DCT.sk/Recepty, Čína. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Čína:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty.

Čínska hovädzia polievka; Čínska polievka s mäsovými knedličkami; Čínska kapustová polievka; Čínska rezancová polievka; Čínsky spôsob prípravy ryže; Čínske sójové bochníčky. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Čínska hovädzia polievka
Budeme potrebovať:
200 g hovädzieho mäsa zo stehna, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, štipka ďumbiera, 2 lyžice oleja, 30 g hladkej múky, Glutasol, pažítka, 2 čajové lyžičky karí korenia, 3 zrnká čierneho korenia, soľ.

Postup práce:
Do osolenej studenej vody vložíme umyté mäso. Pridáme očistenú cibuľu, rozotretý cesnak, ďumbier, celé čierne korenie a uvaríme domäkka. Potom mäso vyberieme, nakrájame a precedíme vývar. Na oleji opražíme múku, pridáme karí, zalejeme vývarom, rozšľaháme a zamiešame uvarené a nakrájané mäso. Nakoniec ochutíme Glutasolom a nadrobno nakrájanou pažítkou.

Čínska polievka s mäsovými knedličkami
Budeme potrebovať:
100 g nasekaného bravčového mäsa, rozličná zelenina, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 cibuľa, 1000 ml hovädzieho (alebo hydinového vývaru), pol čajovej lyžičky mletého zázvoru, pažítka, soľ.

Postup práce:
Nasekané mäso, sójovú omáčku, zázvor, nasekanú zeleninu, cibuľu a pažítku dobre premiešame a zo zmesi sformujeme malé guľky s priemerom asi 2 až 3 cm. Pripravené mäsové guľky vložíme do vriaceho vývaru a varíme asi 5 až 6 minút. Polievku pred podávaním ešte podľa chuti okoreníme.

Čínska kapustová polievka
Budeme potrebovať:
2 Stehná z kuraťa (alebo z menšej morky) - 300 až 400 g, 400 g pekinskej kapusty, šampiňóny (alebo hlivy), 200 g brokolice (alebo karfiol), 100 g póru, worchestrová omáčka, sójová omáčka, vegeta, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Asi do 2000 ml vody dáme variť umyté mäso. Varíme na miernom plameni. Asi po 90 minútach vývar precedíme a mäso dáme nabok. Do vývaru pridáme nakrájané šampiňóny a varíme asi 15 minút. Medzitým nakrájame na rezance čínsku kapustu, na kolieska pór a spolu s brokolicou pridáme do hrnca. Dolejeme vodou a varíme ešte asi 20 minút, kým nie je zelenina mäkká. Mäso vykostíme a na záver pridáme do polievky. Dochutíme Podravkou, sójovou a worchestrovou omáčkou. Osolíme a okoreníme.

Čínska rezancová polievka
Budeme potrebovať:
Zvyšky pečeného kuracieho mäsa, 20 g sušených húb, 1 lyžica sójovej omáčky, 300 g tenkých rezancov, 100 ml oleja, 1000 ml hovädzieho vývaru, soľ.

Postup práce:
Rezance uvaríme v osolenej vode domäkka, precedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme dobre odkvapkať a opečieme na rozpálenom oleji za stáleho miešania, až kým rezance nestvrdnú. Potom ich vsypeme do horúceho hovädzieho vývaru a varíme, až kým opäť nezmäknú. Tesne pred podávaním pridáme do polievky zvyšky kuracieho mäsa nasekaného nadrobno a osobitne povarené sušené huby nakrájané nadrobno, všetko okoreníme sójovou omáčkou a chvíľu ešte povaríme.

Čínsky spôsob prípravy ryže
Postup práce:
Na jeden hrnček ryže použijeme necelé 2 hrnčeky vody. Dobre prepratú a odkvapkanú ryžu dáme do väčšieho hrnca (musíme rátať s tým, že sa objem ryže varením zdvojnásobí), zalejeme chladnou vodou, uvedieme do varu, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 20 minút. Počas dusenia ryžu nemiešame, nesolíme ani nekoreníme. Ryža má ostať biela a prijať chuť pokrmu, ku ktorému sa podáva.

Čínske sójové bochníčky
Budeme potrebovať:
1 vyšľahané vajce, 4 lyžice mlieka, 270 g hladkej múky, 2 lyžičky sušeného droždia, 4 lyžice vody, 30 g stopenej bravčovej masti, 50 g cukru, pol čajovej lyžičky soli. Plnka: 30 g nasekaných vlašských orechov, 100 g sladkej sójovej pasty, 1 lyžica stopenej bravčovej masti, 20 g cukru.

Postup práce:
Mlieko privedieme takmer do varu. Vmiešame cukor, soľ a stopenú bravčovú masť. Mierne ochladíme. Teplú vodu a droždie vložíme do misky a miešaním spojíme. Prilejeme vlažnú mliečnu zmes, vyšľahané vajce a 220 g múky a miešame dohladka. Pridáme zvyšujúcu múku a vymiesime cesto. Vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a vypracujeme až je hladké a pružné. Preložíme ho do vymastenej misy, potrieme olejom a prikryjeme. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodinu). Plnka: Prísady do plnky zohrievame na panvici asi 6 minút, až sú hladké a lesklé. Odstavíme ich z plameňa a vychladíme. Plnku rozdelíme na 14 dielov. Vykysnuté cesto znovu asi 2 minúty miesime a potom ho rozdelíme tiež na 14 kúskov. Z každého vyvaľkáme hrušie pagáčiky s priemerom asi 10 cm. Pomocou jedacích paličiek vyznačíme na každom pagáčiku štvrtiny. Pozdĺž značiek pagáčiky narežeme do tretiny stredu. Do stredu cesta umiestnime dávku plnky a narezané konce zložíme tak, aby sa uprostred stretli a utvorili ružicu. Zabezpečíme ju tak, že konce cesta spojíme dokopy. Na spojené konce položíme kus namastenej fólie a bochníčky položíme na vymastený plech. Potrieme ich trochou mlieka. Pečieme ich asi 20 až 25 minút pri teplote 190 oC.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001