• Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Obroni Efua v Ghane (8) - Novy dom, Predvianocne obdobie a Fufu

Opat z kazdeho rozku trosku.

NOVY DOM
neviem, ci som vam uz o tom pisala alebo nie, no uz skoro 2 mesiace sme prestahovani. tak uz byvam so svojim timom. mame fajn dom - 3 spalne, malicka kuchyna a velikanska obyvacko-jedalen, ktoru pouzivame aj ako pracovnu. problemom je prach, ktoreho je tu z ulice tolko, ze ked ho konecne poutierate, tak mozete rovno zacat odznova :(. nechapem to, lebo byvame uprostred dlhociznej ulice a nech prichadzate z ktorehokolvek konca, je to asfaltova cesta. len tato prostredna cast (asi 200 metrov) nema asfalt, ale je stale prasna (ako nase polne cesty). nevidim v tom ziadnu logiku, no aj tak s tym nic nenarobim :(.
a co nam robi radost? obrovky mango strom, co nam rastie vo dvore nam uz asi 2 tyzdne intenzivne na hlavy spusta svoju urodu ;). a este nejaku dobu bude. mnam! :P
no aby som pravdu povedala, kedze mame taku biednu timovu atmosteru a nie je tu velmi co robit, ked mam volny cas a hlavne na vikendy zbalim par veci a idem do mojho prveho ghanskeho domova. a tak ciastocne byvam tu a ciastocne tam.


vraj o chvilu maju byt VIANOCE!
tu tomu nic nenaznacuje (teda ak sa nepozriete do kalendara). pocasie je horsie ako u nas uprostred leta. obdobie dazdov je nenavratne prec, takze je teplejsie ako predtym. vlastne som mala stastie - ked som prisla, bol prave najchladnejsi mesiac (august). teraz je stale okolo 30+, co je pri rovnikovom slnku fakt neprijemne. aspon ze v noci to trochu klesne. a vecna slava vynalezcovi ventilatora!

no a skuste potom mysiet na vianoce, ked sa stale potite v kratkych nohaviciach a tricku. a ja vlastne na vianoce ani mysliet nechcem. tu totiz nemaju take rodinne tradicie ako u nas. podla toho, co mi zatial rozpravali, vianoce sa skor podobaju nasmu silvestru - velka party s priatelmi, alkohol, ohnostroj... akurat ze namiesto snehu a mrazu tu robia kulisy plaz a ocean. ale detaily popisem ked si tym sama prejdem.
tvrdia mi, ze sa mi to bude pacit, no ja sa obavam, ze to bude najtazsi den mojho pobytu. tak uvidime!


JEDLO - ganska specialita FUFU
tak uz konecne poznam fufu, o ktorom som predtym pisala, ze sa ma pred nim snazili dlho chranit. a nahodou - mam ho rada! :)

je to dost tazke, no pokusim sa vam najtypickejsie ghanske jedlo priblizit: serviruje sa to v miske. fufu je velka hrca bieleho lepkaveho cesta. robi sa z korena casavy a este niecoho (zabudla som coho :(). a zaleje sa to polievkou. pouzivaju sa 3 zakladne: paprikova (pepper soup), palmova (palmnut - z palmoveho oleja) alebo arasidova (groundnut soup). palmovu som este nejedla. paprikova je hneda voda a zodpoveda svojmu nazvu - vyvar z chilli papriciek. clovek sa nad tym riadne zapoti a zhlboka nadycha ;)! arasidova je o nieco hustejsia a vzhladom pripomina kalnu bahnitu vodu - to je arasidovou drtou. nie je az taka stiplava a chuti - ako inak - po arasidoch. ja osobne uprednostnujem pepper soup. no a okrem hrce fufu vam v polievke plava aj kus ryby alebo masa. maso je najcastejsie kozie.

a najvacsia sranda pride, ked to mate zacat jest! fufu sa je rukami. (preto vam najskor serviruju misku s cistou vodou a na stole by malo byt mydlo.) odstipnete si kusok fufu. palcom do neho urobite malu jamku, do ktorej sa pokusite nabrat trochu polievky. hovorim pokusite, lebo zozaciatku to velmi nejde. treba na to prax. ani nie na to nabratie ale aby sa vam nevyliala, kym to date do ust :P. a pre mnohych cudzincov najtazsia cast prichadza az teraz. fufu sa nezuje! treba to prehltnut cele ake to je. (hmm, ja som s tym problem nemala :).) ak sa fufu pokusite zut, predpokladam, ze sa vam nalepi na zuby. (fakt je to lepkave). ak ho jete spravne, vysledok je, ze vlastne neviete ako fufu chuti, lebo citite len chut polievky a masa/ryby. no kedze je ta hrcka mokra od polievky, velmi lahko sa vam bude smykat dolu krkom.

procedura vyroby fufu je zdlhava a namahava. treba na to 2 ludi (jedneho silneho a druheho rychleho a sikovneho) a specialnu velku drevenu nadobu s obrovskym drevenym tlcikom (asi tak 1,5 metrova palica so sirsim spodnym koncom). vacsinou to vidam robit dvojice zena - muz. muz stoji nad nadobou a v pravidelnom rytme zdviha a volnym padom nechava padat tazky tlcik. zena sedi dolu pri nadobe, sem-tam si maca ruku vo vode a pomedzi udery tlcika tou mokrou rukou sikovne prehadzuje masu v mise. obdivujem ich sikovnost a koordinaciu, ze nikdy ten tlk netresne zenam na ruky!

a toto vydrzia robit aj hodinu. a v "chop baroch" - tak sa tu hovori lacnym poulicnym restauraciam, kde vacsinou kupite mieste jedlo - samozrejme aj dlhsie. niekedy rozmyslam, ci by som ja bola ochotna tolko sa narobit kvoli jednemu obedu. asi nie :(. no ked sa taki statocni najdu, vysledok stoji za to!

fufu, rovnako ako dalsie 2 typicke ghanske jedla (kenke, o ktorom som uz pisala, a banku - nekvasena verzia kenke), su dost tazke jedla. preto sa vacsinou jedia na obed a vecer ich uz nemate sancu kupit v ziadnom "chop bare".

vasa Obroni Efua/ Lucka :)


Autor/zdroj: Lucia Bartošová
Text bol naposledy zmenený dňa: 10.12.2002