Receptár.Sk., Bulharsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Bulharsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Mäsové jedlá

Mäsové jedlá Baraní pilav, Giveč, Kebab, Kurací pilav, Pravé čevapčiči, Strandžanka, Bulharský Eliš. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Baraní pilav
Suroviny:
500 g baranieho pliecka bez kosti, 2 lyžice masti, 1 cibuľu, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 0,7 l vývaru z kostí, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 2 menšie rajčiaky, 400 g ryže, 100 g syra (kašval).

Príprava:
Vykostené, umyté a osušené baranie pliecko sa nakrája na drobné kúsky. Nadrobno nakrájaná, očistená cibuľa sa opraží na masti dozlata, posype mletou paprikou, spení, mierne zaleje vývarom (alebo vodou), nechá zovrieť. Do pripraveného základu sa vloží mäso, osolí, okorení a nechá prudko zovrieť. Potom sa zmierni var, pridajú sa rajčiaky nakrájané na kúsky a dusí sa spolu do polomäkka. Počas dusenia sa podľa potreby dolieva vývar. K polomäkkému mäsu sa pridá dobre umytá a odkvapkaná ryža, zaleje sa zvyškom horúceho vývaru (dávka vývaru je určená v pomere 1 1/2 dávky na 1 dávku ryže). Mäso s ryžou sa za občasného miešania povarí, potom prikryté pokrývkou sa vloží do rúry a nechá sa dusiť domäkka. Dusený pilav sa rozmieša vidličkou a krátko nechá stáť. Porcia pilavu sa formuje (vhodnou šálkou alebo naberačkou), vyklopí na tanier a na povrchu posype strúhaným syrom. Vhodná príloha: zeleninový šalát.

Giveč
Suroviny:
1 kg bravčového pliecka, 2 vrecká mrazenej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica), 1,5kg zemiakov, 3 cibule, 1 slepačí bujón, rajčinový pretlak, šálku ryže, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, mletú červenú papriku, Vegetu, čubricu.

Príprava:
V dvoch malých pekáčikoch rozmrazíme zmrazenú zeleninu. Nadrobno nakrájame cibuľu a ošúpeme zemiaky. Mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. Na zeleninu v pekáčikoch nakrájame zemiaky. Na zemiaky dáme prepláchnutú ryžu. Na panvici osmažíme trochu cibule a pridáme do nej mäso. Pečieme, až sa šťava vypečie. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov Celzia. Do panvice pridáme polovicu rajčinového pretlaku. Povaríme. Panvicu stiahneme z ohňa a pridáme sladkú papriku. Dáme späť na oheň a zalejeme vodou. Pridáme 1 slepačí bujón a varíme až mäso zmäkne. Mäso vyberieme z panvice a preložíme ho rovnomerne do oboch malých pekáčikov. Jeden bobkový list rozpolíme a každú polovicu dáme do 1 pekáča. Zalejeme šťavou z mäsa, čo nám zostala po vybratí masa tak, aby zelenina s mäsom bola dostatočne potopená. V prípade potreby privaríme trochu bujónu na potrebné zaliatie pekáčov. Okoreníme čubricou a Vegetou. Dáme do rúry a pečieme až do zmäknutí hlavne zemiakov.

Kebab
Suroviny:
800 g baranieho stehna bez kosti, 150 g teľacieho stehna, 150 g kuracieho mäsa, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 0,5 dl oleja, 2 lyžice masla, 250 g rajčiakov.

Príprava:
Z opracovaného baranieho a teľacieho stehna sa nakrájajú medailóniky. Kuracie mäso bez kože sa nakrája na kúsky a všetko spolu sa osolí a okorení. Jednotlivé druhy mäsa sa striedavo napichujú na kovovú alebo drevenú ihlicu, pokvapkajú olejom a nechajú odležať. Odležané mäso sa opečie na rošte (alebo na rozohriatom oleji) zo všetkých strán a vyberie z tuku. Počas pečenia sa potiera podľa potreby olejom. Na tuku po opekaní sa opečú umyté, očistené rajčiaky a nakoniec sa osolia. Do výpeku z mäsa a rajčiakov sa pridá maslo, podusí, podľa potreby doleje vodou, dochutí soľou a krátko povarí. Kebab sa podáva na ihlici, obložený upečenými rajčiakmi a poliaty prírodnou šťavou. Vhodné prílohy: rozlične upravená ryža, zemiaky.

Kurací pilav
Suroviny:
400 g vareného vykosteného kuracieho mäsa, 1 lyžičku masla, 1 cibuľu, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 100 g rajčiakov, 800 g uvarenej ryže, soľ, mleté čierne korenie, 100 g tvrdého syra, petržlenovú vňať.

Príprava:
Varené kuracie mäso sa vykostí, nakrája na drobné kocky. Na masle sa podusí najemno nakrájaná cibuľa, pridá sa mletá sladká paprika, na kúsky nakrájané, olúpané, jadrovníkov zbavené rajčiaky, spolu sa podusia. Pridá sa v slanej vode varená ryža, nakrájané mäso, osolí, okorení a krátko podusí. Porcia pilavu sa tvaruje šálkou a vyklopí na teplý tanier, posype strúhaným syrom a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Vhodné prílohy: rôzne druhy zeleninových šalátov, uhorky konzervované.

Pravé čevapčiči
Suroviny:
5 kg bravčového pliecka, 2 kg mäsa z hovädzej hrude, 140 g soli, 14 g mletého čierneho korenia, 14 g mletej rasce, 1 dl vody.

Príprava:
Mäso pokrájame na 2 až 3 cm kocky a primiešame koreniny. Na 12 hodín dáme odležať do chladničky. Z času na čas ho premiešame. Potom mäso pomelieme a vmiesime do hmoty vodu. Opäť dáme na 12 hodín do chladničky a občas premiesime. Po dvanástich hodinách z pripravenej hmoty vyformujeme asi 100 kusov čevapčiči. Vypražíme na rošte zo štyroch strán.

Strandžanka
Suroviny:
Mleté bravčové mäso, soľ, mleté čierne korenie, rascu, prípadne iné koreniny podľa chuti, chlieb.

Príprava:
Mäso zmiešame s koreninami a natrieme v primeranej vrstve na krajce chleba. Opečieme na rošte mäsom smerom dolu.

Bulharský Eliš
Suroviny:
Baranie mäso z pliecka, soľ, celé čierne korenie, zemiaky, špenát, masť, hladkú múku, mletú papriku, citrón.

Príprava:
Mäso nakrájame na kúsky (3 kúsky na 1 porciu). Mäso vložíme do kastróla, zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a varíme do polomäkka. Zemiaky nakrájame na kocky a pridáme k mäsu. Pridáme aj špenátové listy zbavené stoniek. Z masti, múky a papriky pripravíme zápražku, ktorou zahustíme mäso so špenátom a zemiakmi. V prípade potreby dolejeme vodu. Ochutíme soľou a dodusíme. Hotový pokrm ochutíme citrónovou šťavou. Podávame na horúcom tanieri.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001