Čínska hovädzia polievka
Budeme potrebovať:
200 g hovädzieho mäsa zo stehna, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, štipka ďumbiera, 2 lyžice oleja, 30 g hladkej múky, Glutasol, pažítka, 2 čaj. lyžičky karí korenia, 3 zrnká čierneho korenia, soľ.
Postup práce:
Do osolenej studenej vody vložíme umyté mäso. Pridáme očistenú cibuľu, rozotretý cesnak, ďumbier, celé čierne korenie a uvaríme domäkka. Potom mäso vyberieme, nakrájame a precedíme vývar. Na oleji opražíme múku, pridáme karí, zalejeme vývarom, rozšľaháme a zamiešame uvarené a nakrájané mäso. Nakoniec ochutíme Glutasolom a nadrobno nakrájanou pažítkou.
Čínska polievka s mäsovými knedličkami
Budeme potrebovať:
100 g nasekaného bravčového mäsa, rozličná zelenina, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 cibuľa, 1000 ml hovädzieho (alebo hydinového vývaru), pol čajovej lyžičky mletého zázvoru, pažítka, soľ.
Postup práce:
Nasekané mäso, sójovú omáčku, zázvor, nasekanú zeleninu, cibuľu a pažítku dobre premiešame a zo zmesi sformujeme malé guľky s priemerom asi 2 až 3 cm. Pripravené mäsové guľky vložíme do vriaceho vývaru a varíme asi 5 až 6 minút. Polievku pred podávaním ešte podľa chuti okoreníme.
Čínska kapustová polievka
Budeme potrebovať:
2 Stehná z kuraťa (alebo z menšej morky) - 300 až 400 g, 400 g pekinskej kapusty, šampiňóny (alebo hlivy), 200 g brokolice (alebo karfiol), 100 g póru, worchestrová omáčka, sójová omáčka, vegeta, mleté čierne korenie, soľ.
Postup práce:
Asi do 2000 ml vody dáme variť umyté mäso. Varíme na miernom plameni. Asi po 90 minútach vývar precedíme a mäso dáme nabok. Do vývaru pridáme nakrájané šampiňóny a varíme asi 15 minút. Medzitým nakrájame na rezance čínsku kapustu, na kolieska pór a spolu s brokolicou pridáme do hrnca. Dolejeme vodou a varíme ešte asi 20 minút, kým nie je zelenina mäkká. Mäso vykostíme a na záver pridáme do polievky. Dochutíme Podravkou, sójovou a worchestrovou omáčkou. Osolíme a okoreníme.
Čínska rezancová polievka
Budeme potrebovať:
Zvyšky pečeného kuracieho mäsa, 20 g sušených húb, 1 lyžica sójovej omáčky, 300 g tenkých rezancov, 100 ml oleja, 1000 ml hovädzieho vývaru, soľ.
Postup práce:
Rezance uvaríme v osolenej vode domäkka, precedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme dobre odkvapkať a opečieme na rozpálenom oleji za stáleho miešania, až kým rezance nestvrdnú. Potom ich vsypeme do horúceho hovädzieho vývaru a varíme, až kým opäť nezmäknú. Tesne pred podávaním pridáme do polievky zvyšky kuracieho mäsa nasekaného nadrobno a osobitne povarené sušené huby nakrájané nadrobno, všetko okoreníme sójovou omáčkou a chvíľu ešte povaríme.
Čínsky spôsob prípravy ryže
Postup práce:
Na jeden hrnček ryže použijeme necelé 2 hrnčeky vody. Dobre prepratú a odkvapkanú ryžu dáme do väčšieho hrnca (musíme rátať s tým, že sa objem ryže varením zdvojnásobí), zalejeme chladnou vodou, uvedieme do varu, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 20 minút. Počas dusenia ryžu nemiešame, nesolíme ani nekoreníme. Ryža má ostať biela a prijať chuť pokrmu, ku ktorému sa podáva.
Čínske sójové bochníčky
Budeme potrebovať:
1 vyšľahané vajce, 4 lyžice mlieka, 270 g hladkej múky, 2 lyžičky sušeného droždia, 4 lyžice vody, 30 g stopenej bravčovej masti, 50 g cukru, pol čajovej lyžičky soli. Plnka: 30 g nasekaných vlašských orechov, 100 g sladkej sójovej pasty, 1 lyžica stopenej bravčovej masti, 20 g cukru.
Postup práce:
Mlieko privedieme takmer do varu. Vmiešame cukor, soľ a stopenú bravčovú masť. Mierne ochladíme. Teplú vodu a droždie vložíme do misky a miešaním spojíme. Prilejeme vlažnú mliečnu zmes, vyšľahané vajce a 220 g múky a miešame dohladka. Pridáme zvyšujúcu múku a vymiesime cesto. Vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a vypracujeme až je hladké a pružné. Preložíme ho do vymastenej misy, potrieme olejom a prikryjeme. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodinu). Plnka: Prísady do plnky zohrievame na panvici asi 6 minút, až sú hladké a lesklé. Odstavíme ich z plameňa a vychladíme. Plnku rozdelíme na 14 dielov. Vykysnuté cesto znovu asi 2 minúty miesime a potom ho rozdelíme tiež na 14 kúskov. Z každého vyvaľkáme hrušie pagáčiky s priemerom asi 10 cm. Pomocou jedacích paličiek vyznačíme na každom pagáčiku štvrtiny. Pozdĺž značiek pagáčiky narežeme do tretiny stredu. Do stredu cesta umiestnime dávku plnky a narezané konce zložíme tak, aby sa uprostred stretli a utvorili ružicu. Zabezpečíme ju tak, že konce cesta spojíme dokopy. Na spojené konce položíme kus namastenej fólie a bochníčky položíme na vymastený plech. Potrieme ich trochou mlieka. Pečieme ich asi 20 až 25 minút pri teplote 190 oC.
Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.
Polievky, predjedlá, šaláty, dezerty.
Čínska hovädzia polievka; Čínska polievka s mäsovými knedličkami; Čínska kapustová polievka; Čínska rezancová polievka; Čínsky spôsob prípravy ryže; Čínske sójové bochníčky. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty
Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 21.02.2002
Metropoly
Info Čína
Okolie
Afganistan, Azerbajdžan, Bangladéš, Bhután, Hong Kong, India, Irak, Irán, Japonsko, Južná Kórea, Kazachstan, Kirgizsko, KĽDR, Mongolsko, Nepál, Pakistan, Rusko, Srí Lanka, Tadžikistan, Taiwan, Tibet, Turkménsko, Uzbekistan