DCT.sk/Recepty, Taliansko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Taliansko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Mäsové jedlá a jedlá z rýb

Bolzanský biftek; Dusené mäso po taliansky; Rímske závitky; Talianske morčacie rezy; Kapor na taliansky spôsob; Pstruh v alobale na taliansky spôsob; Držky na milánsky spôsob; Cannelloni. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Bolzanský biftek
Budeme potrebovať:
4 bifteky po 200 g, 2 strúčiky cesnaku, 6 lyžíc olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ. Omáčka: 200 g hovädzieho špiku, 150 g nastrúhaného ovčieho syra, 2 lyžice masla (alebo tuku), 4 paradajky, 1 jablko, 1 malá konzerva hľuzovky, 1 menšia cibuľa, pár lístkov šalvie.

Postup práce:
Bifteky umyjeme a dobre osušíme. Olej rozpálime na panvici a krátko v ňom opečieme nasekaný cesnak. Pridáme bifteky, podľa chuti opečieme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, vyberieme a odložíme na teplé miesto. Na omáčku rozpálime na panvici maslo alebo tuk, pridáme nakrájanú cibuľu a olúpané jablko nakrájané na malé kocky. Opražíme do sklovita. Pridáme hovädzí špik nakrájaný na plátky, hľuzovky nakrájané nadrobno a krátko opražíme. Zmes osolíme a okoreníme. Paradajky olúpeme, nakrájame na kocky, položíme na osolené a okorenené bifteky a ozdobíme lístkami šalvie. Na to porozdeľujeme jablkovú zmes, posypeme nastrúhaným ovčím syrom a zapečieme v rúre alebo na grile.

Dusené mäso po taliansky
Budeme potrebovať:
500 g hovädzieho mäsa na pečenie, 250 ml bieleho vína, 1 konzerva olúpaných paradajok, 1 šálka hustej šťavy z pečeného mäsa, tuk na pečenie, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 čajová lyžička majoránu, 1 čajová lyžička tymianu, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme a dobre potrieme všetkými koreninami. Tuk rozpálime na panvici a mäso v ňom opečieme. Pridáme paradajky, zalejeme bielym vínom a mäsovou šťavou. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 75 minút.

Rímske závitky
Budeme potrebovať:
8 malých teľacích rezňov po 80 g, 8 plátkov šunky, 100 g nastrúhaného parmezánu, 8 lyžíc masla (alebo tuku), 200 ml bieleho vína, múka, šťava z 1 citróna, 8 stredne veľkých lístkov šalvie, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ, špáradlá.

Postup práce:
Rezne vyklepeme natenko, každý rezeň obložíme plátkom šunky a lístkom šalvie a pevne spojíme špáradlami. Rezne osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme múkou. Maslo alebo tuk rozpálime na panvici a rezne v ňom pomaly opečieme zo všetkých strán. Podlejeme bielym vínom a citrónovou šťavou, krátko podusíme, vyberieme a upravíme na taniere. Zvyšnú šťavu dobre osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ochutíme cukrom a nalejeme na rezne. Podávame posypané nastrúhaným parmezánom.

Talianske morčacie rezy
Budeme potrebovať:
750 g morčacích pŕs, 4 vajcia, 3 lyžice nastrúhaného parmezánu (tvrdého syra), paradajková omáčka, pór, 250 g špagiet, múka, maslo, olej, bazalka, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Najprv pripravíme paradajkovú omáčku. Paradajky umyjeme a prerežeme na 4 časti. Z póru odrežeme zelenú časť, bielu prerežeme napoly a dobre umyjeme. Nakrájame nadrobno. Zohrejeme olej, pridáme pór a upražíme. Potom pridáme paradajky, jednu lyžicu octu a štipku sušenej bazalky. Zalejeme 250 ml vody, necháme zovrieť a na minime varíme 20 minút. Špagety uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody domäkka. Zlejeme a necháme odkvapkať. Vajcia rozbijeme do misky, vyšľaháme vidličkou a primiešame nastrúhaný parmezán. Z morčacieho mäsa narežeme 12 rovnako veľkých rezňov, natenko ich naklepeme, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Zohrejeme olej. Rezne namočíme do syrovo - vajcového cestíčka a z oboch strán vypražíme dozlata. Šunku nakrájame na tenké pásiky. Paradajkovú omáčku precedíme cez husté sito, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, prípadne cukrom. Rozohrejeme 1 lyžicu masla, pridáme špagety, premiešame a jemne osolíme. Na panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme šunku a opražíme. Osolíme a okoreníme. Špagety dáme na predhriate taniere, polejeme omáčkou a uložíme na ne rezne. Podávame posypané šunkou, bazalkou a parmezánom.

