DCT.sk/Recepty, Austrália. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Austrália:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá z pštrosa

Polievka z pštrosieho krku; Plnený pštrosí žalúdok; Pštros na bielej kapuste; Pštros v piesku; Pštrosia pečeňová nátierka; Pštrosia praženica; Pštrosia sviečková; Pštrosí vaječný likér; Pštrosí vaječný koláč. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Polievka z pštrosieho krku
Budeme potrebovať:
300 g pštrosieho krku, 180 g koreňovej zeleniny, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 100 ml červeného vína, 250 ml vody, 100 ml oleja, 40 g múky, 1000 ml mäsového vývaru (bujón), 50 ml madeiry, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Pštrosí krk opečieme na polovici oleja a koreňovej zeleniny. Zalejeme červeným vínom, pridáme paradajkový pretlak a vodu. Krk dusíme domäkka. Vyberieme krk, mäso vykostíme a nakrájame. Zvyšnú polovicu oleja zohrejeme v inom hrnci, pridáme múku a za stáleho miešania opražíme, zalejeme hovädzím vývarom a pridáme koreňovú zeleninu. Polievku dochutíme paprikou, korením, soľou, madeirou a pridáme mäso z pštrosieho krku. Podávame s čerstvou bagetou.

Plnený pštrosí žalúdok
Budeme potrebovať:
Úprava žalúdka: 150 ml oleja, 1 čajová lyžica octu, 400 ml vody, 1 čajová lyžička soli. Náplň: 2 čerstvé slepačie vajcia, 1 nakrájaná cibuľa, 200 g ryže, 4 lyžice hrozienok, 2 nastrúhané jablká, 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy, tymian, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ. Jedna várka: 100 ml červeného vína, 400 ml vody, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Do vody pridáme soľ a ocot a do tejto marinády vložíme pštrosí žalúdok na 2 hodiny. Potom dôkladne opláchneme žalúdok studenou vodou a odstránime prípadné prebytočné membrány a tuk. Zmiešame cibuľu, ryžu, hrozienka, jablko, vajce, citrónovú šťavu, tymián, muškátový oriešok, korenie a soľ. Touto zmesou naplníme žalúdok a zašijeme niťou. Várku namiešame vo väčšom hrnci z vyššie uvedených komponentov a uvedieme do varu. Vložíme pštrosí žalúdok a necháme ho pri miernej teplote variť 2 hodiny. Necháme ho v tekutine až do vychladnutia. Pred podávaním položíme studený stplnený pštrosí žalúdok na plochý podnos, odstránime nite a nakrájame na tenké plátky. Obložíme plátkami paradajok a natvrdo uvarenými vajcami. Podávame s celozrnným chlebom .

Pštros na bielej kapuste
Budeme potrebovať:
300 g mletého pštrosieho mäsa, pol hlavy bielej kapusty, pol kocky masoxu, 600 g zemiakov nakrájaných na hranolky, 3 lyžice oleja, 500 ml vody, 4 nakrájané cibule, 1 strúčik rozotretého cesnaku, celá rasca, mletá paprika, karí korenie, muškátové korenie, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Bielu kapustu najusno nakrájame a krátko oparíme. Na panvici rozpálime olej a opečieme mleté mäso. Pridáme cibuľu, cesnak a pečieme ešte asi 5 minút. Pikantne dochutíme paprikou, muškátom, karí, soľou a korením. Pridáme vodu a masox a krátko povaríme. Do vymasteného pekáča dáme kapustu a zalejeme šťavou z mletého mäsa. Nakoniec poukladáme na pekáč ešte hranolky a posypeme rascou a čiernym korením. Pekáč prikryjeme pokrievkou. Pečieme v predhriatej rúre pri vysokej teplote asi 1 hodinu. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.

Pštros v piesku
Budeme potrebovať:
500 g pštrosieho mäsa (stejk) nakrájaného na plátky, 200 g sterilizovaného zeleného hrášku, 3 lyžice masla, 3 nakrájané paradajky, 200 g cibule, stužený tuk, sladká paprika, tymian, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Veľký plochý pekáč potrieme tukom, dno pokryjeme nakrájaným mäsom, ktoré polejeme roztopeným maslom a ochutíme tymiánom, paprikou, korením a soľou. Na mäso postupne poukladáme nakrájanú cibuľu, hrach a paradajky. Potom pekáč utesníme alobalom. Pečieme v predhriatej rúre pri strednej teplote zhruba 40 až 50 minút. Podávame s ryžou.

