50 g zeleného hrášku, muškátový oriešok, zelená petržlenová vňať, soľ.

Postup práce:
Nasekané kosti varíme asi 2 hodiny. Precedíme. Na masti speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme nakrájané mäso, opražíme, osolíme, podlejeme vývarom a prikryté udusíme domäkka. Vo vývare uvaríme očistenú nakrájanú zeleninu, na ružičky rozobratý karfiol a hrášok. Ochutíme ho muškátovým orieškom a nakoniec primiešame udusené mäso, nastrúhaný údený syr a nasekanú petržlenovú vňať.

Francúzska slepačia polievka
Budeme potrebovať:
1 menšia sliepka, 50 g masti, 1200 ml riedkeho hydinového vývaru, 200 ml dezertného červeného vína, 4 plátky sendviča (1 žemľa), korenie ďumbier, 1 lyžica citrónovej šťavy, zelená petržlenová vňať, kúsok škorice, soľ.

Postup práce:
Rozporcovanú sliepku prudko opečieme na rozohriatej masti zo všetkých strán. Zalejeme riedkym hydinovým vývarom, dezertným vínom, okoreníme ďumbierom a kúskom škorice. Osolíme a uvaríme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, vykostíme, nakrájame a rozdelíme do tanierov. Polievku precedíme, ochutíme citrónovou šťavou a podávame s kúskami sendviča, ktoré sme nasucho opiekli. Dochutíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Burgundské plnené jablká
Budeme potrebovať:
300 ml červeného burgundského vína, 4 jablká (pevná odroda), 100 g cukru, pol kúska škoricovej kôry, 2 klinčeky. Plnka: 100 g smotanového tvarohu, 1 čajová lyžička jemne nasekaných pistáciových orieškov, pol čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry, 2 lyžice cukru.

Postup práce:
Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol. Víno zmiešame s cukrom a nalejeme na jablká. Pridáme škoricu a klinčeky. Dusíme 6 minút pri výkone 600 W. Vychladnuté jablká naplníme plnkou vymiešanou z tvarohu a citrónovej kôry. Podávame posypané nasekanými pistáciovými orieškami. Tip: Aby jablká sčerveneli rovnomerne, v polovici dusenia ich obrátime.

Bretónsky koláč
Budeme potrebovať:
250 g masla, 250 g vajec (hmotnosť aj so škrupinami), 250 g práškového cukru, 100 g kandizovaných čerešní, 250 g hladkej múky, kôra z 1 citróna, tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy, trocha soli.

Postup práce:
Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec zľahka primiešame múku, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a polovičky kandizovaných čerešní, ktoré sme predtým obalili hladkou múkou. Podlhovastú vyššiu formu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou, dáme do nej cesto a v stredne vyhriatej rúre pečieme asi 60 minút.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001