Receptár.Sk., Čína. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Čína:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Mäsové jedlá

Čína búrlivej mladosti, Čínske mäso II, Čínske mäso, Čínske bifteky, Vyprážané rezne na čínsky spôsob, Bravčový jazyk na pekingský spôsob, Hovädzia sviečková s ustricovou omáčkou, Šuej-ču-žou. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Čína búrlivej mladosti
Suroviny:
200 g bravčového karé, 200 g kuracích pŕs, 1 cibuľu, 2 zelené papriky, sójovú omáčku, zeler, olej, suché víno, worcester, tabasco alebo čili omáčku, 2 rajčiny, 2 hrste čiernych húb (judášove ucho), 1 hlávku cesnaku, 4 lyžičky solamylu, 3 lyžičky morskej soli.

Príprava:
Mäso nakrájame na rezance. Najprv dáme do voku s rozpáleným tukom bravčové mäso a za stáleho miešania necháme zatiahnuť. Vložíme kuracie prsia a krátko opražíme. Za stáleho miešania pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, na rezance pokrájaný zeler, čínske huby (ak boli sušené, tak vopred namočené), polovicu nadrobno pokrájaného cesnaku, na kolieska pokrájaný pór, na rezance pokrájanú papriku, ošúpané, jadierok zbavené na kocky pokrájané rajčiny. V miske si pripravíme zálievku: zmiešame sójovú omáčku, worcester, víno, čili omáčku, morskú soľ, solamyl. K mäsu pridáme druhú polovicu nadrobno pokrájaného cesnaku a dobre vymiešanú zálievku. Premiešame a odstavíme. Podávame s ryžou, ktorú sme pripravili bez soli.

Pridal(a): Zora Kolínska v Chuťovkách na Markíze

Čínske mäso II
Suroviny:
1 kg bravčového stehna (alebo chudú lopatku, prípadne mäso z hydiny), 1 až 2 lyžičky worcesterskej omáčky, 1 lyžičku karí korenia, 1 lyžičku horčice 1 až 2 lyžičky kečupu, 1 lyžičku korenín (sladkej a štipľavej papriky, čili korenia, mletého nového korenia, štipku zázvoru), 2 lyžičky oleja, 1 lyžičku cukru, 1 na drobno posekanú cibuľu (môže byť aj pór), 3 celé kapie (alebo papriky v oleji), niekoľko kvapiek Tabasca (ak nie je, môže byť 1 feferónka), podľa chuti soľ.

Príprava:
Mäso pokrájame na rezance 3 až 6 cm dlhé, rovnako pokrájame aj kapiu alebo papriku v oleji. Všetko dobre premiešame a necháme v chladničke stáť 24 hodín (postačí aj od večera do rána až obeda). Na rozpálenom oleji smažíme 5 až 10 minút (závisí to od použitého mäsa, bravčové treba smažiť dlhšie, mäso z hydiny kratšie), ak mäso pustilo viac vody, smažíme na otvorenej panvici až do jej odparenia. Podávame s ryžou, hranolčekmi, opekanými zemiakmi alebo s chlebom. Jedlo je pomerne sýte, preto porcie nepripravujeme zbytočne veľké.

Pridal(a): Marián Kajaba

Čínske mäso
Suroviny:
600 g chudého bravčového mäsa, 2 polievkové lyžice maizeny, 2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky, 2 žĺtky, 3 lyžice oleja, karí korenie, mleté čierne korenie, soľ.

Príprava:
Mäso pokrájané na rezance dobre premiešame s maizenou, žĺtkami, olejom, koreninami a soľou. Necháme odstáť v chladničke 24 hodín. Vypražíme na rozpálenom oleji. Podávame s ryžou.

Čínske bifteky
Suroviny:
400 g morčacích alebo kuracích pŕs, 1 pór alebo cibuľu, 3 lyžice Solamylu, 3 vajcia, sójovú omáčku, grilovacie korenie, tuk na vysmážanie.

Príprava:
Mäso nakrájame na tenké rezance, pridáme nadrobno nakrájaný pór alebo cibuľu, Solamyl, vajce, sójovú omáčku a korenie. Dobre premiešame a na 2 hodiny odložíme do chladničky. Lyžicou kladieme do hmotu do horúceho tuku a vysmažíme z oboch strán. Podávame s opekanými zemiakmi, alebo hranolčekmi, alebo iba s chlebom. Obložíme zeleninou a doplníme tatárskou omáčkou.

