Receptár.Sk., Venezuela. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Venezuela:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá venezuelskej kuchyne

Arepas - placky z kukuričnej múky, Pabellón, Empanadas - plnené šatôčky, Venezuelská pikantná omáčka. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Arepas - placky z kukuričnej múky
Suroviny:
Kukuričnú múku (predvarenú), vodu, maslo, soľ, olej.
Na plnky: uvarené kuracie mäso, sterilizované rajčiny, papriku (mäsitú, napr. kapiu), mladú cibuľku, cesnak, avokádo, majonézu, soľ, limetku.


Príprava:
Do misky dáme trošku soli, zalejeme vodou, pridáme asi lyžicu oleja, kukuričnú múku. Vymiesime pomerne husté cesto. Mokrými rukami naberieme z cesta, vytvarujeme guľu a následne placku hrubú asi 2 cm s priemerom 6 až 8 cm. Placky upečieme na oleji z oboch strán. Ak chceme arepas bez tuku, vytvarujeme placky o niečo hrubšie a pečieme ich v rúre. Plnka: na suchú panvicu dáme na kocky pokrájanú papriku, na tenké kolieska pokrájanú cibuľku, celý strúčik cesnaku a krátko, za stáleho miešania, smažíme. Postupne pridávame sterilizované rajčiny, miešame až nám vznikne pomerne hustá plnka. Plnka na kráľovskú arepas: do misky vytlačíme celú limetku, pridáme 1 lyžicu majonézy, dobre vymiešame, pridáme lyžičkou povykrajovanú dužinu avokáda a premiešame. Usmažené (upečené) arepas vodorovne prekrojíme cez polovicu, natrieme maslom a plníme buď pripravenou plnkou s na rezance pokrájaným mäsom, alebo iba plátkom šunky, syrom a podobne. Pri príprave kráľovskej arepas vyberieme časť striedky z prerezanej placky, do ktorej dáme 1 lyžicu plnky z papriky a kuracieho mäsa a 1 lyžicu avokádovej plnky. Arepas môžeme plniť aj fazuľovou plnkou, rybou a podobne.

Pabellón
Suroviny:
0,5 kg čiernej fazule, 1 pór, 1 väčšiu cibuľu, 1 zelenú papriku, 1 červenú papriku, 2 strúčiky cesnaku, 3 konzervované rajčiny (ošúpané), soľ, 1 pór, 1 cibuľku s vňaťou, mleté čierne korenie, drvenú rascu, 1 klobásu, 1 menšie údené koleno, 1 kg odblaneného hovädzieho mäsa, 1 mäsový bujón, 1 lyžicu kapár, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu vínneho octu, 4 banány.

Príprava:
Fazuľu (vopred namočenú) dáme variť do 1,5 litra vody. Na panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, na rezance pokrájanú papriku, na kolieska pokrájaný pór a cibuľku s vňaťou, korenie, rascu, soľ, konzervované rajčiny, celé, prípadne prekrojené strúčiky cesnaku a všetko, za občasného pomiešania, dusíme. Keď začne voda s fazuľou vrieť pridáme soľ a varíme. Na oleji osmažíme na kocky pokrájanú klobásu a mäso (aj s kožou) z údeného kolena a pridáme k variacej sa fazuli. Varíme do zmäknutia fazule. Keď je fazuľa mäkká, pridáme časť osmaženej zeleniny, premiešame a odstavíme. Fazuľa by už nemala obsahovať veľa tekutiny. Do vody vložíme hovädzie mäso, kocku bujónu, kapary, cukor, ocot. Uvarené hovädzie mäso vyberieme, necháme vychladnúť a natrháme na vlákna. Vlákna mäsa zmiešame s druhou časťou osmaženej zeleniny. Podľa potreby pridáme vývar z mäsa. Banány prekrojíme na polovice a ešte raz pozdĺžne na polovice a opražíme ich na oleji. Jednotlivé porcie tvoríme tak, že na veľký tanier dáme fazuľu, hovädzie mäso, opražené banány a kôpku ryže.

Empanadas - plnené šatôčky
Suroviny:
Kukuričnú múku (predvarenú), vodu, maslo, soľ, cukor, olej. Na plnky: uvarené kuracie mäso, sterilizované rajčiny, papriku (mäsitú, napr. kapiu), mladú cibuľku, cesnak, soľ.

Príprava:
Do misky dáme štipku soli, cukor zalejeme vodou, pridáme asi lyžicu oleja, kukuričnú múku. Vymiesime pomerne husté cesto. Mokrými rukami naberieme z cesta, vytvarujeme placku hrubú asi 1 cm s priemerom asi 12 cm. Placku položíme na mokrú utierku, do stredu dáme plnku, pomocou utierky preložíme cez polovicu, okraje popritláčame a vysmažíme na oleji. Plnka: na suchú panvicu dáme na kocky pokrájanú papriku, na tenké kolieska pokrájanú cibuľku, celý strúčik cesnaku a krátko, za stáleho miešania, smažíme. Postupne pridávame sterilizované rajčiny, na rezance pokrájané mäso a miešame až nám vznikne pomerne hustá plnka. Empanadas môže plniť syrom, alebo inými plnkami.

Venezuelská pikantná omáčka
Suroviny:
1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 4 lyžice oleja, 1 lyžicu octu, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, prevarenú vodu, rôzne pikantné koreniny, papričku čili.

Príprava:
Do misky dáme pokrájanú cibuľu, nadrobno pokrájaný cesnak, olej, vínny ocot, mleté čierne korenie. Premiešame, zalejeme prevarenou vodou v takom množstve, aby suroviny boli iba ponorené. Prikryjeme obrúskom a necháme asi 2 dni kvasiť. Po dvoch dňoch pridáme pikantné koreniny podľa chuti, predovšetkým však papriku čili. Premiešame a odložíme do chladničky.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 14.12.2001