Kapor na taliansky spôsob
Budeme potrebovať:
1 kapor, 4 lyžice oleja, 100 g ementálu, 100 ml mlieka, 100 ml bieleho vína, 1 lyžica paradajkového pretlaku, hydinový vývar, 1 lyžica hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Vyčisteného kapra nakrájame, osolíme, okoreníme, poprášime múkou a opražíme v rozpálenom oleji. Podlejeme vínom a krátko podusíme. Potom ho pokvapkáme paradajkovým pretlakom, podlejeme hydinovým vývarom a udusíme domäkka. Podlejeme mliekom, ktoré sme rozmiešali s nastrúhaným syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame so zemiakovou kašou.

Pstruh v alobale na taliansky spôsob
Budeme potrebovať:
4 pstruhy po 300 g, 250 g šampiňónov, 50 g masla (alebo tuku), 150 ml suchého Martini bianco, 4 paradajky, 1 cibuľa, šťava z 2 citrónov, zväzok zelenej petržlenovej vňate, zväzok tymianu, mleté čierne korenie, soľ, alobal.

Postup práce:
Kuchynsky upravené pstruhy umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a naplníme zelenou petržlenovou vňaťou. Na masle alebo tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme očistené a umyté šampiňóny nakrájané na plátky a krátko opražíme. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na kúsky a spolu s nasekaným tymianom primiešame k šampiňónom. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Pripravíme si 4 kúsky alobalu. Na alobal položíme pstruhy a navrch porozdeľujeme šampiňónovú zmes. Pokvapkáme Martini. Alobal uzavrieme a pečieme v rúre predhriatej na 200 oC asi 18 až 20 minút.

Držky na milánsky spôsob
Budeme potrebovať:
1000 g držiek, 10 g údeného jazyka, 20 g parmezánu, 60 g margarínu, 60 g hladkej múky, 100 g cibule, 50 g paradajkového pretlaku, cesnak, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
V niekoľkých vodách dobre umyté držky nakrájame na menšie kusy a dáme variť. Po polhodinovom varení vodu z držiek zlejeme a varíme v čistej vode domäkka. Mäkké držky prepláchneme studenou vodou a nakrájame na rezance. Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, zasypeme múkou a za stáleho miešania pražíme dočervena tak, aby sa cibuľa nepripálila. Primiešame paradajkový pretlak, zalejeme chladným vývarom a varíme asi 30 minút. Hotovú omáčku nalejeme na nakrájané držky, podľa chuti posolíme a okoreníme, povaríme, pridáme na rezance nakrájaný údený jazyk, nadrobno nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a podávame. Jednotlivé porcie posypeme nastrúhaným parmezánom.

Cannelloni
Budeme potrebovať:
Rezancové cesto. Plnka: 250 g mletého hovädzieho mäsa, 200 g nastrúhaného syra, 4 lyžice nastrúhaného parmezánu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice olivového oleja, lyžička nasekaného oregana, 1 čajová lyžička nasekanej bazalky, tuk na vymastenie formy, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Cesto vyvaľkáme natenko, nakrájame na veľké štvorce, necháme schnúť asi 30 minút. Potom varíme v osolenej vode 5 minút. Olej rozpálime na panvici, pridáme mleté mäso, cesnak rozotretý so soľou a opražíme. Primiešame nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Osolíme a ochutíme mletým čiernym korením, nasekanými bylinkami a nastrúhaným parmezánom. Plnku rozdelíme na štvorce cesta, stočíme, naukladáme do vymastenej nákypovej formy, posypeme nasekaným syrom a zapečieme.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001