Vyprážané rezne na čínsky spôsob
Suroviny:
400 g uvarených širokých rezancov, 2 lyžice oleja, 1 cibuľa, trocha masti, 1 pór, 1 zeleninová paprika, 100 g šampiňónov, 100 g šunky, 2 strúčiky cesnaku, karí, mleté čierne korenie, soľ, mäsový vývar, lyžička Solamylu, 4 rajčiaky, 1 lyžica zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno.

Príprava:
Uvarené široké rezance opražíme v rozohriatom oleji. Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme v rozohriatej masti, pridáme pokrájaný pór, pokrájanú zeleninovú papriku bez jadrovníka, pokrájané šampiňóny, posekanú šunku, rozotrený cesnak, karí, mleté čierne korenie a soľ. Všetko podlejeme trochou mäsového vývaru a udusíme do mäkka. Nakoniec zahustíme Solamylom a nalejeme na opražené rezne. Podávame ozdobené plátkami rajčiakov a. zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Bravčový jazyk na pekingský spôsob
Suroviny:
1 kg bravčového jazyka. Nálev: 1 dl sójovej omáčky, 2 cibule, badyán, 10 zrniečok čierneho korenia, 1 lyžicu cukru, 0,5 l mäsového vývaru (z masoxu), 0,5 dl dezertného vína. 2 lyžice solamylu, 4 strúčiku prelisovaného cesnaku, čili korenie.

Príprava:
Bravčový jazyk vložíme do nálevu pripraveného z doporučených surovín. Na druhý deň ho uvaríme do mäkka a olúpeme. V studenej vode rozmiešame solamyl, prelisovaný cesnak a čili korenie. Zmesou zahustíme vriaci nálev, prepasírujeme ho cez sitko a necháme vychladnúť. Studený jazyk nakrájame na plátky a prelejeme ho vychladnutou omáčkou.

Hovädzia sviečková s ustricovou omáčkou
Suroviny:
400 g hovädzej sviečkovej, 50 g zelenej papriky, 50 g sterilizovaného bambusu, 20 g cesnaku, 20 g čerstvého zázvoru, 20 g póru, 50 g ustricovej omáčky, 10 g cukru, 1 lyžičku wej-su, 2 lyžičky sójovej omáčky, 2 lyžičky mletého čierneho korenia, 0,5 l oleja, 20 g Solamylu, 1 vajce, 1 lyžicu alkoholu.

Príprava:
Sviečkovú pokrájame naprieč vláknam na asi 2 cm dlhé a 0,5 cm hrubé plátky. Vložíme do misky, pridáme soľ wej-su, alkohol, Solamyl a dobre premiešame. Cesnak, čerstvý zázvor, pór pokrájame nadrobno, papriku a bambus pokrájame na malé plátky. Do rozpáleného voku nalejeme olej a ešte do mierne nahriateho oleja vložíme mäso. Mäso za stáleho miešania „varíme" pokým nezbelie (vznikajúce bublinky naznačujú, že mäso sa začalo smažiť – vtedy je už hotové). Mäso vyberieme a necháme olej odkvapkať. Na mäso nasypeme mleté čierne korenie. Vok položíme na oheň a do malého množstva oleja pridáme pokrájaný zázvor, cesnak, ustricovú omáčku a chvíľu smažíme (pokým nezačne voňať). Pridáme sójovú omáčku, plátky papriky a bambusu, cukor, wej-su. Keď sa zmes začne opäť smažiť, pridáme plátky mäsa, zalejeme jednou až dvomi lyžicami vody v ktorej sme rozmiešali Solamyl. Podávame s čerstvou, ozdobne pokrájanou uhorkou.

Šuej-ču-žou
Suroviny:
600 g bravčového karé, 150 g na rezance nakrájanej kapusty, 1 lyžicu Solamylu, 1 žĺtok, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 kocku masoxu, 1 cibuľu, 1 menšiu feferónku, polovicu lyžičky zázvoru, 1 dl vína, soľ, cukor, oriešky.

Príprava:
Mäso nakrájame na rezance ktoré premiešame so Solamylom. Pridáme žĺtok a sójovú omáčku a znova premiešame. Necháme odstáť v chlade. Mäso opražíme na rozohriatom oleji. Opražené mäso vyberieme a v panvici udusíme kapustu a pokrájanú feferónku. Počas dusenia podlievame vývarom z masoxu. Pridáme opražené mäso, zázvor a podlejeme vínom. Ochutíme trochou soli, cukru a primiešame trochu Solamylu, sójovej omáčky a oriešky. Podávame s Kung-pao a ryžou.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001