DCT.sk/Recepty, Francúzsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Francúzsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá z vajec

Vajcia na bretónsky spôsob; Vajcia na provensálsky spôsob; Francúzske vajcia s paradajkami; Miešané vajcia na provensálsky spôsob; Praženica na lyonský spôsob. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Jedlá z vajec
Vajcia na bretónsky spôsob

Postup práce:
7 až 8 vajec uvaríme, očistíme a zohrejeme v rúre. Vajcia polejeme štipľavou omáčkou s červenou paprikou, troška zrežeme, aby držali tvar a dáme na oválne hrianky natreté maslom. Hrianky pekne uložíme na misu, každú ozdobíme kúskom údeného jazyka, polejeme roztopeným maslom a posypeme nadrobno nakrájanou zelenou vňaťou.

Vajcia na provensálsky spôsob
Postup práce:
Čerstvé vajcia uvaríme, očistíme a zohrejeme v rúre. Vajcia polejeme štipľavou omáčkou s červenou paprikou. Hrianky ozdobíme pomletou treskou zmiešanou s 2 čajovými lyžičkami nakrájaných hľuzoviek, ktoré sme asi 5 minút varili v madeire rozriedenej s vodou v pomere 1:1. Na každú hrianku dáme celé vajce a na mise pekne upravíme.

Francúzske vajcia s paradajkami
Postup práce:
Vyberieme 2 tvrdé mäsité neprezreté paradajky, ktoré dáme do vriacej vody, aby sme ich ľahšie očistili. Paradajky očistíme, rozdelíme na dieliky, osolíme, okoreníme, polejeme rastlinným olejom. Na panvici alebo v ohňovzdornej mise pečieme 2 čerstvé vajcia dovtedy, kým sa žĺtky nestočia do guľôčky. Vajcia ostrým nožom vykrojíme a uložíme na tanier. Okolo vajec poukladáme paradajky.

Miešané vajcia na provensálsky spôsob
Postup práce:
2 až 3 tvrdé neprezreté paradajky rozkrojíme na polovice, semená vyberieme, dužinu nakrájame na kúsky, zbavíme tekutiny a preložíme na nakrájanú cibuľu spenenú na masle. Za stáleho miešania necháme vrieť asi 2 minúty. Nad plameňom vyšľaháme 8 vajec, pridáme maslo a bešamelovú omáčku a riedku kašu preložíme na misu. V strede urobíme jamku, do ktorej navŕšime dusené paradajky. Obložíme hriankami, ktoré sme ozdobili nakrájanými surovými šampiňónmi zmiešanými s prevareným bešamelom a asi 2 minúty zapekáme.

Praženica na lyonský spôsob
Postup práce:
Do šálky vlejeme 8 vajec, pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny. Na panvicu dáme 125 g roztopeného masla, zohrejeme na prudkom plameni a primiešame ušľahané vajcia. Panvicu rýchlo bez zastavenia otáčame do kruhu, aby sme neporušili povrch praženice. Keď praženica zožltne a zhustne, prehneme ju a uložíme na misu.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001