DCT.sk/Recepty, Maďarsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Maďarsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Mäsové a rybacie jedlá

Maďarský kotlíkový guláš; Maďarský guláš; Budapeštianske prírodné rezne; Debrecínska roštenka; Sviečkovica na debrecínsky spôsob. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Mäsové a rybacie jedlá
Maďarský kotlíkový guláš
Budeme potrebovať:
1000 g hovädzieho mäsa, 1000 g zemiakov, 1 zelená paprika, 2 paradajky, 250 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 100 g bravčovej masti, 1000 ml hovädzieho vývaru, 2 lyžice mletej červenej papriky, rasca, soľ.

Postup práce:
Mäso nakrájame na malé kocky. Na masti podusíme nakrájanú cibuľu dozlata, pridáme mletú červenú papriku, nakrájané mäso a opekáme na miernom ohni za stáleho miešania, až kým sa šťava nevydusí na tuk. Potom prilejeme trochu vývaru, pridáme vymiešaný cesnak a trochu mletej rasce, osolíme a prikryté pomaly dusíme. Zmes občas premiešame a podľa potreby dolejeme vývar, aby mäso bolo takmer ponorené. Asi po hodine, keď je už mäso mäkké, vývar necháme vyvariť, pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky, nakrájanú zelenú papriku a rozštvrtené paradajky, všetko zalejeme zvyškom hovädzieho vývaru, podľa potreby dolejeme horúcu vodu a varíme, až kým zemiaky nezmäknú. Do kotlíkového guláša môžeme na konci varenia pridať aj halušky, ktoré sa v ňom uvaria za 5 minút. Pred podávaním guláš ešte podľa chuti dosolíme, prípadne ochutíme pálivou mletou červenou paprikou.

Maďarský guláš
Budeme potrebovať:
400 g hovädzieho mäsa na guláš, 60 g údenej slaniny, kúsok červenej zeleninovej papriky, 2 lyžice paradajkového pretlaku (kečupu), 2 cibule, 2 mladé cibuľky, 1 lyžica masti, mäsový vývar, 1 čajová lyžička sladkej mletej červenej papriky, štvrť čajovej lyžičky štipľavej papriky, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
laninu nakrájame na malé kocky, opražíme na masti, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme dozlata. Mäso umyjeme, nakrájame na malé kúsky, primiešame k cibuli a za stáleho miešania opražíme. Osolíme, okoreníme a odstavíme. Pridáme sladkú a štipľavú papriku, podlejeme mäsovým vývarom (môžeme aj vodou), pridáme paradajkový pretlak a udusíme domäkka. Počas dusenia podlievame. Hotové ozdobíme mladou cibuľkou nakrájanou na kolieska a červenou zeleninovou paprikou. Podávame s knedľou, s čiernym alebo opečeným toastovým chlebom.

Budapeštianske prírodné rezne
Budeme potrebovať:
600 g bravčového mäsa, 150 g čerstvých húb, 2 lyžice lahôdkovej smotany, 1 cibuľa, 40 g masti, mäsový vývar, mletá rasca, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso nakrájame na rezance, ktoré osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opečieme v rozpálenej masti z obidvoch strán. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, očistené huby nakrájané na plátky a mletú rascu, podlejeme trochou mäsového vývaru a udusíme domäkka. Mäkké mäso pokvapkáme lahôdkovou smotanou a posypeme zelenou petržlenovou vňaťou.

Debrecínska roštenka
Budeme potrebovať:
400 g hovädzej roštenky, 50 g šunky, 100 g húb, 1 lyžica kyslej lahôdkovej smotany, 2 paradajky, 2 zeleninové papriky, 1 štipľavá paprička, 1 cibuľa, 50 g masti, 20 g hladkej múky, mäsový vývar, nadrobno nakrájaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Roštenky umyjeme a nakrájame na plátky. Jemne naklepeme a okraje narežeme. Osolíme a okoreníme. Poprášime múkou a z oboch strán opečieme na masti. Odložíme do tepla. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme šunku nakrájanú na rezance, nakrájané huby a papriky bez jadrovníkov. Opražíme, podlejeme mäsovým vývarom, pridáme roštenky, nakrájané paradajky a nasekanú štipľavú papričku. Udusíme domäkka. Hotové roštenky pokvapkáme smotanou a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s dusenou ryžou.

Sviečkovica na debrecínsky spôsob
Budeme potrebovať:
1000 g sviečkovice, 50 g slaniny, 250 ml kyslej smotany, paradajkový pretlak, 2 cibule, 100 g bravčovej masti, hovädzí vývar, ocot, mletá červená paprika, soľ.

Postup práce:
Sviečkovicu očistíme, odblaníme a osušíme, po vlákne prešpikujeme prúžkami slaniny obalenými mletou červenou paprikou, trocha osolíme a opečieme na rozpálenej masti zo všetkých strán. Potom mäso vyberieme, vo výpeku podusíme cibuľu nakrájanú nadrobno, odstavíme z ohňa, pridáme mletú červenú papriku, paradajkový pretlak a trocha octu, zalejeme mäsovým vývarom a zamiešame. Do takto pripravenej zmesi vložíme opečenú sviečkovicu a upečieme v rúre domäkka. Počas pečenia mäso obrátime a podľa potreby polievame vlastnou šťavou alebo mäsovým vývarom. Upečenú sviečkovicu nakrájame na rezy, urovnáme na zohriatu misu a zalejeme šťavou, v ktorej sme zohriali kyslú smotanu. Podávame s tarhoňou.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001