Losos na španielsky spôsob
Suroviny:
1 kg mrazeného lososa, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 1 lyžicu hladkej múky, 2 lyžice masla, 2 cibule, citrón, 1 dl červeného vína, 2 dl španielskej omáčky.
Príprava:
Z očisteného, rozmrazeného a z kože stiahnutého, umytého, osušeného lososa sa nakrája filé, 180 g na porciu. Filé sa osolí, okorení a obalí v múke. Filé sa opečie z obidvoch strán na rozohriatom masle. K rybe sa pridá na tenké plátky nakrájaná cibuľa, citrónová šťava, podleje červeným vínom a v rúre sa pečie domäkka. Počas pečenia sa polieva vlastnou šťavou. Pečený losos sa vloží do čistej nádoby a udržiava sa v teple. Šťava z pečenia sa prepasíruje, pridá sa do španielskej omáčky a prevarí. Porcie lososa sa položia na tanier a omáčka sa podáva osobitne v omáčniku (alebo sa losos poleje na tanieri). Vhodná príloha: rôzne upravené zemiaky.
Morský jazyk na španielsky spôsob
Suroviny:
1 kg mrazeného morského jazyka, soľ, 1 lyžicu hladkej múky, olej, 500 g rajčiakov, 250 g cibule, 50 g konzervovaných feferónov, petržlenovú vňať.
Príprava:
Z rozmrazenej ryby sa stiahne koža, očistí, umyje, osuší a nakrája sa filé, 180 g na porciu. Osolí sa, obalí v múke a opečie na časti rozohriateho oleja z obidvoch strán dočervena a domäkka. Olúpané rajčiaky sa nakrájajú na rovnomerné kúsky (plátky, osminky, štvrtky), vložia na rozohriaty olej, osolia a krátko podusia. Očistená cibuľa nakrájaná na hrubšie plátky sa opečie na oleji a mierne osolí. Opečené filé z jazyka sa položí na podklad z podusených rajčiakov, obloží opečenými plátkami cibule a feferónkami. Ryba sa navrchu posype petržlenovou vňaťou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, na porciu rez citróna.
Kapor na španielsky spôsob
Suroviny:
1,2 kg vypitvaného kapra, 1 lyžičku soli, 1 dl mlieka, 50 g hladkej múky, 3 lyžice masla, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, citrón, 0,7 dl oleja, 1 cibuľu, 4 dl bieleho vína, 1 dl rybieho vývaru, 60 g mandlí, 1 lyžicu konzervovaných kapár.
Príprava:
Očistený, vypitvaný, z kože stiahnutý, vykostený, umytý a osušený kapor sa nakrája na kusy s hmotnosťou 200 g na porciu. Nakrájané kusy kapra sa osolia, pokvapkajú polovičným množstvom citrónovej šťavy a nechajú odležať. Na oleji sa opraží nadrobno nakrájaná cibuľa dozlata, zapráši polovičným množstvom múky a opraží. Opražená múka s cibuľou sa zaleje vínom, podľa potreby aj vodou, okorení mletým čiernym korením, paprikou a varí sa asi 10 minút. Pridajú sa na jemné rezance nakrájané, olúpané mandle, nadrobno nasekané kapary a dochutí sa soľou a zvyškom citrónovej šťavy. Odležané porcie ryby sa nakrátko vložia do mlieka, obalia vo zvyšku múky a na rozohriatom masle sa opečú dozlata. Upečené porcie kapra sa vložia do vhodnej nádoby, zalejú omáčkou, krátko povaria a hneď sa podávajú. Vhodné prílohy: ryža dusená, varená, ochutená maslom, rôzne druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.
Treska na španielsky spôsob
Suroviny:
1 kg mrazenej tresky, 1 lyžičku soli, 1 lyžicu hladkej múky, 2 lyžice masla, 1 cibuľu, 0,5 dl červeného vína, 2,5 dl španielskej omáčky.
Príprava:
Rozmrazená, očistená, umytá, osušená treska sa nakrája na 200 g porcie. Jednotlivé kusy sa osolia, poprášia múkou a zľahka opečú na masle z obidvoch strán. K opečenej treske sa pridá nadrobno nakrájaná cibuľa, citrónová šťava, mleté čierne korenie, zaleje vínom a pečie v rúre domäkka. Pečená treska sa položí na tanier, poleje španielskou omáčkou, do ktorej sa pridá precedená šťava z pečenia tresky. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, upravená ryža, na porciu rez citróna.
Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk
Jedlá z rýb
Losos na španielsky spôsob, Morský jazyk na španielsky spôsob, Kapor na španielsky spôsob, Treska na španielsky spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.
Dovolenka/Letoviská
Baleárske ostrovy, Costa Brava/ Costa del Maresme, Costa del Sol (Andaluzia), Kanárske ostrovy, Pobrežie Stredozemného mora
Okolie
Andorra, Áthos, Cyprus, Egypt, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Izrael, Kanárske Ostrovy, Malta, Portugalsko, San Marino, Taliansko, Tunisko, Turecko, Vatikán