Receptár.Sk., Mexiko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Mexiko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Enchillada (Mexiko), Gazpacho, Chilli con Carne (Mexiko), Mexické rezne, Quacamole. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Enchillada (Mexiko)
Suroviny:
Tortilly - 12 kusov (tortilly sa pripravujú z kukuričného škrobu, múky, mlieka, vajec a masla. Z masy sa upečú placky podobné palacinkám). Plnka: 0,5 dl oleja, 300 g kuracích pŕs, 150 g postrúhaného syra, 1 červenú štipľavú papriku, 1 až 2 lyžičky omáčky, 1 dl kyslej smotany, 1 lyžičku Podravky. Omáčka: 2 dl oleja, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 papriku, 400 g čerstvých alebo konzervovaných rajčín, 1 až 2 lyžičky citrónovej šťavy, 1 viazaničku petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžicu Podravky.

Príprava:
Omáčka: na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku bez semienok. Pridáme ošúpané, nadrobno pokrájané rajčiny, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a Podravku. Zmes rozmixujeme. Plnka: mäso pokrájame na rezance, papriku tiež a spolu opečieme na oleji. Pridáme 1 a ž 2 lyžičky pripravenej omáčky, kyslú smotanu, postrúhaný syr, lyžičku Podravky a premiešame. Pripravenou plnkou naplníme tortilly. Poukladáme ich do ohňovzdornej misy a posypeme postrúhaným syrom. Prikryjeme, vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia na 15 minút.

Gazpacho
Suroviny:
80 g bieleho pečiva (sendvič), 2 lyžičky vínneho octu, 2 strúčiky cesnaku, 100 g šalátovej uhorky, 1 cibuľu, 1 zelenú papriku, 1,5 kg rajčín, 1,25 dl olivového oleja, soľ, čerstvo rozdrvené čierne korenie. Ako vložku: šalátovú uhorku, zelenú papriku, 6 plátkov sendviča bez kôrky, maslo.

Príprava:
Cesnak a cibuľu pokrájame najemno, Rajčiny zbavíme semienok, striedku sendviča rozdrvíme, zmiešame so zeleninou, octom a soľou. Zmes rozmixujeme. Do zmesi postupne prilievame olivový olej. Dochutíme soľou, korením, prípadne octom. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju vodou. Podávame poriadne vychladenú s vložkou z nakrájanej uhorky, papriky a na masle opečených kociek sendviča.

Chilli con Carne (Mexiko)
Suroviny:
750 g bravčového mäsa (chudé mäso, najlepšie pliecko), 500 g červených konzervovaných rajčín, 500 g uvarenej fazule (červenej, konzervovanej), 1 cibuľu, 2,5 dl rajčinovej šťavy, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu olivového oleja, 2 bobkové listy, 1/2 lyžičky oregana, 1 lyžičku drvenej rasce, 1/2 lyžičky korenia čili.

Príprava:
Olej a prelisovaný cesnak zahrejeme a postupne na ňom opražíme na kocky nakrájané mäso. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, bobkový list, rajčinovú šťavu a pokrájané rajčiny. Privedieme do varu, oheň stlmíme a prikryté dusíme, pokým mäso nezmäkne. Žiadúce je, aby sa polovica tekutiny počas dusenia odparila. Primiešame fazuľu, oregano, rascu a korenie čili.

Mexické rezne
Suroviny:
600 g bravčového stehna, 50 g cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 70 g oleja, 60 g cibule, 60 g zeleninovej papriky, 60 g rajčiakov.

Príprava:
Mäso umyjeme a nakrájame štyri rezne, potrieme pretlačeným cesnakom, osolíme, okoreníme a na rozpálenom oleji opekáme do zlatista po oboch stranách. Mäso vyberieme, nadrobno pokrájame cibuľu a papriku, dáme na panvicu a dusíme 10 minút. Potom pridáme na štvrtky nakrájané rajčiaky. Po krátkom dusení mäso obložíme zeleninou a podávame.

Quacamole
Suroviny:
Avokádo, paradajky, limetky, cesnak, koriander, tortillas.

Príprava:
Avokádo rozkrojíme na polovice, vyberieme kôstku a dužinu oddelíme od šupky. Rýchlo postriekame šťavou z limetiek, paradajku ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky, pridáme pretlačený cesnak a posekanú koriandrovú vňať. Všetko to dobre vidličkou vymiešame a podávame ako predjedlo v kombinácii s chipsami tortillas.

Pridal(a): tina

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001