Pštrosia pečeňová nátierka
Budeme potrebovať:
1 pohár nasekanej pštrosej pečene, 3 plátky údenej slaniny, 2 čajové lyžičky masla, štipka tymiánu, 1 bobkový list, 3 lyžice Weinbrand alebo Sherry, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Slaninu opečieme na panvici bez tuku. Slaninu vyberieme a na tej istej panvici opečieme pečeň na miernom plameni. Pridáme tymián, bobkový list, korenie, soľ a ďalej pečieme 3 až 4 minúty. Vmiešame Weinbrand alebo Sherry, vyberieme bobkový list a rozotreme na kašovitú hmotu. Naplníme malé namastené paštétové formičky a pokvapkáme rozpusteným maslom. Paštétu dáme do chladničky až do úplného vychladnutia. Podávame ako predjedlo s celozrnným chlebom.

Pštrosia praženica
Budeme potrebovať:
1 čerstvé pštrosie vajce, 200 ml mlieka, 3 lyžice masla, 1 cibuľa, 1 čajová lyžička papriky, 1 zväzok pažítky, muškátový oriešok, soľ.

Postup práce:
Nakrájanú cibuľu opečieme na masle dozlata na dostatočne veľkej panvici. Obsah vajca dobre premiešame v nádobe spolu s mliekom a koreninami. Pridáme vaječnú hmotu do panvice a za stáleho miešania pri miernej teplote zohrievame až do žiadanej hustoty. Pred podávaním znovu dochutíme a posypeme nakrájanou pažítkou. Porcia je dostatočná pre 10 osôb.

Pštrosia sviečková
Budeme potrebovať:
1000 g pštrosieho mäsa zo stehna (filet), 100 g údenej slaniny nakrájanej na kocky, 250 ml vody, kocka masoxu, 4 lyžice oleja, 3 lyžice červeného vína, 3 lyžice múky, mletá paprika, mleté čierne korenie, soľ. Marináda: 500 ml červeného vína, 250 ml octu, 2 nakrájané cibule, 2 nakrájané mrkvy, 4 strúčiky rozotretého cesnaku, 1 čajová lyžička papriky, 1 bobkový list, mleté klinčeky, mletý muškátový oriešok, majorán, korenie, soľ.

Postup práce:
Z vyššie uvedených prísad pripravíme marinádu a vložíme do nej mäso vcelku do primerane veľkej nádoby tak, aby bolo celé ponorené. Necháme odležať v uzavretej nádobe v chladničke 2 až 3 dni. Potom vyberieme a pomocou sita oddelíme pevnémhasti od tekutých. Vyberieme bobkový list. Vhrnci rozpálime olej a pri vyššej teplote opečieme marinované mäso. Pridáme čierne korenie a soľ. Opečené mäso vyberieme a v zbytkovej šťave opečieme slaninu. Pridáme pevné časti marinády a po 5 minútach zalejeme tekutou časťou marinády a vodou. Opäť dáme do hrnca mäso a 1 až 1.5 hod. dusíme domäkka pri miernej teplote. Mäso opäť vybereme, omáčku zahustíme múkou a pridáme kocku masoxu.

Pštrosí vaječný likér
Budeme potrebovať:
Pol pštrosieho vajcového žĺtka, 1000 ml rumu, 400 g práškového cukru, 500 ml šľahačky, 2 štipky pravej vanilkovej drene.

Postup práce:
Vajcový žĺtok šľaháme spolu s cukrom do krémovitej hmoty. Za stáleho miešania pridáme šľahačku a rum. Stiahneme do fliaš, zazátkujeme a skladujeme v chladničke. Tipnapodávanie: Pohár z vajcového likéru pripravíme z niekoľkých polovíc marhúľ, vanilkovej zmrzliny, šľahačky a polejeme likérom.

Pštrosí vaječný koláč
Budeme potrebovať:
1 pštrosie vajce, 750 g cukru, 500 g pšeničnej múky, 1 a pol prášku do pečiva, 2 lyžice citrónovej esencie, 5 a pol lyžice vody.

Postup práce:
Oddelený žĺtok miešame 15 minút s vodou a cukrom až do krémovitej hmoty. Z bielka ušľaháme sneh a spolu s múkou a práškom do pečiva primiešame do žĺtkovej vaječnej zmesi. Pridáme citrónovú esenciu. Celú hmotu dáme do vymasteného a múkou vysypaného pekáča. Pečieme v rúre pri strednej teplote 20 minút.

Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001