DCT.sk/Recepty, Veľká Británia. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Veľká Británia:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá zmäsa, hydiny a rýb

Rybacia polievka s treskou a slávkami po novoanglicky; Anglický rozbíf; Rumpsteak - anglická roštenka; Anglický biftek; Kurča po yorkshirsky plnené sušenými slivkami; Šťuka na anglický spôsob. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Rybacia polievka s treskou a slávkami po novoanglicky
Budeme potrebovať:
1000 g olúpaného tresčieho filé, 175 g plátkov prerastenej slaniny, 1000 g slávok, 1 mrkva, 125 ml bieleho vína, 60 g múky, 250 ml šľahačkovej smotany, 3 zemiaky, 2 cibule, vňať z 2 zelerov, 1500 ml rybacieho vývaru, pár vetvičiek čerstvého kôpru, 2 bobkové listy, 2 čajové lyžičky tymianu, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Do panvice nalejeme rybací vývar a pridáme bobkový list. Dolejeme vínom a necháme zovieť. Povaríme asi 10 minút. Do hrnca dáme nakrájanú slaninu a rozpražíme ju. Nasypeme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu a tymian. Za stáleho miešania dusíme zeleninu domäkka 5 až 7 minút. Slaninu a zeleninu zaprášime múkou, povaríme 1 minútu. Do hrnca so zeleninou prilejeme vývar, varíme až kým mierne nezhustne. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme slávky, ktoré varíme 1 až 2 minúty. Nakoniec pridáme kocky z tresky, polievku varíme 2 až 3 minúty. Nalejeme šľahačku a necháme zovrieť, dochutíme. Polievku posypeme nakrájaným kôprom. Podávame so sušienkami alebo krekrami.

Anglický rozbíf
Budeme potrebovať:
1000 g odležanej roštenky, maslo na ochutenie, 200 ml hovädzieho vývaru, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso, ktoré sme nechali odležať na chladnom mieste niekoľko dní, zbavíme šliach a prebytočného tuku, osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenom oleji z obidvoch strán niekoľko minút. Potom ho preložíme do druhého pekáča na roztopené maslo. Pečieme, za občasného polievania vlastnou šťavou, vo veľmi vyhriatej rúre asi 35 až 40 minút. Upečený rozbíf vyberieme, do šťavy pridáme hovädzí vývar alebo len horúcu vodu, trochu čerstvého masla a povaríme. Upečené mäso nakrájame na tenké plátky a urovnáme na zohriatu misu. Šťavu podávame osobitne v omáčniku. Ako prílohu podávame ryžu, opekané zemiaky alebo zemiakové hranolky. Tiež dusené šampiňóny, dusenú zeleninu, kečup alebo tatársku omáčku.

Rumpsteak - anglická roštenka
Budeme potrebovať:
4 veľké plátky roštenky, maslo, olej, 200 ml hovädzieho vývaru, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Plátky roštenky slabo naklepeme, osolíme, okoreníme, okraje narežeme, aby sa neskrútili, a opečieme v rozpálenom oleji z každej strany asi 8 minút. Zo šťavy po opekaní mäsa pozberáme tuk, pridáme do nej kúsok masla, prilejeme hovädzí vývar alebo len horúcu vodu, povaríme a zalejeme ňou roštenky uložené na zohriatej mise. Podávame s opečenými zemiakmi a s dusenou zeleninou. Na ochutenie pridáme kečup, horčicu alebo worcestrovú omáčku.
Anglický biftek
Budeme potrebovať:
Sviečkovica, bravčová masť, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Dobre odležanú a odblanenú sviečkovicu nakrájame na rezne hrubé 3 až 4 cm, opatrne ich naklepeme dlaňou alebo drevenou rúčkou noža, osolíme, okoreníme a rýchlo opečieme v rozpálenej masti z obidvoch strán asi 4 až 6 minút. Bifteky pripravené podľa anglických zvyklostí majú byť vnútri mierne ružové, teda vlastne nedopečené, ale krehké. Podávame ich okamžite, aby nestuhli, obložené udusenou zeleninou, vyprážanými zemiakovými hranolkami alebo opekanými zemiakmi a s osobitne pripravenými volskými okami, ktoré uložíme na bifteky.

Kurča po yorkshirsky plnené sušenými slivkami
Budeme potrebovať:
1800 g kurčaťa s pečeňou, 300 ml polosuchého bieleho vína, 2 mrkvy, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1500 ml kuracieho vývaru (alebo vody), 2 klinčeky, 2 vetvičky tymianu, 10 vetvičiek petržlenu, 1 bobkový list, 1 čajová lyžička celého čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ. Plnka: 250 g vykôstkovaných sušených sliviek, 125 g masla, 10 plátkov toastového chleba, 1 menšia cibuľa, 125 ml kuracieho vývaru, 1 citrón, 1 viazanička čerstvej petržlenovej vňate. Omáčka velouté: 75 g masla, 175 ml šľahačky, 45 g múky, citrónová šťava.

Postup práce:
Sušené slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich necháme asi 1 hodinu, potom 8 až 12 necháme na plnenie, ostatné nasekáme. V malej panvici rozpálime maslo, pridáme nasekanú cibuľu a necháme speniť. Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1 až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme strúhanku (pripravená z toastového chleba), nasekané sušené slivky, petržlen a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar, citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a okoreníme. Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu. Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom, trochu osolíme a varíme 1 hodinu a 30 minút. Keď je kurča uvarené, vyberieme ho z rajnice, zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu omáčky. Vybrané slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky, prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút. Omáčka velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar, smotanu a varíme 2 minúty. Odstavíme, primiešame citrónovú šťavu, ochutíme. Plnku nakrájame, kurča rozporcujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho omáčkou, vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúžia rezance nakrájanej mrkvy. Sušené slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich necháme asi 1 hodinu, potom 8 až 12 necháme na plnenie, ostatné nasekáme. V malej panvici rozpálime maslo, pridáme nasekanú cibuľu a necháme speniť. Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1 až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme strúhanku (pripravená z toastového chleba), nasekané sušené slivky, petržlen a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar, citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a okoreníme. Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu. Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom, trochu osolíme a varíme 1 hodinu a 30 minút. Keď je kurča uvarené, vyberieme ho z rajnice, zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu omáčky. Vybrané slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky, prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút. Omáčka velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar, smotanu a varíme 2 minúty. Odstavíme, primiešame citrónovú šťavu, ochutíme. Plnku nakrájame, kurča rozporcujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho omáčkou, vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúžia rezance nakrájanej mrkvy.

Šťuka na anglický spôsob
Budeme potrebovať:
1000 g šťuky, 4 lyžice oleja, 4 mladé cibuľky, 2 lyžice kyslej smotany, hydinový vývar, 200 ml červeného vína, drvené klinčeky, citrónová šťava, 1 lyžica kapár, 1 lyžica octu, 2 lyžice nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Očistenú šťuku nakrájame na kúsky. V rozpálenom oleji speníme nadrobno nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Pridáme nakrájanú šťuku, osolíme a okoreníme. Posypeme klinčekmi, podlejeme hydinovým vývarom a vínom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Prikryté udusíme domäkka. Šťavu zahustíme múkou, pridáme kapary, ocot a nakoniec ochutíme kyslou smotanou. Podávame s opečenými zemiakmi.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001