Receptár.Sk., Španielsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Španielsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Mäsové jedlá

Králik na španielsky spôsob, Kurča na španielsky spôsob, Paella, Pstruh na španielsky spôsob, Španielska pochúťka. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Králik na španielsky spôsob
Suroviny:
800 g králika, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 100 g masti, 100 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 125 g rajčiakového pretlaku (kečupu), 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžičku masla, 100 g šunky, 1 dl bieleho vína.

Príprava:
Z očisteného, umytého králika sa odsekne predná časť a rozsekne pozdĺž, odblanený chrbát a stehná sa osolia, okorenia a na masti opečú z obidvoch strán. Do masti po opekaní mäsa sa vloží nadrobno nakrájaná cibuľa, opraží dozlata, pridá sa nastrúhaný cesnak, rajčiakový pretlak (kečup), krátko sa opraží, zastrekne vodou a zavarí. Do základu sa vloží opečené mäso a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Počas dusenia sa mäso obracia a dolieva podľa potreby vodou. Mäkké mäso sa vyberie, vloží do kastróla. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží, zaleje vodou, zamieša a dobre prevarí. Do šťavy sa pridá víno, na masle opražená, na rezance nakrájaná šunka, prevarí a podľa potreby dochutí soľou. Na porciu sa podáva rez z prednej a rez zo zadnej časti a preleje sa šťavou s vložkou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená dusená ryža, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.

Kurča na španielsky spôsob
Suroviny:
1 kurča, 3 zemiaky, 3 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 červenú papriku, 4 rajčiaky, 5 lyžíc oleja, mletú červenú papriku, karí korenie, mleté čierne korenie, soľ.

Príprava:
Z kurčaťa nasekáme 8 častí, osušíme, osolíme ich, okoreníme mletým čiernym korením, karí korením a mletou červenou paprikou. Takto pripravené mäso osmažíme na oleji a odložíme. Na tom istom oleji (v prípade potreby olej pridáme) krátko osmažíme cibuľu a cesnak pokrájanú nadrobno, pokrájané zemiaky, papriku a rajčiny zbavené šupiek. Zeleninu okoreníme a odložíme. Do zapekacej misky do stredu poukladáme osmažené mäso, okolo zeleninu a prikryté dusíme na miernom ohni 30 až 40 minút.

Pridal(a): Romana

Paella
Suroviny:
Olivový olej, rybí vývar, guľatú ryžu, roztlačený cesnak premiešaný s červenou paprikou, 3 rajčiny, polovicu citróna, 1 zelenú a 1 červenú papriku, 1 cibuľu, hrášok, strúčiky hrášku, šafran, mušle, krevety, ustrice, kalmary, morské ryby.

Príprava:
Na panvici potretej olivovým olejom krátko opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, šupky zbavené a roztlačené rajčiny, ryžu, šťavu z polovice citróna, vývar (koľko ryže, toľko vývaru) a všetky ostatné suroviny. Varíme na prudkom ohni pri stálom potrepávaní panvice asi 10 minút. Nakoniec dolejeme ešte jednu naberačku vývaru premiešaného so šafranom a bez miešania na miernom ohni ešte 10 minút povaríme. Po dohotovení prikryjeme utierkou a necháme 5 minút postáť.

Pstruh na španielsky spôsob
Suroviny:
2 menších pstruhov, polovicu citróna, 2 lyžice oleja, 100 g strúhanky, 1 strúčik cesnaku posekaný nadrobno, 4 lyžice sherry, čerstvo nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie.

Príprava:
Pstruhy potrieme citrónom, posolíme a okoreníme. Na panvici poriadne zohrejeme olej, panvicu odstránime z ohňa a pridáme strúhanku, cesnak a petržlenovú vňať a dobre zamiešame. Polovicu zmesi dáme na dno pekáča, na ňu položíme pstruhy a posypeme zbytkom zmesi. Pokvapkáme šťavou z citróna a pečieme v rozpálenej rúre. Po piatich minútach prelejeme sherry. Pečieme ďalších 10 minút, občas podlievame šťavou.

Španielska pochúťka
Suroviny:
250 g hovädzieho mäsa, 250 g chudého bravčového mäsa, soľ, čierne korenie, 5 zemiakov, 1 cibuľu, 2 dl kyslej smotany. Na formu tuk a strúhanku.

Príprava:
Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, posolíme a pokoreníme. Zemiaky pokrájame na kolieska a vyložíme nimi vymastenú a strúhankou vysypanú formu. Posypeme ich pokrájanou cibuľou, na ktorú poukladáme plátky mäsa. Na mäso položíme ďalšiu vrstvu zemiakov, cibule a zvyšné mäso. Zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou, formu dokonale prikryjeme alobalom a varíme hodinu vo vodnom kúpeli. Podávame so zeleninovým šalátom.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001