DCT.sk/Recepty, Taliansko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Taliansko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Polievky a predjedlá

Hovädzia polievka na taliansky spôsob; Talianska polievka; Talianska zeleninová polievka; Zeleninová polievka na taliansky spôsob; Janovská polievka; Benátska kelová polievka. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Budeme potrebovať:
400 g hovädzieho mäsa, 50 g tvrdého syra, 2 vajcia, 1 pór, kúsok zeleru, 1 žemľa, 4 paradajky, 1 cibuľa, 1 klinček, šťava z polovice citróna, lyžica masti, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do studenej vody ( asi 1200 ml), osolíme a varíme 30 až 40 minút. Potom pridáme očistenú nakrájanú cibuľu, očistený nakrájaný pór a zeler, olúpané nakrájané paradajky, klinček a všetko spolu uvaríme domäkka. Vajcia vyšľaháme spolu s citrónovou šťavou, zalejeme trochou vychladnutého vývaru, rozmiešame a pridáme do polievky. Potom okoreníme mletým čiernym korením a krátko povaríme. Žemľu nakrájame na tenké plátky a opražíme na masti. Do každej porcie polievky vložíme jeden opražený plátok žemle a posypeme ju nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom.

Talianska polievka
Budeme potrebovať:
1 celé kurča, 250 g kyslej smotany, petržlen, zeler, kaleráb, čerstvá kapusta, paradajky, cibuľa, cesnak, zemiaky, muškátový orech, bobkový list, rozmarín, materina dúška, vínny ocot, nové korenie, celé čierne korenie.

Postup práce:
Rozporcované kurča dáme variť do vody. Pridáme koreniny a varíme do polomäkka, potom pridáme zeleninu nakrájanú na kocky a varíme domäkka. Nakoniec zatrepeme kyslou smotanou a môžeme dochutiť aj trochou vínneho octu.

Talianska zeleninová polievka
Budeme potrebovať:
2 kuracie prsia, 150 g nastrúhaného parmezánu, 200 ml bieleho vína, 2 mrkvy, 100 g zeleru, 1 červená paprika, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 zväzok jarnej cibuľky, 2 strúčiky cesnaku, 100 g rezancov do polievky, 3 lyžice olivového oleja, 1000 ml mäsového vývaru, 1 bobkový list, 1 čajová lyžička tymianu, 1 čajová lyžička rozmarínu, 1 zväzok petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Olej rozpálime v hrnci, pridáme kuracie prsia nakrájané na malé kocky a opečieme zo všetkých strán. Pridáme cesnak rozotretý so soľou a krátko opražíme. Zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájame na tenké prúžky a pridáme k mäsu. Primiešame paradajkový pretlak a zalejeme bielym vínom a mäsovým vývarom. Okoreníme bobkovým listom, tymianom a rozmarínom a povaríme asi 10 minút. Pridáme rezance a podľa veľkosti ich necháme povariť asi 5 až 8 minút. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, nastrúhaným syrom a podávame.

Zeleninová polievka na taliansky spôsob
Budeme potrebovať:
200 g kuracej pečene a žalúdkov, 80 g ryže (alebo 100 g špagiet), 80 g koreňovej zeleniny, štvrťka kelu, hrsť zeleného hrášku, zelené fazuľové struky, 1500 ml vývaru z kostí, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Ryžu alebo špagety uvaríme vo vývare z hovädzích kostí. Na polovici masla opražíme pečeň a žalúdky nakrájané nadrobno, trocha zalejeme vývarom a udusíme domäkka. Všetku zeleninu očistíme, nakrájame a podusíme na zvyšku masla. Pridáme udusenú pečeň so žalúdkami, ryžu, prilejeme vývar a ešte chvíľu povaríme. Polievka má byť hustejšia. Podávame s nakrájanou žemľou opečenou na masle, prípadne aj s nastrúhaným parmezánom.

Janovská polievka
Budeme potrebovať:
100 g kuchynsky upravenej sépie, 100 g mäsa z mušlí, 100 g kreviet, 200 ml bieleho vína, 1 červená paprika, 1 menšia konzerva olúpaných paradajok, 1 cibuľa, 1 zväzok jarnej cibuľky, 2 strúčiky cesnaku, 100 g rezancov do polievky, 4 lyžice olivového oleja, 750 ml mäsového vývaru, 1 bobkový list, 2 klinčeky, 1 lyžica nasekanej bazalky, zväzok pažítky, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Olej rozpálime v hrnci a opražíme v ňom cesnak rozotretý so soľou. Pridáme očistenú zeleninu nakrájanú na prúžky a krátko opražíme. Pridáme sépiu, mäso z mušlí, krevety a paradajky z konzervy, zalejeme biely vínom a mäsovým vývarom a povaríme asi 10 minút. Potom pridáme bobkový list, klinčeky a rezance a povaríme ďalších 5 minút. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a nasekanou bazalkou, posypeme pažítkou a podávame.

Benátska kelová polievka
Budeme potrebovať:
100 g prerastenej údenej slaniny, 150 g vareného hovädzieho jazyka, 200 ml bieleho vína, 500 g kelu, 1 konzerva bielej fazule, niekoľko kvapiek worcestrovej omáčky, niekoľko kvapiek čili omáčky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, 50 g múky, 1000 ml mäsového vývaru, 1 lyžica rasce, 1 bobkový list, 1 čajová lyžička saturejky, zväzok pažítky, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak rozotretý so soľou, nadrobno nasekanou cibuľou a krátko opražíme. Kel očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky, spolu s nakrájaným jazykom pridáme k cibuli a krátko opražíme. Ochutíme rascou a bobkovým listom, zalejeme mäsovým vývarom a povaríme asi 10 minút. Múku premiešame s bielym vínom a zahustíme ňou polievku. Pridáme fazuľu a ochutíme saturejkou, soľou, mletým čiernym korením, worcestrovou a čili omáčkou. Posypeme nakrájanou pažítkou a podávame.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001